Bodrite malog pacijenta

autor: Dr Radmila Kosić, pedijatar

Ne dozvolite da odbije merenje temperature ili preporučeni lek u pravoj količini i u pravo vreme – ovo su retka pravila od kojih ne treba da odstupite kada je dete bolesno

Danas deca najčešće žive u uslovima dobre ishrane, dok su higijena i nega na mnogo boljem nivou nego što su zapamtile generacije njihovih baka. Savremena medicina koristi napredne metode dijagnostike i lečenja – lekar, laboratorija i apoteka su dostupni u svim krajevima naše zemlje. Retke su bolesti zbog kojih deca moraju u bolnicu, dijagnoza se postavlja brzo i lečenje započinje na vreme. Deca svih uzrasta najčešće boluju od akutnih virusnih ili bakterijskih bolesti sa dobrom prognozom. Sistematska vakcinacija je dovela do iskorenjivanja mnogih zaraznih bolesti od kojih se nekada umiralo, a savremeni antibiotici uz dobru negu brzo dovode do poboljšanja zdravstvenog stanja. Najveći broj dece danas boluje kratkotrajno, u dobrim uslovima porodične nege po savetu pedijatra.

Tečnost važnija od kalorija

Briga o bolesnom detetu se ne razlikuje mnogo od svakodnevne nege kada je zdravo. Zdrava hrana koju inače rado jede biće pogodna za najveći broj dečjih bolesti – ponudite mu manje obroke i ne menjajte ustaljene navike. Poštujte njegovo zdravstveno stanje, nije obavezno da više i drugačije jede onda kada ima povišenu temperaturu, gušobolju ili glavobolju…Tečnost je mnogo važnija od kalorija, posebno ako povraća ili gubi tečnost prolivom. Supu, čaj ili vodu treba da pije u malim gutljajima. Nekoliko dana sa manje hrane neće uticati na pravilan rast i razvoj, povišena temperatura može dodatno da pogoršava gubitak tečnosti. „Osvežite“ svakodnevicu bolovanja novom slamkom, bočicom ili čašom; ako pomešate lek sa sokom ili mlekom radije će popiti sirup za povišenu temperaturu ili antibiotik. Ne dozvolite da odbije merenje temperature ili preporučeni lek u pravoj količini i u pravo vreme – ovo su retka pravila od kojih ne treba da odstupite kada je dete bolesno.

Pratite tok bolesti

Strogo mirovanje u krevetu će biti retko savetovano. Ukoliko ima povišenu temperaturu dete treba da bude u provetrenoj sobi, lagano obučeno u pamučnu odeću. Dete koje se ne oseća dobro traži društvo, dozvolite mu da boluje u dnevnoj sobi ili da vas prati u obavljanju kućnih poslova. Ne sputavajte ga u igri, to je dobar znak da se oseća dobro i da ga bolest ne ugrožava. Ukoliko traži da legne, obavezno mu izmerite temperturu i pratite da li će doći do pogoršanja bolesti. Dete sa visokom temperaturom koje se zadovoljno igra uvek je manje bolesno od pospanog i nezadovoljnog deteta sa blago povišenom temperaturom. Pojava novih simptoma, pogoršanje opšteg stanja ( pospanost, malaksalost, pojava ospe, otežano disanje) znak je da treba da ga odvedete na pregled i potražite savet pedijatra.
Ako je bolest kratka moći ćete lakše da izađete na kraj sa promenjenim ritmom spavanja, razdražljivošću i potpunom zavisnošću od ukućana. Roditeljska tolerancija obično posustane posle nekoliko dana, a zabrinutost zbog trajanja bolesti još više pogoršava atmosferu u porodici i ponašanje bolesnog deteta. Većina dečjih bolesti prolazno narušava tok svakodnevnog života – dete ne može u obdanište, majka neće moći na posao, dolazak bake pretvara ustaljenu disciplinu u „pidžama“ zabavu kod kuće…

I optimizam leči

Deca su retko zabrinuta za sopstveno zdravlje, zadatak roditelja je da ne narušavaju taj optimizam i bodre dete da što pre ozdravi. Zabrinuto lice roditelja i prepričavanje toka bolesti sa prijateljima nikako ne ulivaju pozitivnu energiju malom bolesniku…
Nije nam cilj da dete shvati da je bolest mogućnost da se zaborave sva ustaljena pravila dobrog vaspitanja. Ne možemo očekivati ni da se ponaša na najrazumniji način. Pokušajte da ustanovite kompromis – ponašajte se kao da je nešto mlađe od stvarnog uzrasta. Propuzalo dete će se ponašati kao beba, sa prohodalim postupajte kao da je tek propuzalo, sa predškolskim kao sa prohodalim. Unutar ovih ustupaka zahtevajte da se ponaša uljudno i poštuje ostale članove porodice. Deca retko boluju teško i dugo, nema potrebe da zbog jedne sedmice gripa izmenite sve teško usvojene rituale zdrave ishrane i higijene.

Kreativno iskoristite „bolesne dane“

Period bolovanja iskoristite da nešto nauči, pažnju mu možete okupirati čitanjem priča, slušanjem muzike, gledanjem nekog filma. Spremite „kutiju za bolesne dane“, odložite u nju zaboravljene igračke, plastelin, flomastere, bojice, pokidane perle, trake sa otvorenih poklona, kutijice interesantnih oblika… sve ono što može uz malo mašte da postane poklon za baku ili iznenađenje za drugaricu iz vrtića. U skladu sa uzrastom dozvolite mu korišćenje makaza i lepka i pohvalite svaku ideju…Najlakše je da ga okupirate sadržajem sa ekrana – za dete će biti mnogo korisnije da „bolesne“ dane kreativno iskoristi. Naoružajte se strpljenjem i saznanjem da su vaši roditelji uspešno odgajili decu u mnogo lošijim uslovima. Pedijatar će vam biti dragocen saradnik u prevazilaženju panike i sticanju iskustva u negovanju bolesnog deteta.