NEGA KOŽE – Betty

Priprema za hladne dane

 

Neprijatno crvenilo, zategnutost i peckanje znak su da je naša koža primetila dolazak hladnijih dana, a da joj nismo pomogli da se na vreme pripremi za to.

 

Autor: Vesna Marković

 

Nakon jeseni koja je obilovala toplim, takoreći letnjim danima, neumitno je došao period u kome su temperature u skladu sa kalendarom. Hladno vreme u kombinaciji sa vetrom donosi brojne izazove našoj koži. Sa druge strane, nimalo joj ne olakšavaju ni slojevi tople garderobe i isušen vazduh, koji nastaje kao posledica centralnog grejanja. Ukoliko se ne pripremimo na vreme, koža će na nepovoljne uslove veoma brzo reagovati tako što će postati suva, pojaviće se crvenilo i peckanje, a nestaće gipkost i sjaj. Situaciju dodatno pogoršava naša poslovična zimska sklonost ka jakoj hrani, a sa još većim problemima se suočavaju oni koji tokom leta nisu vodili računa o svojoj koži pa su dopustili sebi da zadobiju opekotine od sunca. Zaštita od sunca bi trebalo da bude sastavni deo zimske nege kože.

 

Kako pomoći koži?

Jedan od osnovnih uzroka zimskog isušivanja kože su pretople kupke. Savetuje se izbegavanje dugih kupki, bolje je samo se istuširati. Temperatura vode ne sme da bude previsoka, a koži će prijati naizmenično tuširanje hladnom i mlakom vodom. Ovakav tretman pospešuje cirkulaciju i samim tim doprinosi boljoj ishranjenosti kože. Umesto agresivnih šampona trebalo bi izabrati blage kupke koje imaju ulje. Nakon tuširanja kožu obavezno treba namazati mlekom za telo, dok lagane losione za negu treba ostaviti za toplije dane.

Prirodna ulja, kao što su kokosovo ili bademovo, sadrže brojne hranljive sastojke koji pomažu koži da ostane elastična. Vitamin E je neizbežan sastojak preparata za zimsku negu kože, a važno je obezbediti i dovoljne količine vitamina C i A. Hijaluronska kiselina ima odlične efekte u neutralisanju neželjene naboranosti, posavetujte se sa svojim kozmetičarem i farmaceutom o tome koji preparat vama najviše odgovara.

Redovni piling je potrebno uraditi bar jednom nedeljno kako bi se uklonio sloj odumrlih ćelija. Hladnoća usporava proces regeneracije kože, zato je potrebno na vreme ukloniti sloj odumrlih ćelija i tako sprečiti eventualnu pojavu infekcije.

Hidratacija je, takođe, veoma važan faktor u očuvanju zdravlja kože. Trudite se da unosite dovoljne količine tečnosti u toku dana. Važno je napomenuti da pri niskim temperaturama (oko nule i nižim) voda koja je sastojak krema prelazi u led, što može dovesti do pucanja pora i pogoršati stanje. Tokom hladnih dana za negu kože koja je izložena treba koristiti preparate prilagođene upotrebi u hladnim danima.

 

Značaj pravilne ishrane

Nije dovoljno negovati kožu samo spolja, veoma je važno i ono što joj pružamo svakodnevnom ishranom. Treba izbegavati jaku, masnu, prženu i prezačinjenu hranu. Slatkiši u neumerenim količinama, takođe, prave problem. U ishranu treba uvesti dosta voća i povrća, orašastih plodova, semenki bundeve i ribu bar jednom nedeljno. Diuretici kao što su napici sa kofeinom, u kombinaciji sa duvanskim dimom i alkoholom predstavljaju siguran recept za kožu koja ne izgleda lepo.