NJENO VELIČANSTVO ŽALFIJA – Betty

Dar prirode

 

Koristili su je stari Egipćani, antički narodi, široko je bila zastupljena u srednjem veku, ima religijsko obeležje, koristi se u feng šuiu, a naravno, koristi je i savremen čovek u svakodnevnom životu.

 

Autor: Milan Marjanović

 

Koliko znate o žalfiji? Da li Vam smeta njen jak miris? Koliko vas ima ukrasnu žalfiju na terasi? Mnogo je pitanja, ali jedno je sigurno, žalfija je kraljica među biljkama. Prvi zapisi o njoj sežu još od pre 4000 godina.  Žalfija vodi poreklo sa Sredozemlja i iz Male Azije. Njen botanički naziv Salvia potiče najverovatnije od latinske reči salvare koja znači spasiti. Koliko žalfija spasava prvi su otkrili stari Egipćani koji su je koristili kao lek za neplodnost, a u nekim slučajevima i kao lek protiv kuge. Svi egipatski faraoni su bili balsamovani pomoću žalfije. Stari Rimljani žalfiju stavljaju na pijedestal zdravlja. U antičko vreme žalfija je imala najširi mogući spektar upotrebe. Koristila se za lečenje glavobolja, grla, urinarnih infekcija, disajnih problema. U toku mračnog srednjeg veka žalfija nije gubila svoju moć. Državnom biljkom ju je proglasio Karlo Veliki. Potencijal žalfije bio je prepoznat i od strane kineskih trgovaca koji su vršili trampu žalfije sa kineskim čajem. Danas popularna tehnika feng šui je još davno primenjivala žalfiju za čišćenje životnog prostora od negativne energije.

Šta mi danas znamo o žalfiji?

Tu nam pomaže Milica Vasiljević, rukovodilac proizvodnje i kontrole kvaliteta u fabrici Fructus.

„Žalfija ispoljava antihidrotično (smanjuje lučenje znojnih žlezda), antiseptično, adstrigentno, fungistatsko, virustatsko i karminativno (olakšava tegobe izazvane gasovima u crevima) delovanje. Posebno je značajna rozmarinska kiselina koja deluje virustatski pa je sve češća primena ove biljne sirovine u biljnim lekovima 21. veka.

Ukoliko se koristi kao napitak, supena kašika se preliva ključalom vodom (2dl), poklapa se i ostavlja se tokom 5 minuta. Ukoliko se koristi spolja, za ispiranje sluznica, ponovi se isti postupak s tim da se u ovoj varijanti biljna droga može ostaviti potopljena do 30 minuta. Primena tokom dužeg vremenskog perioda (više od par nedelja u kontinuitetu) može izazvati tahikardiju ili epileptiformne konvulzije. Kontraindikovana je u trudnoći zbog abortivnog efekta i u terapiji antikonvulzivima.”

 

Šta kažu savremena nauka i način života?

Poznati svetski sajtovi Web Med i Mercola objavljuju novourađene studije koje pokazuju da određene vrste žalfije mogu pozitivno da utiču na kognitivne veštine i da štite od neuroloških promena, a mogu i da smanje simptome Alchajmerove bolesti. Takođe, žalfija može poboljšati pamćenje kod mladih i zdravih odraslih osoba. Jedno istraživanje u kome su učestvovale osobe sa visokim nivoom šećera pokazalo je da je došlo do znatnog pada visokih vrednosti usled konzumiranja lista žalfije tri meseca.

Nažalost, žalfija nije u širokoj upotrebi u ishrani iako je bogata hranljivim materijama i vitaminima. Ali i to se menja u poslednje vreme. Ikona američkog kuvanja i uređenja Marta Stjuart pravi bombone i slatkiše od žalfije. Za one koji vole da se hrane zdravo pravi tortu od crne čokolade i žalfije. Sve više se upotrebljava i hleb sa žalfijom, a glavni hit su devojačke večeri pred svadbu gde se prave slatki i penušavi kokteli od žalfije. Jedan od najskupljih i najcenjenijih medova je med od žalfije. On nije uvek i svuda dostupan.