Odmor u zelenilu – Betty

Uživanje za dušu i telo

Autor: Suzana Stamenković

U prirodi obnavljamo mentalno i fizičko zdravlje, tražimo inspiraciju i uživamo svim čulima. Sve ono što vidimo, osetimo, čujemo ili okusimo, ispunjava nas vedrinom i vitalnošću. Okruženi zelenilom oslobađamo se svakodnevnog stresa i obnavljamo energiju

Opterećeni svakodnevicom i napornim radom, gužvom i bukom velikih gradova, mnogi maštaju o zelenoj oazi gde će, kad isključe računare i telefone, moći da se opuste i uživaju u prizorima netaknute prirode. Ponekad je za „punjenje baterija“ dovoljno provesti nekoliko sati nedeljno u šumi na obodu grada ili na cvetnoj livadi kraj reke, ali je za potpuni reset organizma potrebno dve nedelje odmora u prirodi.

Potraga za blagom

Boravak u prirodi smiruje i opušta, blagotvoreno deluje na um i telo, utiče pozitivno na kožu i disajne organe, oslobađa nervoze i stresa, snižava krvni pritisak, jača koncentraciju i imuni sistem. Cvrkut ptica, žubor potoka, miris cveća i trave, i bogatstvo boja, podstiču sva čula. Zelenilo koje nas okružuje, a i samo gledanje u daljinu, relaksira očne mišiće i poboljšava vid.

Čist i svež vazduh puni svaku alveolu kiseonikom, a um i telo energijom i poletom. U prirodi se oslobađamo negativnih misli, više se krećemo, bolje smo raspoloženi.

Boravak u prirodi podrazumeva i fizičku aktivnost i kretanje. To može biti i samo šetnja, ali i rekreacija koja podstiče sportski duh, kao na primer vožnja bicikla, džoging, penjanje, planinarenje. Adrenalin će uticati na bolje raspoloženje, ali i na osećaj bliskosti sa ljudima sa  kojima istražujemo prirodu. Nakon nekoliko sati provedenih na livadi, u bašti ili kraj reke, lakše ćemo spavati, a apetit će nam biti bolji.

Zbog brojnih benefita koje odmor u zelenilu pruža celokupnom organizmu, boravak u prirodi možemo smatrati svojevrsnom potragom za blagom. I koliko god da potraga traje, blago ćemo uvek naći.

Zelena inspiracija

Lekari kažu da je priroda poput koktela multivitamina koji štiti naš organizam i stimuliše imuni sistem, a da pola sata šetnje opušta koliko i celodnevni tretman u spa centru. Već nakon desetak minuta boje i mirisi potpuno zaokupe naša čula, telo se opušta, osećamo se mirno i spokojno. Priroda inspiriše, pa smo po povratku kući spremni da se sa mnogo više elana i energije uhvatimo u koštac sa realnim svetom. Fotografije sa odmora u zelenilu, osim lepih uspomena, mogu biti i mini baterije koje će nas uvek iznova ispunjavati pozitivnim mislima.