Mašta, boje i slobodno vreme

 

Za kreativne osobe nema lepšeg osećaja od onoga kada sopstvenim rukama naprave nešto za sebe, baš u skladu sa sopstvenim ukusom.

 

autor: Svetlana Sušić

 

Oslikavanje svilenih marama pruža beskrajne mogućnosti za poigravanje sa bojama, maštom i različitim tehnikama. Dok klasične tehnike podrazumevaju upotrebu voska i korišćenje ramova konstruisanih tako da se marame razapnu preko njih, mi smo se odlučili za nešto jednostavniji pristup koji oduzima manje vremena. Strpljenje je svakako neophodno prilikom bavljenja ovim zabavnim hobijem, ali krajnji rezultat je uvek vredan uloženog truda.

 

Kako početi?

Potrebna vam je podloga kojom ćete zaštititi nameštaj tokom rada. Najlon kupljen u farbari ima povoljnu cenu, a možete ga koristiti više puta. Kada ste već u farbari, ne zaboravite da kupite sunđeraste valjke sa nosačem, malo lepka za tapete i papirnu samolepljivu traku. Boje za svilu možete da nabavite u specijalizovanim radnjama za hobiste. Na istom mestu najčešće imaju i lep izbor svilenih marama u raznim dimenzijama. Potrebna vam je i šerpa i neka plastična posuda, par gumica, malo kartona, makaze i nekoliko štipaljki.

 

Pravljenje osnove

Boje sa kojima smo radili su na vodenoj bazi (obavezno pročitajte uputstvo pre upuštanja u ovu kreativnu avanturu). Za osnovu smo izabrali narandžastu. Vodom razblažena boja se zagreje do ključanja i zatim se marama na kratko potopi u vreli rastvor. Da bismo izbegli monotonu jednobojnu podlogu, pribegli smo malom triku. Karton smo isekli na duguljaste pravougaonike i zatim smo maramu omotavali oko tih traka po harmonika principu. Tako dobijen smotuljak se fiksira pomoću gumica i štipaljki i zatim se uranja u boju. Nakon kratkog namakanja, kada smo sigurni da je marama skroz bila uronjena u boju, dodali smo nasumično po par kapi crvene (šarenije – veselije). Sledi razmotavanje i sušenje na vazduhu.

 

Dodavanje šara

Osušenu maramu raširite preko zaštitne podloge i fiksirajte je papirnom samolepljivom trakom. Pomoću te trake smo napravili mrežu zalepljenu na maramu, sa idejom da slobodna polja budu obojena u neku drugu boju. Boje se veoma lako razlivaju po svili i to je odlično ako želite da napravite baš takvu maramu. Međutim, mi smo hteli da imamo definisane šare nanete na osnovu. Trik za postizanje tog efekta sastoji se u mešanju boje sa lepkom za tapete. Lepak rastvorite u toploj vodi da bude kašaste teksture i zatim dodajte koncentrovanu boju (u našem slučaju zelenu, koja se lepo slaže sa osnovom). Tako spremljenu boju nanosite valjkom preko mreže (od broja prolaza valjkom zavisi intenzitet boje šara). Zatim uklonite lepljivu traku.

 

Fiksiranje boje

Naše boje se fiksiraju kuvanjem na pari tokom tri sata (prema uputstvu). Za to smo iskoristili ekpres lonac i podlogu za kuvanje na pari. Maramu treba smotati i fiksirati gumicama da ne bi upala u vodu. Nakon tog procesa sledi ispiranje, sušenje i peglanje, i vaša lična, ručno oslikana, marama je spremna za prolećnu šetnju.