Najveći ženski strah

autor: Suzana Stamenković

Zdrava koža glave i jačanje korena kose odlične su mere preventive, ali ako ne pomažu povećajte unos vitamina i minerala, koristite šampone protiv opadanja kose i oslonite se na recepte naših baka

Sigurno ste i sami primetili da vam kosa ne raste tokom godine istom brzinom, ali i da vam se obično u proleće i jesen na četki i odeći zadržava više dlaka. Kosa svakodnevno opada, ali i svakodnevno raste, i na taj način se obnavlja. Normalnim opadanjem kose smatra se od 50 do 100 dlaka na dan i to se gotovo i ne primećuje na glavi. Osim smene godišnjih doba, pojačano opadanje kose mogu izazvati stres, nedostatak vitamina i minerala ili naglo mršavljenje. Razlog mogu biti i hormonske promene, i to kod mlađih žena zbog korišćenja kontraceptivnih pilula ili nakon trudnoće i porođaja, a kod starijih ulaskom u menopauzu zbog opadanja nivoa estrogena. Ne vodi svako opadanje kose u ćelavost, iako je to jedan od najvećih ženskih (a i muških) estetskih strahova. Ako promena načina ishrane i upotreba prirodnih preparata ne spreče opadanje vlasi, obratite se lekaru.

Uzroci opadanja kose

Stres je jedan od glavnih uzroka promena u našem organizmu, pa i na telu, licu i glavi. Fizički i emotivni stres kao što su bolest, fizičke povrede, dugotrajne i iscpljujuće dijete, gubitak posla ili drage osobe, mogu uticati i na povećano opadanje vlasi. Kako se vi budete opravljali, oporavljaće se i vaša kosa.

Nedostatak vitamina B, proteina i minerala, pre svega cinka i gvožđa, može se ispoljiti kroz pojačano opadanje kose. Recept je vrlo jednostavan, povedite računa o ishrani. Nastojite da vam na jelovniku redovno budu integralne žitarice, banane, šampinjoni, suvo voće, ali i riba, meso, mlečni proizvodi.

Fen, presa,četke, farbe, kiselina… i silni drugi preparati koje koristimo da nam kosa bude lepša, zapravo joj štete. Prirodni šamponi, bez lomljenja, sušenja, peglanja i farbanja, obnoviće skalp i kosu. Ne samo da neće opadati, već će biti sjajna, zdrava i hidrirana.

Na opadanje kose mogu uticati pojedine bolesti i lekovi, pa se da biste odagnali strahove konsultujte sa lekarom. I na kraju, iako ne i najmanje važno, uzrok gubitka kose može biti i nasledni faktor, mada češće kod muškaraca nego kod žena.

Prirodni preparati za obnovu kose

Čak su i naše bake znale da je jaje bogat izvor proteina, ali i sumpora, fosfora, cinka i drugih minerala neophodnih za zdravu kožu glave i jak koren dlake. Za hranljivu masku dovoljno je umutiti jedno jaje sa kašičicom maslinovog ulja i utrljati u koren kose.

Oprobani recept od davnina za opadanje kose je domaći tonik od kopriva koji se spravlja od litra vode i šake sitno iseckanih kopriva. Kad proključa, ostaviti da se prohladi, pa naneti na kosu. Kopriva je bogata gvožđem, pa kuvanjem variva ili čaja možete popraviti krvnu sliku i sprečiti opadanje kose.

Izuzetno efikasne i delotvorne mogu biti i maske na bazi belog luka.

U zavisnosti od toga šta imate kod kuće, manju glavicu belog luka iseckajte sitno i umešajte u kokosovo ili maslinovo ulje. Ostavite da deluje pola sata, pa isperite kosu.

Interesantno je da su beli luk i kopriva glavni sastojci većine fabrički proizvedenih šapona i losiona protiv opadanja kose.

Ako vas i nakon tri meseca korišćenja prirodnih preparata, promene ishrane i uzdržavanja od stilizovanja kose, zabrinjava opadanje vlasi konsultujte se sa dermatologom o medicinskim tretmanima.