MIGRENA – Betty

Lekovito bilje pomaže

 

Snažan bol praćen nizom specifičnih simptoma predstavlja jednu od osnovnih karakteristika migrene i glavnu poteškoću sa kojom se suočavaju svi koji pate od ovog zdravstvenog poremećaja.

 

Autor: Vladimir Pantić

 

Migrenozni napadi su opisani još u vreme stare Grčke u delima Hipokrata. Migrena je jedna od najčešćih bolesti na planeti. Smatra se da se sa nekim njenim vidom susrelo 16% populacije. Od hronične migrene pati svaka pedeseta osoba, a najviše je pogođen uzrast od dvadesete do pedesete godine. Žene su ugroženije u odnosu na muškarce, te su ženske migrene oko 75% svih migrenoznih napada.

 

Nastanak migrene

Mehanizam nastanka migrene nije još uvek jasno definisan. Ono što je nauci poznato jeste da genetski faktor igra značajnu ulogu, tako da, ako u porodici imate slučajeve učestalih migrena, postoji velika verovatnoća da ćete se i sami suočiti sa njom. Stres, određene vrste hrane, lekova, konzumacija nikotina i alkohola, hormonske promene u organizmu, svetlosni i zvučni nadražaji, intenzivni i neprijatni mirisi i promena meteoroloških uslova mogu da budu okidači za početak migrene. Na optuženičkoj klupi su najčešće sledeće vrste namirnica: napici na bazi kofeina, stari prevreli sirevi, čokolada, suhomesnati proizvodi, paradajz. Ova vrsta okidača može biti veoma individualna pa se pacijentima savetuje da vode određene vrste dnevnika ishrane pomoću koga mogu lakše da identifikuju šta je to što su jeli pre napada i da nauče da ubuduće to izbegavaju.

 

Simptomi i dijagnostika

U manjem broju migrena kod pacijenata se ispoljava takozvana aura koja najavljuje predstojeći napad nizom svetlosnih senzacija u vidnom polju i ostalim simptomima koji mogu biti: bol u jednoj strani glave, trnjenje udova, mučnina, povraćanje, ali i drugi. Ova vrsta migrene se naziva klasičnom migrenom. Međutim, čak u 80% slučajeva pacijenti imaju atipičnu migrenu koja može biti manifestovana bolom sa obe strane glave i nema najavne simptome. Veoma je važno uraditi detaljan pregled pomoću koga se otklanja sumnja na potencijalne druge izazivače glavobolje.

 

Terapija lekovitim biljem

Pre upotrebe čajeva, biljnih ekstrakata i tinktura obavezno se konsultujte sa svojim lekarom i farmaceutom. U medicinskoj upotrebi za lečenje migrene koriste se kapi dobijene od osušenog sklerocijuma gljive ražene glavnice. Iako po naučnoj klasifikaciji ne spada u biljne preparate, ovaj prirodni lek je zbog svojih rezultata čest izbor lekara. Označen je latinskim nazivom Secale cornutum, nosilac leokvitih svojstava je alkaloid ergotamin.

Biljka vratić, ili povratić, (lat. Tanacetum parthenium) sadrži brojne lekovite sastojke. Antimigrenozno dejstvo je pripisano partenolidu, koji je aktivni princip i glavni sastojak kapi od povratića. Ova biljka se koristi još od antičkog doba.

U kineskoj tradicionalnoj medicini za lečenje migrene koristi se lek Tou feng yu sastavljen od biljaka Angelica dahurica, Ligusticum chuanxiong i Cammelia sinensis.

Čaj od đumbira se pokazao uspešnim u otklanjanju simptoma mučnine. Korisno dejstvo imaju i uobičajeni domaći biljni čajevi od kamilice, nane, majčine dušice, matičnjaka i kantariona. Ovako spremljenoj čajnoj mešavini možete dodati cimet i tako pojačati njeno antimigrenozno dejstvo.

Simptome migrene je moguće ublažiti i pomoću masaže slepoočnica etarskim uljima lavande, bergamota, ruzmarina ili nane. Važno je naglasiti potrebu za odmorom i opuštanjem u uslovima bez buke i ostalih spoljašnjih nadražaja. Aromaterapija se pokazala kao korisno dodatno sredstvo kod borbe protiv migrene.