Savršena u svakoj prilici

 

Potrebno je samo malo upornosti i veštine da biste savladali osnovne poteze šminkerskog umeća.

 

Autor: Vesna Marković

 

Šminka, ukoliko se pravilno koristi, može da istakne prednosti i prikrije nedostatke u našem izgledu. Međutim, nestručno nanesena šminka može da ima upravo suprotan efekat. Da bismo izbegli takvu situaciju, potrebno je da naučimo neke od trikova koje koriste profesionalni šminkeri u svom svakodnevnom radu.

 

Negovana koža pre svega

Svakodnevna pažnja koju posvećujemo negovanju kože lica svakako će umanjiti potrebu za korektivnom šminkom i doprineće mladalačkom izgledu. Redovna hidratacija organizma je jedan od ključnih faktora za dobar izgled kože, baš kao i uravnotežena zdrava ishrana. Piling kože lica bi trebalo raditi jednom nedeljno, a sa svojim farmaceutom se konsultujte oko izbora preparata sa hidratantnim i hranljivim dejstvom.

 

Manje je više

Ovo pravilo je definitivno osnova dobrog rezultata kada je šminka u pitanju. Šminka ne sme da bude napadna, zapravo, cilj je da se ne primeti da ste našminkani, već da to deluje kao Vaš prirodan izgled. Svakako bi trebalo voditi računa o životnom dobu u kome se nalazite, kao i o prilici za koju se šminkate. Šminka mora da bude u skladu sa Vašim tenom, kao i sa Vašom garderobom. Nemojte isticati i oči i usta, opredelite se šta je to što će imati primarnu poziciju.

 

Oči

Igra svetlosti i senki može da utiče na izgled Vaših očiju. Izbegavajte tamne senke ako želite da Vam oči izgledaju veće. Prirodnu definiciju ćete postići nanošenjem crne olovke na unutrašnji deo gornjeg kapka, ispod trepavica. Dodatnu definiciju postići ćete pomoću laganog bronzera nanetog na pregib gornjeg kapka. Osobe sa svetlijim očima mogu da postignu dodatnu izražajnost nanošenjem ljubičastog ajlajnera umesto crnog ili smeđeg. Bež ajlajner nanet na donji unutrašnji obod oka, uz crnu olovku na trepavicama, učiniće da male oči izgledaju krupnije. Ajlajner ne bi trebalo da nanosite u jednom potezu, već prvo od unutrašnjeg ugla ka centru, a zatim od spoljašnjeg ugla dok se ne popune praznine.

 

Usne

Svetlije nijanse daju puniji izgled usnama, tamnije ih čine tanjim. Dodatnu punoću usnama će dati sjaj nanet na njihovu sredinu. Prirodne konture usana ćete otkriti nanošenjem pudera. Zatim, pomoću bele olovke redefinišite prirodnu liniju usana u skladu sa sopstvenim željama. Tu liniju zatim izvucite olovkom u boji izabranog ruža. Ruž nanesite ravnomerno i onda četkicom nanesite svetlu nijansu osnovnog pudera oko nove linije usana.

 

Puder i rumenilo

Puder u kamenu može da napravi predebeo sloj na licu, zato profesionalni šminkeri koriste puder u prahu. Nanose ga velikom četkom napravljenom od prirodne dlake i tvrde da tako najbolje fiksira šminku. Nijansa rumenila bi trebalo da odgovara boji koju koža Vašeg obraza poprimi kada je blago uštinete, ili da ima izgled kao da ste bili napolju po hladnom vremenu. Za suvu kožu se preporučuje upotreba rumenila u obliku kreme.