Pravilno lečenje bez komplikacija

Da prehlada ne bi prerasla u upalu sinusa, potrebno je kontrolisati zapušenost nosa upotrebom kapi i unositi dovoljno tečnosti u organizam da bismo olakšali izbacivanje sekreta, a o lekovima za olakšavanje simptoma treba se konsultovati sa lekarom ili farmaceutom.

Autor: Dr Aleksandar Grbović

Kijanje, kašalj, temperatura i glavobolja, sve su to tipični simptomi prehlade. A koji su simptomi upale sinusa? Kijanje, kašalj, temperatura i glavobolja? Isto? Ne! Iako dele isti „teren“, a to je gornji respiratorni trakt, i premda imaju praktično iste simptome, ipak ih razlikujemo, kao što znamo na koji način da sprečimo da jedna blaga prehlada preraste u vrlo neprijatnu i bolnu upalu sinusa.

Sve je povezano 

Gornji respiratorni trakt možemo zamisliti kao veliki sistem šupljina i kanala koji međusobno komuniciraju i kojem pripadaju nos, sinusi (kojih ima četiri para), Eustahijeve tube, srednje uvo, usna šupljina, grkljan i dušnik. Eustahijeve tube su kanali koji povezuju grlo i srednje uvo – pucketanje u ušima prilikom zevanja je zapravo zvuk mehurića vazduha koji prolaze kroz njih. Dakle, sve je povezano, i upale se iz jednog odeljka lako prenose na drugi. 

Kada govorimo o prehladi, mislimo na zapaljenje koje zahvata sluznicu nosa i grla. Po svojoj lokalizaciji, prehlada zahvata centralni deo gornjeg respiratornog trakta i veoma često se dešava da se zapaljenske promene prošire na druge delove respiratornog trakta, najčešće na sinuse, a neretko i na srednje uvo (upala uva) ili dušnik (bronhitis). 

Sinusi su, zapravo, šupljine obložene sluzokožom, smeštene u kostima lica. Uzanim kanalima su povezani sa nosom. Kada se razvije prehlada, sluzokoža otiče, a kanali koji povezuju sinuse sa nosom se zapuše. Ovako „izolovani“, sinusi su odlično tle za razvoj upale, tj. sinuzitisa. 

Prehlada

Prehlada najčešće počinje povišenom telesnom temperaturom, curenjem i zapušenošću nosa (bistra sekrecija), zatim kašljem, a neretko se javlja i glavobolja. Glavobolju pacijenti često opisuju kao neki neodređeni bol u predelu čitave glave ili „iza očiju“, a neretko i samo kao neodređenu nelagodu („teška glava“). Svi ovi simptomi mogu da budu manje ili više izraženi, a neki mogu i potpuno da izostanu. Jednostavno, različiti ljudi imaju različite simptome. Virusna prehlada traje oko sedam dana i za to vreme je potrebno koristiti simptomatsku terapiju kako bi se tegobe olakšale i izbegle komplikacije bolesti. Korišćenje terapije ne skraćuje vreme trajanja prehlade, ali značajno smanjuje šansu za razvoj komplikacija i intenzitet simptoma. 

Upala sinusa

Upala sinusa se najčešće razvija nekoliko dana posle početka prehlade. Simptomi se uglavnom podudaraju sa već pobrojanim simptomima prehlade. Ipak, postoje određene razlike:

Glavobolja: Najčešće je reč o glavobolji u predelu čela ili oko nosa. Tipično je da se intenzivira prilikom kašljanja, „duvanja nosa“, savijanja unapred ili pri prelasku iz tople u hladnu sredinu (izlazak iz kuće) i obrnuto (ulazak spolja u topli prostor). Često ima pulsirajući karakter. 

Otok i bol iznad upaljenih sinusa: Ovaj simpom je čest pratilac sinuzitisa. U nekim slučajevima koža iznad zahvaćenih sinusa je otečena, crvena i bolna, a kod nekih pacijenata se pritiskom na upaljeni sinus javlja bol. Obavezno se javiti lekaru u slučaju da primetite ovaj simptom!

Sekrecija iz nosa: Sekret može biti bistar, sluzav, i to je znak virusnih infekcija ili alergijskih reakcija. Zelen, gust, „žilav“ sekret, koji se teško izbacuje, govori u prilog bakterijske infekcije koja se najčešće leči antibioticima, te bi se u ovakvim slučajevima trebalo konsultovati sa lekarom. 

Kako sprečiti upalu sinusa? 

Tako što ćemo pravilno lečiti prehladu! U razgovoru sa svojim pacijentima lekari vrlo često slušaju o različitim načinima lečenja prehlade, narodnoj medicini i drugim načinima koji za cilj imaju da se izbegne upotreba lekova jer „lekovi su hemija“. U praksi, alternativne metode lečenja retko daju željeni rezultat, ne sprečavaju komplikacije, mogu da dodatno zakomplikuju zdravstveno stanje, a vrlo često su i neprijatne. 

Pravilno lečenje prehlade i sprečavanje upale sinusa podrazumeva:

Da nos bude otpušen sve vreme tokom trajanja prehlade – u ovu svrhu koriste se kapi za nos. One dovode do smanjivanja otoka sluznice i normalizacije disanja, te omogućavaju da se sačuva komunikacija sinusa sa nosnom šupljinom. Ne treba ih koristiti duže od 7 do 10 dana. 

Dovoljan unos tečnosti – da bismo olakšali „izbacivanje“ sekreta koji se pojačano luči tokom prehlade, veoma je važno unositi dovoljno vode. Nedovoljno tečnosti u telu dovodi do stvaranja gustog i lepljivog sekreta koji se teško odstranjuje (baš kao što i pljuvačka postane gusta i lepljiva kada smo žedni). 

Lekovi za snižavanje temperature i bolova i stepena zapaljenja u telu: Najpoznatiji lekovi iz ove grupe su acetilsalicilna kiselina, ibuprofen i paracetamol. Sva tri su dostupna pod raznim komercijalnim imenima, a o njihovoj upotrebi se treba konsultovati sa lekarom ili farmaceutom. 

Kada se javiti lekaru?

Ako ste inače dobrog opšteg zdravlja, trenutno imate simptome prehlade i ne lečite se od neke druge bolesti, najbolje bi bilo da nekoliko dana odležite i preduzmete mere pravilnog lečenja prehlade. U slučaju da vam nije bolje i pored preduzetih mera, javite se svom izabranom lekaru.