OPSTIPACIJA

Signal za promenu navika

 

Umanjena aktivnost creva i problemi sa probavom čest su problem sa kojim se susreće veliki broj pacijenata.

 

Autor: Vladimir Pantić

 

Moderan način života, koji uključuje nedovoljno kretanja i fizičkih aktivnosti u kombinaciji sa nepravilnim navikama u ishrani, dovodi do brojnih zdravstvenih poteškoća i predstavlja osnov za nastanak ozbiljnijih zdravstvenih poremećaja. Naše telo nam često šalje signale da je vreme da promenimo nešto u svakodnevnoj rutini, ali većina nas te signale ignoriše, i tako sve dok ne dođemo do situacije kada nam je neophodna stručna zdravstvena pomoć. Opstipacija je jedan od najčešćih zdravstvenih problema, a njeno učestalo ponavljanje zahteva obavezan odlazak lekaru.

 

Šta je opstipacija i kako nastaje?

Ovim terminom je obuhvaćen niz poremećaja u probavi koji uključuju neredovno pražnjenje creva, teškoće prilikom pražnjenja creva, bol u stomaku, nadutost, osećaj nepotpune evakuacije sadržaja iz creva. Opstipacija se ne smatra bolešću, već simptomom.

U slučaju opstipacije nastale usled neodgovarajuće ishrane, loših životnih navika, različitih emotivnih reakcija i psihičkih poremećaja, govorimo o funkcionalnoj opstipaciji. Otklanjanjem uzroka dolazi do poboljšanja i uspostavljanja normalnog ritma pražnjenja.

Različite vrste zdravstvenih problema crevnog trakta, poput priraslica, tumora, zapaljenskih procesa, suženja anusa ili rektuma, mogu biti uzrok organske opstipacije. Normalan prolazak stolice je onemogućen bilo usled mehaničke opstrukcije, bilo kao posledica poremećaja u nervnim impulsima koji regulišu peristaltiku. Ovakva stanja se leče odgovarajućom terapijom ili hirurškim putem.

Određeni lekovi, kao na primer antidepresivi, kao nuspojavu mogu da imaju i opstipaciju. O ovome će pacijent svakako biti upoznat od strane lekara i farmaceuta. Takođe, od velike važnosti jeste i da, ukoliko se konsultujete sa lekarom i farmaceutom o načinima rešavanja ovog problema, uvek navedete sve lekove i pomoćna lekovita sredstva koja koristite.

Do opstipacije mogu dovesti i promena mesta boravka, smena godišnjih doba, trudnoća, stres, promena načina ishrane i ustaljenog dnevnog ritma.

 

Mere prevencije

Trebalo bi izbegavati brzu hranu, masna i prezačinjena jela, napitke na bazi kofeina, dugo sedenje, odlaganje odlaska u toalet. Unošenje dovoljne količine tečnosti svakoga dana ima povoljne zdravstvene efekte. Raznovrsna i uravnotežea ishrana, podeljena u više obroka u toku dana, doprinosi boljoj probavi. Obavezno je unošenje dovoljne količine biljnih vlakana. Probiotski mlečni napici su pokazali pozitivan učinak na otklanjanje simptoma opstipacije. Određene vrste voća i povrća mogu da pomognu rad creva, stoga pratite na šta vaš organizam najbolje reaguje i to primenjujte budući da postoje individualne razlike. Moguća je i upotreba biljnih čajeva i laksativa, ali o tome se obavezno morate konsultovati sa svojim farmaceutom. Redovno vežbanje i svakodnevne lagane šetnje su obavezan deo preventivnih mera.