OPSTIPACIJA, MIOMI – Betty

OPSTIPACIJA, MIOMI

Vežbanje i zdrava ishrana pomažu

 

Već par dana nisam išla u toalet, imam bolove i nadutost u stomaku. Ovaj problem imam povremeno, najčešće kad ne pazim šta jedem i kada jedem brzu hranu. Možete li mi pomoći da što pre to rešim i da sprečim da do toga ponovo dodje? Ivana, 29

 

autor: Aleksandra Jakovljević

 

Opstipacija (zatvor) jeste stanje u kojem se pražnjenje creva odvija neredovno, a stolica je tvrda. Creva bi trebalo prazniti minimum jednom dnevno, a pod opstipacijom se podrazumeva manje od tri stolice nedeljno. To je bolest modernog doba, koja sve više pogađa mlade, ali je i dalje najprisutnija kod starije populacije, zbog usporene crevne peristaltike, tzv. lenjih creva. Nastaje usled neredovne i nekvalitetne ishrane, nedovoljnog uzimanja tečnosti, fizičke neaktivnosti i preteranog sedenja, stresa, ali i kao posledica uzimanja pojedinih lekova i različitih bolesti. Postoji akutni zatvor, koji se javlja kao posledica promene klime, vremenske zone, načina života ili kada smo pod stresom, a ako opstipacija traje duže, prelazi u hronični oblik. Simptomi najčešće obuhvataju bolove u stomaku i nadutost, umor i malaksalost, glavobolje i vrtoglavice, a hemoroidi su najčešća komplikacija koja nastaje usled zatvora i tvrde stolice.

U najvećem broju slučajeva ovaj zdravstveni problem može se korigovati usvajanjem dobrih životnih navika i ishrane, bogate vlaknima. Preporučuje se konzumiranje više manjih obroka u toku dana, unošenje oko 2,5l tečnosti dnevno (1,5l negazirane vode, a ostalo da budu čajevi, prirodni sokovi, kompoti, supe, jogurt), što više kretanja i fizičke aktivnosti, a manje sedenja, masaža stomaka u smeru kretanja kazaljke na satu, naizmenično stavljanje toplih i hladnih obloga na stomak. Namirnice koje bi trebalo uvesti u svakodnevnu ishranu su integralne žitarice, mekinje, ovsene pahuljice, semenke (pre svega laneno seme), voće i povrće (šljive, smokve, jabuke, kajsije, breskve, brokoli, karfiol, kupus, pasulj, grašak, spanać). Trebalo bi izbegavati belo brašno, crveno meso, masne sireve, kofein i alkohol. Preporučuje se uzimati čašu mlake vode sa kašičicom meda i dve kašike limunovog soka ujutru pre doručka, na prazan stomak. Veoma su delotvorni i kompoti od suvih šljiva ili jabuka.

 

Ginekolog mi je na redovnom pregledu ustanovio prisustvo mioma koji nije veliki i zbog toga mi za sada ne predlaže operaciju. Da li postoje neki čajevi kojima bih mogla da rešim ovaj problem? Maja, 38

 

Miom je benigni, odnosno dobroćudni, tumor, glatke muskulature materice, koji je najčešći ginekološki tumor. Najčešće se javlja kod žena između 35. i 50. godine, a svaka četvrta žena je tokom života bar jedanput imala miom. Uglavnom prolaze bez simptoma i neretko ih ginekolog primeti na redovnom pregledu. Ukoliko žena ipak ima simptome, oni obuhvataju vaginalno krvarenje, učestalo i otežano mokrenje, bol i pritisak u karlici, leđima, nogama, kao i pri polnom odnosu, obilnija i menstrualna krvarenja duža od 7 dana, zatvor. Uzrok nastanka nije poznat, ali postoje faktori koji povećavaju rizik od nastanka mioma. To su gojaznost i ishrana, hipotireoza, povišen krvni pritisak, genetika, hormoni (posebno estrogen), kontraceptivne pilule, kao i rana prva menstruacija. Veći miomi se najčešće odstranjuju hirurški, dok su se kod manjih veoma uspešnim pokazali i prirodni lekovi.

Kako bi se izlečili već postojeći miomi, a i kako bi se sprečio njihov nastanak, najvažnije je redovno vežbanje i zdrava ishrana. Vežbanje značajno utiče na telesnu težinu, održavanje krvnog pritiska u normali, ali i na hormonsku ravnotežu. Što se ishrane tiče, iz svakodnevne upotrebe bi trebalo izbaciti belo brašno, rafinisane šećere, zasićene masti, konzervirane i suhomesnate proizvode, alkohol i kofein. Preporučuje se da se pređe na režim veganske ili vegetarijanske ishrane dok traje lečenje. Veoma je bitan i unos što veće količine tečnosti, voća i povrća, integralnih žitarica, jaja i vlaknaste hrane. Mnoge čajne mešavine pokazale su se veoma delotvornim kod mioma, kao npr. virak i hajdučka trava, neven, hajdučka trava i kopriva, ali i kombinacija više biljaka.