Počinje sezona kiša

Autor: Suzana Stamenković

Kada vatromet i raskoš boja rane jeseni u oktobru zameni sumorno sivilo i teški kišni oblaci, nezaoblazni modni detalj postaje kišobran. Ukoliko je u veseloj boji ili sa neobičnim printom uneće optimizam i vedrinu u kišan dan

Ne dozvolite da vam kiša pokvari dan i dobro raspoloženje. Uprkos oblacima, svoju omiljenu modnu kombinaciju za posao, fakultet, večernji izlazak ili kupovinu upotpunite vedrim osmehom i stilizovanim kišobranom, i izgledaćete savršeno. Iako niko ne spori njegovu praktičnu primenu, kišobran je odavno deo modnog aksesoara.

Zaštita od kiše i sunca

Naizgled sličan kišobranu, suncobran je, kažu istoričari mode, ipak njegov stariji predak koji se vekovima pre nove ere koristio za zaštitu od sunca. I tada je bio sličnog oblika kao i danas, nalik pečurki, ukrašen resama, perima, perlama, trakama, zvončićima. Smatra se da su prve kišobrane napravili Kinezi voskiranjem i lakiranjem papirnih suncobrana, po kojima su iscrtavali tradicionalne simbole, cvetove i pejzaže. Tehniku su kasnije usavršili koristeći bambus, svilu, pamuk, najlon i uljani papir. Kišobran je kroz istoriju bio statusni simbol, pa je za njegovu popularnost na starom kontinentu zaslužno evropsko plemstvo ali i rimski papa. Početkom 16. veka u Evropi već postoje prodavnice kišobrana. Prva u Velikoj Britaniji „James Smith and Sons“ otvorena je 1830. godine u Londonu i uspešno posluje skoro dva stoleća. Do sredine 18. veka kišobran je bio isključivo ženski modni detalj. Iako sada nijedan engleski džentlmen ne bi po tmurnom danu izašao iz kuće bez kišobrana, prvi Englez koji ga je javno nosio – Džonas Hanvej, trpeo je uvrede što se usudio da ponese „žensku modu“. Ubrzo se ceo svet od kiše „branio“ kišobranima, koji su se pravili od drveta ili kitove kosti, a „pokrivali“ alpakom ili nauljenim jakim platnom. Sredinom 19. veka Henri Holand smislio je čelične žice, a Samjuel Foks ih unapredio, pa su tradicionalne kišobrane od trske zamenili moderni, sklopivi sa čeličnim okvirom. Kišobran se od tada tek neznatno izmenio. Postao je lakši jer su papir i drvo zamenjeni najpre finom svilom, potom PVC providnim materijalom a onda i najlonskim, koji se i danas najviše koristi.

Modeli kišobrana

Koliko god moda i tehnologija napreduju, i dalje postoje dva tipa kišobrana, tradicionalni dugački i kratki na sklapanje, ali uz bezbroj maštovitih varijacija.  Dugački kišobran, obično sa drvenom ili plastičnom kukom na vrhu, deluje otmeno i elegantno. Praktičan je jer se sklopljen lako nosi na zglobu ili pregibu ruke, a rasklopljen je čvršći, stabilniji otporniji na vetru, pa bolje štiti od kiše.  Kišobran na rasklapanje je praktičan jer za njega uvek ima mesta u ženskoj torbi ili muškoj jakni.                                                                     I dizajneri kišobrana prate tehnološke inovacije, tako da je osmišljen Senz kišobran, asimetričnog izgleda, nalik aerodinamičnom avionu, sa znatno dužim zadnjim od prednjeg dela, koji može da izdrži nalete vetra i od 60 km/h. Poslednja reč rehnologije je Wi-fi Umbrella, koji osim što štiti od kiše i vetra, pruža i mogućnost zabave, a ima ugrađen digitalni kompas i GPS. Hrvati su osmislili pametni kišobran – Kisha, koji je preko Bluetooth modula i mobilne aplikacije povezan sa telefonom tako da vlasnika na vreme upozorava na kišu, ali i obaveštava ga ako je (i gde) zaboravio kišobran.

Umetnost izrade kišobrana

Retki su majstori koji popravljaju kišobrane, a još ređi oni koji ih ručno izrađuju. Među njima je konstruktor Mišel Ertol  iz Francuske, koji ima titulu majstora umetnosti. Najjeftiniji ženski kišobran  u njegovoj radnji košta 250 evra, a muški svileni sa drvenom drškom dvostruko više. Unikatni kišobran za katarsku princezu napravio je za 8.000 evra

Detalj optimizma

Postoje dame koje obožavaju kišobrane i imaju ih u različitim bojama, dezenima i veličinama, kako bi ih lako uklopile u svaku odevnu kombinaciju. Svaka kišna sezona donosi novitete, ali klasični modeli opstaju godinama, pre svega jednobojni i karirani, bilo da je škotska ili Burberry šara. Popularni su i potpuno providni, kao i oni sa Missoni uzorkom, animal printom ili raznobojnim tufnama. Za romantične šetnje po kiši dizajneri predlažu kišobrane sa volanima, dok moderne devojke biraju sa neobičnim natpisima, novinskim printom ili reprodukcijom popularnih umetničkih slika. Nekada su u kišnu jesen ulice bile tmurne jer je većina nosila kišobrane tamnih sumornih boja, najčešće crne, ili diskretne sive, teget i braon. Sada šareni kišobrani, posebno jarkih boja i vedrih dezena, unose dašak optimizma u jesenje sivilo. Kakav god da je vaš izbor, važno je pre svega da kišobran bude dovoljno veliki i oblikovan kako bi  pružio zaštitu od naleta vetra i kiše. I potpuno je svejedno da li na nogama imate patike, cipele, gumene ili kožne čizme, a na sebi sako ili kišni mantil, jer je kišobran modni detalj koji se jednostavno savršeno uklapa uz sve.

Kišobran na filmu i muzici
Listajući slikovnice, još u detinjstvu susrećemo se sa dadiljom Meri Popins i njenim magičnim kišobranom, pomoću kojeg nošena zapadnim vetrom odlazi iz porodice Benks nebu pod oblake. Čak i neodoljiva „Porodica Kremenko“ u crtaću nosi kišobran – kameni točak postavljen na motku, dok simpatični Gali, crtani junaci Asteriks i Obeliks misle da Britanci nose kišobrane „da im nebo ne padne na glavu”. Pa ipak, slavu kišobranu doneo je glumac Džin Keli u holivudskom evergreenu „Singing in the rain“. Kiša i kišobrani opevani su i u mnogim pesmama. „Oktobar je, počinje sezona kiša“ pevao je 1994. godine Zdravko Čolić, dok je hard rok bend „Atomsko sklonište“ spevao „Žuti kišobran“. Rijanina pesma se zove „Umbrella“; Astrid ima numeru „Red Umbrella“; Digital project „Pink umbrella“, a legendarni Prince „Purple rain“.