Miris žene – Betty

Nenadmašni tango i životne lekcije

Za ulogu slepog penzionisanog pukovnika bio je predviđen Džek Nikolson, koji je nakon čitanja scenarija odbio ulogu.

Autor: Aleksandra Jakovljević

Film Miris žene (Scent of a Woman, 1992. godina, Martin Brest) jeste rimejk italijanskog filma Profumo di donna (1974. godine, Dino Risi), a rađen je po knjizi Mrak i med, takođe italijanskog autora Đovanija Arpina. 

Gužva na audiciji

Za ulogu Čarlija konkurisali su, pored Krisa O’Donela, i Met Dejmon, Ben Aflek, Brendan Frejzer, kao i mnogi drugi, ali se nisu dobro pokazali. Met Dejmon se seća da je Kris O’Donel delovao samouvereno i da je nakon audicije bio veoma veseo i euforičan, a na njihovo pitanje o tome kako je prošao na audiciji samo je rekao da nema pojma. Kasnije je priznao da nije uopšte bilo lako, ali da je jako želeo tu ulogu i da se za nju ozbiljno spremao. Takođe dodaje da mu je jako pomoglo da dobije ulogu to što se osećao nervozno pored Al Pačina, koji je zastrašujuće dobro odigrao svoju ulogu, za šta je nagrađen i Oskarom. 

Očinski saveti i greške u koracima

Al Pačino je davao savete mlađem kolegi i u stvarnosti, kao i u filmu. Jedan od saveta je bio: „Nemoj se oženiti glumicom jer ćeš uvek biti drugi u njenom životu.“ Pačino se nekoliko meseci navikavao na sočiva, koja je trebalo da mu pomognu da bude uverljiviji u ulozi slepog čoveka. Ipak su Brest i Pačino na kraju odustali od sočiva da Pačino ne bi oštetio oči.

Gabriel Anvar je dvadesetak godina nakon snimanja filma izjavila da Pačino nije redovno prisustvovao probama tanga i da ju je zbog toga stalno gazio dok su plesali. Nije se tada žalila jer je bio jako fin prema njoj i jer je to ipak Al Pačino. 

I da završimo pukovnikovim rečima: „U tangu nema grešaka kao u životu. Jednostavno je. Zato je tango tako sjajan. Ako pogrešite i sapletete se, samo nastavite da plešete’.