Prvih trideset dana koji se pamte

 

Novorođenče je dete starosti do mesec dana, a ovaj mali rođendan nije izabran nasumično.

 

autor: Dr Radmila Kosić, pedijatar

 

Tokom trudnoće o bebi koja tek treba da dođe na svet starala se majka u skladu sa svojim navikama i uticajima spoljašnje sredine. U utrobi majke beba ne diše samostalno, ne uzima hranu, ali živi u idealnim uslovima povoljne temperature. Po rođenju sve se menja u nekoliko minuta. Sa prvim udahom krvotok se usmerava na obogaćivanje bebinih pluća kiseonikom. Ta pluća su mirovala devet meseci. Dalje, novorođenče će morati da pronađe hranu iz majčinih grudi, da je svari i hranljive materije sprovede sopstvenom krvnom strujom do svake ćelije. Bebin organizam počinje da se stara o svojim osnovnim potrebama. Sve što je novo, drugačije u prvih nekoliko meseci postaće uobičajeno i poznato.

 

Prilagođavanje na novu sredinu

Novorođeno dete ima reflekse, instinkte i čula koja će mu, uz obaveznu pomoć roditelja, omogućiti da zadovolji sve svoje potrebe. Priroda se postarala da je sposobno da jede, diše, kija, kašlje, prepoznaje zvukove i bol… Za razliku od mladunaca drugih sisara, izgleda manje spremno za samostalno preživljavanje u prirodi, ipak, ukoliko mu je hladno, plakaće i drhtaće dok ga ne utople, ukoliko je gladno plačem će izazvati lučenje mleka iz majčinih grudi, po mirisu i poznatim zvucima prepoznaće sigurno okruženje u kome će bezbedno utonuti u san. Dug je proces adaptacije kome će morati da se podvrgne tek rođeno dete i porodica, da se upoznaju i shvate koliko su jedinstveni u odnosu na okolinu, a i ceo svet.

Fiziologija organizma novorođenčeta nije ista kao kod starije dece. U pitanju je period intenzivnog prilagođavanja na uslove spoljašnje sredine. Da bi do tog prilagođavanja došlo, potreban je niz fizioloških i kulturoloških promena. Neiskusne roditelje često zbunjuje izgled i ponašanje tek rođenog člana porodice. Ono što je potpuno normalno u izgledu i ponašanju starijeg deteta može da bude znak ozbiljne bolesti kod novorođenog i obrnuto. Tražite objašnjenje od patronažne sestre ili pedijatra za sve što vam se učini neobično u ponašanju ili izgledu bebe. Nema potrebe da budete uznemireni više nego što ćete svakako biti.

 

Parametri normalnog napredovanja

Posle porođaja prvo će vam saopštiti pol deteta, porođajne mere, a to su težina i dužina. Normalna porođajna težina, dužina i oblik glave variraju u odnosu na podneblje i rasu kao i uslove u kojima živi porodica. U našem podneblju prosečno novorođenče je teško oko 3.250g (dečaci su nešto teži i duži). U prvih nekoliko dana dete izgubi oko 10% porođajne težine, što će vrlo brzo nadoknaditi normalnom ishranom. U prvih šest meseci će udvostručiti, a za godinu dana utrostručiti porođajnu težinu. U prvim mesecima života povećanje težine (25-30g dnevno) odličan je pokazatelj dobrog zdravlja i pravilnog hranjenja. Glava izgleda neproporcionalno velika, a moguće je i da novorođenče ima neobičan oblik glave zbog položaja tokom poslednjih meseci trudnoće. Fontanele su meki delovi na glavi gde kosti lobanje nisu srasle. Pokrivene su čvrstom membranom, ali nisu razlog za posebnu negu. Vreme potpunog zatvaranja fontanela je veoma individualno. Precizno merenje obima glave u savetovalištu je mnogo važniji pokazatelj pravilnog razvoja kostiju lobanje i rasta velikog mozga. Tokom prve godine će se ovaj obim povećati za oko 12cm, uzimanje preventivnih doza vitamina D nema značaja na brzinu zatvaranja fontanela.

 

Oči, uši i nosić

U prvim nedeljama života mnoga novorođenčad izgledaju razroko. Zapravo, to su kožni nabori u unutrašnjem uglu oka, a roditeljima se čini da oko dublje ulazi ispod kapka. Moguće je i da oko povremeno odluta, ova se pojava gubi do kraja šestog meseca. Svakako se konsultujte sa pedijatrom ili oftalmologom. U nosu se normalno stvara manja ili veća količina sekreta, koja menja disajni zvuk. Ukoliko dete normalno jede i ne izgleda bolesno, nema razloga za brigu. Roditelji često preteruju sa ispiranjem nosa fiziološkim rastvorom. Sluz i dlačice u nosu imaju funkciju zagrevanja, vlaženja i prečišćavanja udahnutog vazduha. Priroda nije predvidela da se nosni hodnici peru. Posle kupanja obrišite samo spoljašnji, vidljivi deo ušne školjke. Ušna mast ima važnu ulogu u funkcionisanju spoljašnjeg uha.

 

Prva kontrola

Prvi pregled kod pedijatra se obično obavlja sa navršenih mesec dana. Osim merenja težine, dužine, obima glave i grudnog koša pedijatar obavlja detaljan pregled kako bi ustanovio da li kod novorođenčeta postoji neko odstupanje od fizioloških obeležja tog uzrasta. Stetoskopom se sluša rad srca i pluća, nežnim pregledom odmeri položaj jetre i slezine. Neurološki pregled dokazuje postojanje primitivnih refleksa. Svi ovi refleksi imaju prihvatljivo vreme pojavljivanja i nestajanja i označavaju pravilno sazrevanje bebinog nervnog sistema. Iskoristite svaku posetu savetovalištu da razrešite sve nedoumice vezane za izgled, ponašanje i napredovanje bebe. Ovo je uzrast kada povišena temperatura, odbijanje hrane ili poremećaj ponašanja zahtevaju savetovanje sa pedijatrijskom sestrom ili pedijatrom. Poštujte svoj instinkt, postupajte sa novorođenčetom u skladu sa sopstvenim ubeđenjima i navikama. Uživajte u ovom periodu, koji traje samo mesec dana, ali vam promeni ceo svet.

 

Nega bebine kože

Koža novorođenčeta je ružičasta, ponekad obrasla sitnim dlačicama. Kod roditelja tamnije puti često viđamo akumulaciju pigmenta na zadnjoj strani tela – mongolske pege vremenom postaju manje uočljive i nemaju nikakav prognostički značaj. Ljuštenje kože je najupadljivije na temenu. Temenjača se lako skida nežnim četkanjem nauljenog temena. Budite umereni u upotrebi agresivnih šampona, kupki, pudera ili vlažnih maramica. Sve više dece ima suvu, perutavu, ispucalu kožu, sklonu ekcemu. Opredelite se za proverenog proizvođača, bez parfema i parabena, a svakako se umerite i u dužini trajanja kupanja i mazanja nežne kože.