ORAH – Betty

Daje snagu, jača imunitet

Juglans regia L (porodica oraha – Juglandaceae)

U narodnoj medicini orah ima važnu ulogu. Orahov list ima izvesna antiseptička svojstva, a plod se često koristi i u kombinaciji sa medom kao sredstvo protiv iscrpljenosti.

Autor: Prof Dr Radiša Jančić

Orah je dugovečno listopadno drvo. Dostiže visinu do 30 metara, prečnik debla do jednog metra i starost do 400 godina. Kora je na mladim granama glatka, siva, dok je na starijim delovima kora skoro crna, ispucala. Listovi su neparno perasto složeni. Listića ima 5-9, celog oboda.

Orah je jednodoma biljka (muški i ženski cvetovi su na istoj jedinki). Muške cvasti su resolike, sedeće, cvetovi su sa tri listića perijenta i velikim brojem prašnika, pojavljuju se na vrhovima prošlogodišnjih bezlisnih grančica. Ženske cvasti su sa po jedan-dva sedeća cveta bez cvetnog omotača sa vidljivim tučkom. Žig tučka je sa dva perasta režnja. Ženski cvetovi rastu na vrhu ovogodišnjeg izdanka. Plod ove korisne biljke je koštunica (orah). Spoljašnji sočni deo je zelen, gorak, postaje crn kako plod sazreva. Unutrašnji deo, čvrsta ljuska, razdvaja se na dve polovine. Jestivo jezgro gradi klica sa dva debela režnjevita kotiledona. Cveta tokom maja i juna meseca. Plod sazreva u septembru.

Stanište

Gaji se bilo kao pojedinačno drvo u okviru domaćinstva, bilo na plantažama, a samoniklo raste na toplim mestima u hrastovim šumama nekih područja Balkanskog poluostrva. Osetljiv je na kasne mrazeve. Rimljani su ga smatrali svetim drvetom, a za njegovo širenje od juga ka severu Evrope zaslužan je Karlo Veliki koji je uveo obavezu gajenja lekovitih biljaka. Sadi se dalje od kuće jer se veruje da njegovo korenje može da potkopa temelj.

Delovi biljke koji se koriste u lekovite svrhe

List i zelena „ljuska“ oraha su čest sastojak prirodnih recepata. Sakupljaju se mladi listovi, bez drške i suše se na senovitom i promajnom mestu da bi ostali zeleni. Sa još nezrelih plodova skida se „ljuska “ i suši slično listu da ne pocrni.

Prirodni antiseptik

Orahov list ima izvestan značaj kao sredstvo za lečenje infekcija i upala kože i sluzokože, kao antiseptik. Obično se koristi topli rastvor od orahovog lišća za ispiranje usta, grla i vaginalne sluzokože. Napitak od orahovog lista se i pije kod upala sluzokože organa za varenje i kod proliva. U novije vreme, list oraha se dodaje čajevima koji se koriste za povećanje odbrambenih sposobnosti oslabljenog i iscrpljenog organizma. Od lista i svežih ljusaka izrađuje se boja za kosu. Orah je cenjen zbog svojih jestivih plodova i zbog izvanredno kvalitetnog drveta. Plodovi se koriste kao desert, ali i za dobijanje vrlo cenjenog jestivog ulja. Jezgro oraha, pored ulja, sadrži belančevine, ugljene hidrate, vitamine B i C, kalijum, magnezijum, fosfor i gvožđe. Takođe je bogato i omega-3 masnim kiselinama.

Orahovača, popularno domaće piće

 

Sastojci:

25 mladih oraha

med ili šećer

1 litar prirodne lozovače

Priprema:

Mlade orahe dobro oprati i izmeriti ih. Zatim ih zaseći nožem, svaki na po par mesta. Tokom rada sa mladim orasima savetujemo nošenje zaštitnih rukavica. Odmeriti količinu meda ili šećera jednaku masi izmerenih oraha. Orahe poređati u teglu, posuti medom ili šećerom i preliti rakijom. Zatvoriti i ostaviti da stoji izloženo suncu sledećih 40 dana, uz povremeno mešanje sadržaja. Nakon toga procediti u flašu i čuvati na hladnom i tamnom mestu.