Dragoceni prirodni sastojak

 

Od davnina su poznata lekovita svojstva meda. Međutim, skoro isto toliko traje i njegova upotreba u kozmetičke svrhe.

 

Autor: Vesna Marković

 

Med je korišćen u ljudskoj ishrani još u doba neolita. Već u starom Egiptu nailazimo na podatke o organizovanom gajenju pčela, a ovaj nadasve koristan insekt je bio i obavezni deo znakova ucrtanih na grobnicama faraona. Već tada je med upotrebljavan i za ulepšavanje. Egipatska kraljica Kleopatra je med pomešan sa mlekom koristila za svoje svakodnevne kupke. Grčki i rimski drevni spisi nam pokazuju da je medu pridavana gotovo magijska moć.

 

Šta je to što med čini toliko posebnim?

Sastavljen od preko 70 različitih jedinjenja i elemenata med predstavlja pravu riznicu prirodnih lekovitih sastojaka. Njegov nizak sadržaj vode i pH vrednost koja se kreće od 3,2 do 4,5 ga čine sredinom izuzetno nepovoljnom za razvoj bakterija. Dokazano je njegovo blago antiseptičko dejstvo, i nekada je bio široko korišćen za sanaciju rana i posekotina. Bogat je vitaminima E i B grupe, sadrži preko 20 kiselina, a budući da više od 80% sastava meda čine ugljeni hidrati, on je i odličan izvor energije.

 

Nega kože lica

Med je nezaobilazni sastojak brojnih maski i krema namenjenih nezi kože lica. On na kožu deluje hidrirajuće, pomaže joj da zadrži vlagu, sjaj i elastičnost. Blagotvorno deluje i na kožu nakon brijanja, pa sve više muškaraca koristi preparate na bazi meda. U domaćoj radinosti se često koristi maska napravljena od meda koji je blago razblažen mlakom vodom. Nakon nekoliko minuta dejstva med treba isprati. Zbog svojih antioksidantnih svojstava med usporava starenje kože izazvano izlaganjem sunčevoj svetlosti. Med pomešan sa mlevenim orasima je dobro sredstvo za piling kože. Njegovo hranljivo dejstvo podstiče regeneraciju osetljive kože lica i čini je baršunastom.

 

Bujna i sjajna kosa

Suvoj i oštećenoj kosi nedostaju amino-kiseline koje med može da joj nadomesti. Med deluje i na kožu glave umanjujući pojavu peruti, dok tanini i šećeri koje sadrži utiču pozitivno na sjaj i glatkoću vlasi. Takođe omekšava vlas čineći je prijemčivijom za dejstvo preparata namenjenih njenoj nezi. U kombinaciji sa maslinovim uljem daje sjaj kosi. Odličan je i kao sredstvo za oporavak kose oštećene farbanjem. Med omogućava i lakše raščešljavanje i svakodnevnu negu.

 

Umirujuće dejstvo

Zbog svog izuzetno prijatnog ukusa med je odličan pratilac biljnih čajeva. Njegova regenerišuća svojstva doprinose opuštanju i pomažu organizmu da se izbori sa stresom. Postizanje unutrašnjeg mira i ravnoteže čini osnovu na kojoj se gradi spoljašnja lepota, tako da i ovo svojstvo meda takođe možemo da uvrstimo u kozmetičke teme.

 

Da li je med alergen?

Postoje ljudi koji su alergični na med. Oni svakako ne mogu da koriste preparate na bazi meda bez konsultacije sa lekarom. Osobe sa osetljivom kožom bi trebalo da svaki novi preparat prvo isprobaju nanošenjem male količine na kožu unutrašnje strane ručnog zgloba.