MOŽDANI UDAR, VISEĆE BRADAVICE – Betty

Preventiva i jačanje imuniteta

 

Imao sam iznenadni šlog pre mesec dana i još uvek mi je jedna strana tela utrnula. Čime bih mogao da je mažem? Čuo sam da se šlog može ponoviti nakon nekoliko meseci. Da li je to istina i kako da ga sprečim? Siniša, 69

 

Autor: Aleksandra Jakovljević

 

Moždani udar (šlog) stanje je u kome nedovoljan priliv krvi i kiseonika u deo mozga dovodi do oštećenja i brze smrti moždanih ćelija i gubitka funkcije te regije CNS-a. Postoji ishemijski moždani udar (događa se u 80% slučajeva i nastaje zbog začepljenja, najčešće krvnim ugruškom) i hemoragijski (nastaje usled prskanja krvnog suda u mozgu). Muškarci znatno češće obolevaju od udara, ali je kod žena opasniji i češće se završava smrtnim ishodom. Faktori rizika za njegov nastanak su: gojaznost, dijabetes, hipertenzija, pušenje, kao i menopauza kod žena. Postoji i tzv. nemi moždani udar, kod koga simptomi nisu prisutni, a koji se javlja kod svega 10% ljudi. Ukupne populacije ili 10 posto onih koji dobiju šlog? Simptomi kod većine ljudi obuhvataju vrtoglavicu, povraćanje, gubitak ravnoteže, slabost ili utrnulost jedne polovine tela, nejasan, otežan govor ili otežano razumevanje tuđeg govora, nestabilnost ili nemogućnost u hodu, promene vezane za vid i svi ovi simptomi počinju veoma naglo. Vrlo je važno simptome prepoznati na vreme i pozvati hitnu pomoć što pre.

Ponovljeni moždani udar se javlja kod 25% pacijenata i zato je nakon prvog potreban poseban oprez. Ukoliko ste pušač, obavezno ostavite cigarete, redovno kontrolišite krvni pritisak i šećer, zdravo se hranite, trenirajte redovno, boravite što češće u prirodi i smanjite unos alkohola. Brzina oporavka zavisi od starosti pacijenta, tipa moždanog udara, stepena oštećenja mozga, kao i od toga koliko se brzo krene sa rehabilitacijom. Prirodni preparat koji ubrzava oporavak možete i sami napraviti kod kuće tako što ćete veću teglu napuniti medom do pola, dodati isceđen sok od jednog limuna, usitnjenu glavicu belog luka i komad rendanog đumbira. Kada odstoji jedan dan, dopunite medom, promešajte i uzimajte svakog dana dva puta po jednu kašiku. Za opuštanje i masažu utrnulih, oduzetih delova tela mogu se koristiti listovi gaveza preliveni vrelom vodom i umotani u gazu, 30g usitnjenog lovorovog lista prelivenog sa 200ml maslinovog ulja (neka odstoji 10 dana), 5 sitno iseckanih grančica kleke sa 100g bobica kleke prelivenih sa pola litre 40% alkohola (neka odstoji 2 nedelje).

 

 

Imam puno visećih bradavica na vratu i ne znam kako da ih se rešim, a čini mi se da se i šire. Nemam nikakve tegobe vezane za njih, ali mi predstavljaju estetski problem, jer su na delu tela koji se vidi. Kristina, 22

 

Bradavice su ograničene benigne izrasline koje izaziva virus, a koje mogu nestati i spontano ili se zadržati godinama i širiti se i na ostale delove tela. Najčešće su bezopasne i više predstavljaju kozmetički nego zdravstveni problem. Postoji nekoliko vrsta bradavica razvrstanih u zavisnosti od dela tela na kom se nalaze, a viseće su najčešće na vratu, očnim kapcima, ispod ruke, na pregibima.

Pre svega, neophodno je jačati imuni sistem da bi se organizam izborio protiv virusa koji izaziva bradavice. Obezbedite sebi zdravu ishranu (vitamin C i cink), dovoljno sna i redovnu fizičku aktivnost. Potrebno je da imate svoje peškire kao i druge lične predmete za higijenu. Odlazak na more i duži boravak u morskoj vodi pokazali su se veoma efikasnim, jer so isušuje bradavice.

Prirodna sredstva kao što su: jabukovo sirće, ricinusovo ulje, aloja, etarsko ulje čajevca, beli luk, smokva, čuvarkuća, ananas, med, maslačak potrebno je nanositi 2-3 puta dnevno i kod većine su rezultati vidljivi nakon mesec dana. Prilikom nanošenja, potrebno je zdravu kožu oko bradavice zaštititi vazelinom ili običnom kremom. Mešavine ricinusovog ulja i sode bikarbone, kao i gela od aloje sa kurkumom, nanose se uveče pre spavanja i prekriju gazom ili flasterom. Mešavina kokosovog ulja i ulja origana može se utrljavati 3 puta u toku dana.