Evo Kako da skinete i do 3 kg

Kada nam omiljene farmerke iznenada postanu tesne, odmah se uplašimo da smo se ugojile. Srećom, reč je o prolaznoj pojavi, “vodenoj gojaznosti” koju izazivaju hormoni, zbog čega je oticanje česta pojava kod žena. U telu žene svakog meseca dolazi do smene hormona i promena koje imaju jedan cilj – uspešno začeće i trudnoću.

Na početku mesečnog ciklusa, nakon što je prošla menstruacija, nivo estrogena naglo raste, da bi oko 12. dana ciklusa isto tako naglo i opao. Oko 14. dana nastupaju luteinizirajući i folikul stimulirajući hormon koji omogućavaju ovulaciju, kao i progesteron koji pospešuje nastanak žutog tela. Rast progesterona opet prati i estrogen, starajući se da folikul bude kvalitetan i da endometrijum bude spreman da prihvati oplođeno jajašce. Kada do oplodnje ne dođe, progesteron je taj koji podstiče ljuštenje i izbacivanje endometrijuma čime počinje nova menstruacija.

Za ceo proces telu je potrebno i dovoljno tečnosti koju upravo regulišu estrogen i progesteron, tako što je prvi zadržava a drugi izbacuje. Zato kada je nivo estrogena visok u drugoj polovini ciklusa osećamo nadutost, otičemo i deluje nam da smo se ugojile. Progesteron, kao prirodni diuretik, s podsticanjem endometrijuma da se odvoji i izbaci, pospešuje i izbacivanje viška tečnosti, zbog čega, kada krene menstruacija, obično odjednom imamo čestu potrebu da mokrimo, a imamo utisak kao da su nam se i creva iznenada probudila. U tom periodu naša težina može varirati i do 3 kg.

Kada krene perimenopauza nakon 45. godine života, estrogen je dominantniji zbog čega smo često nadute i otekle. Nakon konačnog ulaska u menopauzu nivo estrogena je vrlo nizak ali opet može izazivati osećaj nadutosti. Razlog tome je što estrogen nije samo hormon koji utiče na zadržavanje vode, već i na rad žuči. Žuč pomaže da se masti iz hrane pretvore u masne kiseline, podstiče rad tankog creva i peristaltiku, pa kada estrogen nije tu da podstakne njen rad, varenje će nam se usporiti, doći će do zatvora i nakupljanja gasova u crevima. 

Kada shvatimo kakvu moć hormoni imaju u našem organizmu, znaćemo da je najvažnije da omogućimo njihov dobar balans. U tome nam mogu pomoći prirodni preparati na bazi lekovitog bilja: Femisan A kapi i Femisan A kapsule sa zlatnom makom doprinose hormonskoj ravnoteži u reproduktivnom periodu ali i sprečavanju poremećaja kao što su ciste, policistični jajnici, miomi, neredovni ciklusi, obilna ili oskudna krvarenja. Femisan B kapi nam pomažu da lakše prebrodimo menopauzu i njene neprijatne simptome – valunge, preznojavanja, nervozu, nesanicu, ali nas i štiti od oboljenja kojima smo tada sklone – kardiovaskularnih poremećaja, dijabetesa i osteoporoze.

Evo nekoliko saveta kako da pomognemo sebi kada otičemo.
U drugoj polovini ciklusa treba da:

· izbegavamo slanu hranu

· izbegavamo hranu bogatu prostim ugljenim hidratima (bela peciva, keks, slatkiši)

· uzimamo više hrane bogate magnezijumom (bundevine semenke, badem, zeleno lisnato povrće, tamna čokolada)

· povećamo unos vitamina B6 (pileće belo meso, losos, soja, ovas, leblebije, banane, pečeni kikiriki)

· povećamo unos kalijuma (suvo voće, bundeva, zeleno lisnato povrće, cvekla, banana, avokado, baren krompir)

· pijemo što više obične, čiste vode

· koristimo lekovito bilje koje smanjuje tegobe u PMS-u (virak, hajdučka trava, neven, rusomača, crveni zdravac, list maline)