MORAČ – Betty

Blagotvoran za stomak

Foeniculum vulgare Mill. ­- Morač, divlja mirođija, anason

(porodica štitara – Apiaceae)

 

U antičkoj Grčkoj ova biljka je zvana maraton“. Posle čuvene bitke postala je simbol pobede. Morač su kao začin koristili Egipćani, Grci, Rimljani ali i Kinezi još u bronzanom dobu.

 

Autor: Prof. Dr Radiša Jančić

 

Morač je višegodišnja zeljasta biljka jakog i prijatnog mirisa. Stabljika je visoka do 2 metra. Okrugla je, sitno izbrazdana i šuplja. Listovi su od 3 do 5 puta perasto deljeni sa dugačkim, skoro končastim, režnjevima, goli, sivo-plavi. Tamnožuti i žuti cvetovi sakupljeni su u proste štitaste cvasti. Od 4 do 25 štitića grade složen štit. Involukruma (listići u osnovi složenog štita) i involuceluma (listići u osnovi prostog štita) nema. Plod ima dimenzije od 4 do 10 milimetara, izduženo je jajast sa jasno izraženim rebrima. Brazde su sa pojedinačnim kanalima sa etarskim uljem, na centralnoj strani sa po 2 kanala. Cveta tokom jula, avgusta i septembra.

Rasprostranjen je u prirodi. Na njega nailazimo pored puteva, kao i na zapuštenim mestima.

Takođe se često gaji zbog svojih mnogobrojnih korisnih osobina. O moraču i njegovim blagotvornim svojstvima je pisao i američki poeta Henri Vodsvort Longfelou u svojoj poemi iz 1842. godine. On je bio uveren da ova biljka doprinosi poboljšanju vida. Morač spada i u medonosne biljke jer pčele rado posećuju njegove cvetove u potrazi za nektarom.

Od biljke morača koriste se nadzemni delovi, plod i etarsko ulje. Kao izvor sirovina uglavnom se koriste gajene biljke, ubrane nakon dozrevanja. Štitovi sa skoro zrelim plodovima se odsecaju, prositru na prostirku da se osuše na suncu i da plodovi dozru, zatim se oni otresu. Etarsko ulje se dobija destilacijom zrelih, zdrobljenih plodova morača.

 

Primena

Nadzemni delovi morača prijatno mirišu usled prisustva etarskog ulja. Listovi se koriste kao začin, a mesnate lisne osnove kao salata. Osušen, zreo plod morača upotrebljava se u obliku čaja kao blago sredstvo za iskašljavanje, podsticanje varenja i poboljšanje apetita. Sastojak je oficijelnog čaja za čišćenje. Sastojci etarskog ulja plodova (anetol) povoljno deluju kod blažih digestivnih poremećaja. Smrvljeni plodovi se koriste za pripremu čaja koji se upotrebljava u pedijatriji kod grčeva u stomaku. Etarsko ulje se koristi u slične svrhe – za poboljšanje iskašljavanja sluzi kod produktivnog kašlja i za poboljšano varenje hrane. Pored toga nalazi primenu u prehrambenoj i parfimerijskoj industriji.

 

Začin popularan u mnogim receptima

Zreo i osušen plod, samleven ili ceo, meša se sa brašnom za hleb ili kolače dajući im slatkastu, osvežavajuću aromu. Isto se može postići ako se sveže pečen hleb stavi na suve stabljike morača. U američkoj i italijanskoj kuhinji koristi se kao začin za supe, soseve, jela od ribe. Naročito je popularan kao začin za masna mesa kao što je svinjsko ili za meso pitomog šarana. Mladi listovi su dobar dodatak zelenoj salati i salati od paradajza ili jogurtu. Zeleni štitići se dodaju prilikom spremanja kiselih krastavaca.