Opadanje kose – Betty

Uzroci i terapija

Prosečna osoba ima oko 100.000 dlaka na glavi, a normalno je da dnevno opadne do 100 dlaka tokom češljanja, pranja, feniranja. Ukoliko je gubitak veći u periodu dužem od tri meseca, treba se obratiti lekaru.

Autor: Dr Jelena Bidžić

Opadanje kose je češće kod muškaraca, oko 85 odsto, u odnosu na 30 odsto kod žena. U pitanju nije samo estetski problem, budući da utiče i na samopouzdanje. Jedna od četiri žene ima problem sa opadanjem i proređivanjem kose do 35. godine, najčešće u predelu centralnog dela glave. Muškarcima obično opada kosa na temenu ili zaliscima, najčešće usled genetske predispozicije. Opadanje kose može biti trajno i prolazno, kao i lokalizovano i totalno.

Uzroci opadanja kose 

Genetski faktor, hormonske promene (menopauza, trudnoća, porođaj, kontraceptivne pilule, poremećaj funkcije štitne žlezde), nepravilna ishrana (nedostatak gvožđa, vitamina, niski unos ugljenih hidrata i proteina), stres (obično kosa opada 3-4 meseca nakon stresa, proces opadanja traje 2-3 meseca, da bi se onda postepeno obnavljala), neki lekovi (za terapiju gihta, artritisa, srčanih bolesti, povišenog pritiska), infekcije, nepravilna nega kose (čvrsto vezivanje, agresivno češljanje, hemijski tretmani), neke bolesti (karcinom, šećerna bolest, sistemske bolesti, uvećana prostata), hemioterapija i zračenje (posle završene terapije dolazi do rasta kose), gojaznost.

Androgena ćelavost 

Ovo je genetski determinisan, progresivni gubitak kose koji nastaje usled povišene osetljivosti folikula na androgene (muške polne hormone). Nasleđuje se, a za nastajanje je najviše „odgovoran” testosteron. Javlja se obično u periodu između 18. i 25. godine kod osoba oba pola, češće kod muškaraca.

Ćelavost i seboreja

Mogu da se jave zajedno, ali uzajamnog uticaja među njima nema. Ceo ovaj proces se kod muškaraca događa uz normalne vrednosti muških polnih hormona, dok se kod nekih žena mogu naći povišene vrednosti testosterona. Ne može se isključiti ni imunološki uticaj. Predeo opadanja kose kod muškaraca je obično čeoni i širi se ka slepoočnom, da bi se zatim ove linije spojile. U najtežim slučajevima ostaje potiljačno-slepoočni venac. Kosa je najpre proređena i veoma važan dijagnostički znak je „fenomen razdeljka”, a javlja se i totalni gubitak kose. Terapija ima za cilj da uspori progresiju opadanja kose. Efekat terapije se ispoljava posle više meseci u vidu poboljšanja rasta. Trajnog izlečenja nema.  

Alopecija 

Reč potiče od grčke reči „alopekia”, što znači „lisičja šuga”. Alopecia areata (area, lat. – prazno mesto) je termin koji definiše ograničeno opadanje kose u vidu ploča na kojima dlaka potpuno nedostaje. Genetska predispozicija je značajna u nastanku ovog oboljenja, a veliki uticaj ima emocionalni stres. Sugeriše se i autoimuna priroda bolesti. Češće se javlja kod žena, može se javiti u ranom detinjstvu i kod atopičara. Prvo se obično javlja u kosi. Može da zahvati obrve, trepavice, bradu, kao i ostalu kožu. Dlake nedostaju, dok je koža otečena i boje slonove kosti. 

Ofijaza

Opadanje kose koje se širi duž potiljačne linije naziva se ofijaza (ophis – zmija) i znak je teškog oblika bolesti, kada se mogu javiti promene na noktima i katarakta. Tok je nepredvidiv. Opadanje kose koje je ograničeno posle šest meseci ima dobru prognozu, a teži slučajevi mogu preći u totalnu (potpuni gubitak dlake kose) i univerzalnu alopeciju (opadanje kose, obrva, trepavica, dlaka na bradi i telu). Terapija je simptomatska. Zbog tendencije da se bolest ponovo javi, neophodna je redovna kontrola dermatologa, u težim slučajevima i psihologa. Lokalno se primenjuje više lekova, ali terapijski efekat ne može da se proceni jer kod nekih pacijenata dolazi do spontanog izlečenja.

Difuzni gubitak kose 

Telogene effluvium (effluvium – isticanje) predstavlja nagli, difuzni gubitak kose usled trauma, koji se javlja kao posledica emocionalnog ili fizičkog stresa. Uzrok može biti visokofebrilno stanje, operacija, porođaj, teži psihički stresovi. Dlaka ranije ulazi u period mirovanja. Može da opadne i do 50 posto kose, a počinje da raste nakon dva meseca. Terapija nije potrebna. Neohodno je umiriti pacijenta ili se koristi placebo.

Ožiljna alopecija 

Nastaje kao posledica infekcije (gljivice, bakterije), određenih imunoloških procesa, opekotina, radioterapije ili operacija.

Prevencija: Ne možemo da utičemo na gene, ali pravilnim načinom života možemo smanjiti faktore rizika za nastanak oboljenja. Raznovrsna ishrana sa uravnoteženim unosom svih hranljivih namirnica je jako značajna. Unos vitamina, ugljenih hidrata, proteina i gvožđa smanjuje opadanje kose. Treba konzumirati namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama: losos, tunjevina, kelj, spanać, pasulj, orasi, maslinovo i laneno ulje, alge. Važno je unositi dovoljno povrća i voća i piti dosta tečnosti. Pomažu i suplementi vitamina B grupe, gvožđe i cink. Izbegavati česte tretmane kose, čvrsto vezivanje i zatezanje kose. Kosu treba sušiti prirodno. Prestanak pušenja, fizička aktivnost i smanjenje stresnih situacija su bitni faktori u prevenciji opadanja kose. Preporučuje se i korišćenje šampona bez sulfata.