Savršena destinacija za vrelo leto

Autor: Suzana Stamenković

Iako je za mnoge prva asocijacija za odmor na planini čarobna bela zima i vreo čaj kraj kamina nakon dana provedenog na snegu, leto na nekoj od visinskih lepotica savršena je destinacija za sve one kojima je potreban istinski odmor za psihu i telo. „Beg u visine“ nakon razdražujućih letnjih vrućina u gradu pruža mnoge prednosti u odnosu na odlazak na more, a ima i sve preduslove za uzbudljivu planinsku avanturu. Čist planinski vazduh bogat kiseonikom ispuniće energijom i optimizmom svaku ćeliju vašeg bića i osloboditi vas stresa koji gomilate tokom godine. Boravak na planini ublažava i zdravstvene probleme kao što su anemija, astma, alergije, srčana i oboljenja štitaste žlezde. Savršen je za porodice sa decom, parove, starije ljude, ali i za avanturiste koji odmor vole da začine planinarenjem, zip lajnom, parglajdingom, vožnjom kvadovima.

Oaza kiseonika

Leti na planini nikada nije prevruće, a svež vazduh struji celim telom i bistri um. I sam boravak u prirodi, uživanje u mirisima šume, lagana šetnja, branje cveća, fotografisanje prirodnih lepota i istraživanje okoline, dovoljni su za opušten odmor. Na mnogim planinama su žičare koje omogućavaju panoramsku vožnju, a sa vrha planine uz kafu ili sok možete uživati u prekrasnom pogledu. Osim što je čist, planinski vazduh ima visok nivo kiseonika sa obiljem korisnih negativnih jona, koji daju organizmu dodatnu energiju. Za one sa dovoljno energije na raspolaganju su brojne mogućnosti za aktivnosti na otvorenom, kao što je pešačenje obeleženim planinskim stazama, lov i ribolov, kupanje na otvorenim bazenima, basket, odbojka, mali fudbal.

Adrenalinska avantura

Odmor na planini može biti savršena avantura za moderne pustolove koji uživaju u sportovima koji nivo adrenalina dižu do visina većih od nadmorske visine planine na kojoj su. Planinarenje, sportsko penjanje, vožnja kvadovima po šumi i planinski biciklizam za zagrevanje, a potom zip lajn i paraglajding za hrabrije. Ukoliko je i reka u blizini doživljaj može biti upotpunjen raftingom, vožnjom kajakom ili splavarenjem.

Šta poneti na planinu?

Za boravak na planini potrebna je praktična obuća, pre svega patike ili udobne cipele sa debljim đonom, u kojima možete istraživati prirodu. Osim letnje garderobe i kupaćeg kostima, neophodni su i duksevi i lagane jakne jer večeri mogu biti sveže, ali i šešir koji će vas tokom dana zaštititi od sunca. U putnoj apoteci, osim lekova, treba da se nađu i flasteri, zavoji i kreme za brže zarastanje rana, kao i krema sa visokim zaštitnim faktorom. U kofer spakujte knjigu ili ukrštenice za opuštajuće dane u prirodi, društvene igre koje će vas zabaviti uveče, i foto aparat kojim ćete ovekovečiti nezaboravne trenutke odmora na planini.