AVGUST U SRBIJI

Mesec manifestacija

 

Gotovo da ne postoji mesto u Srbiji u kome se tokom avgusta ne održava neka od brojnih manifestacija posvećenih kulturi, zabavi i gastronomiji.

 

Autor: Milan Popović

 

 

Avgust u Srbiji svima koji žele da posete neki festival nudi brojne mogućnosti. Neke od avgustovskih manifestacija imaju višedecenijsku tradiciju, neke su počele da se održavaju prošle godine, neke privlače stotine hiljada posetilaca, dok na nekima skoro da možete lično upoznati sve koji su tu. Ono što je sigurno jeste da u ovako bogatoj ponudi možete da pronađete nešto što vam baš odgovara, zato ne propustite priliku da uživate u svemu što festivali pružaju.

 

Lovefest – Vrnjačka Banja

Trinaesto izdanje međunarodnog muzičkog festivala posvećenog promovisanju muzike, umetnosti i urbane kulture mladih odvija se pod sloganom: Po tvom ukusu. Kada su proletos puštene ulaznice u pretprodaju, pokazalo se da su organizatori definitivno pogodili ukus publike, budući da su odmah rasprodate. Prema rečima organizatora publici će se predstaviti do sada najjača izvođačka ekipa, a u sklopu festivala odvijaju se i brojne prateće aktivnosti, poput učešća u akciji Hrana za sve, dobrovoljnog davanja krvi i prikupljanja pomoći za ugrožene osobe. Festival se odvija od 1 do 3. avgusta.

 

Festival filmskih scenarija – Vrnjačka Banja

U avgustu se u Vrnjačkoj Banji još od sedamdesetih godina prošlog veka tradicionalno održava filmski festival posvećen scenariju kao delu te umetnosti od koga sve počinje. U proteklim decenijama publici je predstavljeno više od četiri stotine filmova. U okviru pratećih programa odvija se letnja škola dramaturgije, održavaju se stručni simpozijumi i promocije knjiga iz oblasti filmskog stvaralaštva.

 

Tešnjarske večeri – Valjevo

Od 2. do 10. avgusta u Valjevu će se odvijati 31. po redu Tešnjarske večeri. Kao najstariji valjevski letnji festival, ova međunarodna manifestacija predstavlja smotru stvaralaštva u različitim umetničkim oblastima, od filma i pozorišta, preko književnosti i likovne umetnosti, do različitih muzičkih stilova. Već tradicionalno i ove godine će se publici predstaviti ansambl Jovana Maljokovića, čuvenog valjevskog saksofoniste, koji neumorno radi na promociji svog specifičnog viđenja ove umetnosti.

 

Prođoh Levač, prođoh Šumadiju – Rekovac, manastir Kalenić

U hladu stoletne šume pokraj manastira Kalenić svake godine se odvija smotra izvornog narodnog stvaralaštva Levča, Šumadije i Pomoravlja. Izvorne folklorne grupe, kulturno-umetnička društva i pojedinci, ovde predstavljaju svoja dostignuća u očuvanju izvornih narodnih pesama, igara i običaja. Sabor posetiocima nudi priliku da isprobaju stara jela, a održavaju se i izbori za najdužu devojačku pletenicu, najduži brk i najočuvaniju narodnu nošnju.

 

Raške duhovne svečanosti – Raška, manastir Gradac

U okviru ove manifestacije, koja svakog avgusta okuplja veliki broj pisaca, muzičara, naučnika, filozofa, filmskih i pozorišnih stvaralaca, publici se predstavljaju brojna dostignuća iz oblasti kulture. Od 2000. godine ovde se dodeljuje i posebno priznanje Stefan Prvovenčani za izuzetan doprinos srpskoj kulturi.

 

Mountain Music FestDivčibare

Kada na jednom mestu spojite prelepo planinsko okruženje Divčibara, muziku i ljude zaljubljene u prirodu i zvuk, onda neizostavno dobijate dobru atmosferu i događaj koji morate da posetite, pogotovo ako je izbor izvođača blizak vašem ukusu. Pod sloganom Srce kuca jako ovaj festival se predstavlja ne samo kao muzički događaj, već i kao porodični, adrenalinski, dečji i nadasve festival dobre volje. Odigrava se 16. i 17. avgusta.

 

Beer fest – Ušće, Beograd

Za ovogodišnje otvaranje festivala najavljena je muzička poslastica u vidu Rok opere. Organizatori očekuju da će već prvog dana broj posetilaca premašiti 100.000. Ta očekivanja zasnovana su na dosadašnjim iskustvima, a potpomognuta su velikim izborom piva i besplatnim ulazom. Beer fest se ove godine održava od 14 do 18. avgusta, a festivalski programi se odigravaju na nekoliko bina i prilagođeni su različitim ukusima i uzrastima.

 

Nišville Jazz Festival – Niš

Međunarodni džez festival Nišvil već četvrt veka uporno opstaje uprkos svim poteškoćama sa kojima se organizatori suočavaju iz godine u godinu. Jedan od razloga opstanka ovog, za Srbiju izuzetno važnog, festivala svakako je verna publika koja sa nestrpljenjem očekuje svaki avgust i ponovno okupljanje na zidinama Niške tvrđave. Ovogodišnje jubilarno izdanje festivala održava se od 2 do 11. avgusta, dok glavni program traje četiri dana i počinje koncertima koji će se održati 8. avgusta. U okviru festivala posetioci će moći da prate i atraktivan filmski program, kao i da posete Nišvil džez muzej.

 

Međunarodna kolonija umetničke keramike Zlakusa – Užice, Zlakusa

Već duže od dve decenije selo Zlakusa je svakog avgusta domaćin umetnicima iz celog sveta. Oni ovde stvaraju svoja dela od keramike na način na koji se glina obrađuje od pamtiveka. Od sirovine koja se dovozi sa obližnjih lokaliteta i zatim meša sa mlevenim kamenom umetnici kreiraju svoja ostvarenja, da bi ih zatim prepustili tradicionalnom procesu sušenja, predgrevanja i pečenja. Temperaturu 600-700⁰C obezbeđuje sagorevanje visokokaloričnog drveta, takođe iz lokalnih izvora.

 

Dragačevski sabor trubača – Guča

Kada se pomene Guča, svi pomisle na najpoznatiju manifestaciju koja se održava u ovom mestu – Dragačevski sabor trubača. Iako je za skoro punih šest decenija, od kada postoji ova smotra, poprilično promenila svoj izgled i profil, ipak je truba još uvek u centru pažnje. Uz trubačka takmičenja posetioce očekuju i brojni drugi sadržaji, a najbolji način da saznate kako sve to izgleda jeste da se uputite u Guču od 8 do 11. avgusta.

 

Gastronomske i druge manifestacije

Za avgust je u Nišu najavljena manfestacija Dani bureka. U Velikom Gradištu se održava Pasuljijada, a u Donjem Milanovcu Porečki kotlić. Vlasinska somovijada se održava na Vlasinskom jezeru, dok se u Adi održavaju Dani tiske ribe. Krajem avgusta Leskovac je domaćin Roštiljijade, manifestacije posvećene čuvenim leskovačkim roštiljskim specijalitetima. U zlatarskom selu Božetići u avgustu se održava Zlatarska sirijada.

Spisak avgustovskih događaja uključuje i brojne moto-skupove, književne i likovne priredbe, kao i mnoštvo drugih događaja. Nažalost, usled ograničenog prostora nismo u mogućnosti da ih sve navedemo. Pozivamo vas da se upustite u istraživanje i da otkrijete šta je sve moguće posetiti u Srbiji tokom avgusta.