Savršena u svakoj prilici

 

Već skoro punih sto godina ovaj odevni predmet jednostavno odbija da izađe iz mode.

 

Autor: Milica Đokić

 

Jednostavnog kroja, promenljive dužine u zavisnosti od sklonosti i količine lične smelosti, uz mogućnost nošenja na apsolutno svim vrstama društvenih događaja, mala crna haljina predstavlja modni fenomen koji je nemoguće uporediti sa bilo kojim drugim odevnim predmetom. U vreme kada se spremamo za predstojeće praznike, uvek je dobro znati da postoji sigurno rešenje koje nas neće ostaviti nezapaženima na proslavi.

 

Kako je sve počelo?

Priča o nastanku male, crne haljine nas vodi u osamdesete godine devetnaestog veka. Tada je kao vanbračno dete Alberta Šanela, trgovačkog putnika koji je prodavao radnu odeću i rublje, rođena Gabrijela Šanel. Njena životna priča je neraskidivo povezana sa brojnim preokretima i revolucijama u modnom svetu, a svetsku slavu stekla je pod nadimkom Koko.

Koko Šanel je bila jedinstvena osoba, koja je sopstvenim trudom, uz povremenu pomoć sticaja povoljnih životih okolnosti, uspela da izgradi i očuva modnu imperiju. Jedan od stubova na kojima počiva Šanel dominacija kroz stranice modne istorije svakako je i dizajn male, crne haljine.

Kada se pojavila 1926. godine, crna haljinica bez rukava je predstavljala mnogo više od običnog komada odeće. Ona je u sebi sažela esenciju Šanel stila, sklonost ka jednostavnom i elegantnom, nove materijale, prednosti masovne proizvodnje i društveni trenutak u kome su se žene korak po korak borile za ostvarivanje svojih prava. Već u trenutku pojavljivanja brojni komentatori su je upoređivali sa pojavom Fordovog T modela, automobila koji je zauvek promenio istoriju transporta donevši milionima pojedinaca mogućnost da samostalno odluče kojim pravcem u životu će se uputiti. Uticajni časopisi Vog ju je odmah proglasio budućom uniformom žena sa stilom. Istorijske pravde radi, moramo da napomenemo da je, uz Koko Šanel, za nastanak male, crne haljine odgovoran i Žan Patu.

 

Simbolika i uticaj

Dvadesete godine prošlog veka još uvek su bile obeležene svežim sećanjem na najveći sukob koji je moderni svet do tada zapamtio. Iako je po nepisanom pravilu rat nešto što se povezuje sa pričama o muškom herojstvu, pravi junaci ovog besmislenog sukoba(Prvog svetskog rata) su u stvari bile žene. One su te koje su na sebe preuzele mnoštvo poslova, do tada rezervisanih za drugi pol, one su te koje su u uslovima opšte oskudice uspevale da ni od čega stvore obrok na stolu i odeću. Ta vrsta minimalizma je imala snažan uticaj i u poratnim godinama. Sa druge strane, žene su sve više iskazivale odbojnost prema tradicionalnoj ulozi i garderobi koja im je nametnuta.

Koko Šanel je svojim kreacijama dala ženama mogućnost da iskoriste sve prednosti muškog načina odevanja, a da opet zadrže neverovatnu dozu prefinjenosti i ženstvenosti. Kratka kosa, udobni materijali, odeća koja ne sputava pokrete, sve su to bila obeležja moderne, oslobođene žene. Uz oslobađanje od nametnutih korseta, krinolina, punđi i čipki, žene su se oslobađale i od društvenih stega.

Mala, crna haljina im je donela jednostavno, ali moćno sredstvo za ostvarivanje toga cilja. Upotreba žerseja kao udobnog i pristupačnog materijala, jednostavnost kroja i raznovrsnost primene, omogućila je milionima žena da u svoju garderobu uvrste haljinu koja će istaći njihovu lepotu, umesto da ukazuje na njihovo poreklo.

 

Holivud i kamere

Nikada se neće saznati da li je Koko Šanel u stvari, zahvaljujući svojim vezama u visokim društvenim krugovima i informacijama koje je od njih dobijala, bila u mogućnosti da predvidi dolazak Velike depresije i krah berze. Mala, crna haljina se svojom svedenošću savršeno uklapala u novonastalu ekonomsku situaciju tako da je njena popularnost samo nastavila da raste.

Holivudska filmska industrija je žilavo odolevala ekonomskim izazovima nudeći snove na celuloidnoj traci. Prelazak sa crno-belih na filmove u boji doneo је dodatnu popularnost maloj, crnoj haljini. Jedan od osnovnih razloga zbog kojih su filmske dive toga doba redom u svojim ulogama bile obučene skoro istovetno je bio tehničke prirode. Naime, pored ekonomske isplativosti izrade takvog kostima, mala, crna haljina je stvarala najmanje problema prilikom primene Technicolor tehnologije. Ostale boje su na ekranu često delovale razliveno i neprirodno, a mala, crna haljina je ubeležila još jednu recku u svoj dugački inventar pobeda. Nosila ju je i Beti Bup, čuveni karakter iz crtanih filmova, u svom prvobitnom izdanju (njena haljina postala je crvena tek sa napretkom filmske tehnologije). Četrdesete godine dvadesetog veka i novi svetski sukob samo su doprineli učvršćivanju već osvojenih pozicija.

 

Doručak kod Tifanija

Pedesete su svojim relativnim konzervativizmom prirodno usvojile malu, crnu haljinu kao deo modnog nasleđa iz prethodnih decenija. Međutim, šezdesete donose sasvim novo viđenje i primenu ovog dela odeće. Sa jedne strane imamo rapidno skraćenje dužine haljine, u skladu sa mini-modom. Nalet hipi kulture donosi cvetne motive i brojne đinđuve, koje crna haljinica dostojanstveno prihvata. Sa druge strane, veličanstvena Odri Hepbern je svojom pojavom u filmu Doručak kod Tifanija iz 1961. godine uspostavila večni kanon elegancije i šarma. Živanši haljina koju je ona nosila u tom filmu je dostigla cenu od 410.000 funti na aukciji 2006. godine.

 

Kurioziteti

Sopran Debora Vojt bila je u centru skandala koji je izbio u londonskoj Covent Garden operi 2004. kada je zamenjena drugom pevačicom zbog bizarnog razloga. Naime, direktor opere je tvrdio da ona ne izgleda dobro u maloj, crnoj haljini. Osim što je nepristojna, a i protivzakonita u smislu radnog prava, ova tvrdnja je i apsolutno besmislena. Mala, crna haljina jednostavno svima dobro stoji i ne postoji ništa što bi to moglo da promeni. Da je tako, svedoči i urbana legenda prema kojoj je jednu u svom ormanu uvek imao i Džon Edgar Huver, prvi direktor FBI. Čak i ako nije istinita, ova priča oslikava koliko je crna haljinica uticajna. Zato je obucite i pustite je da Vas odvede u dobar provod.

 

Kombinacije i varijacije

Crna boja ima tu superšik vibraciju koja je neporeciva. To Vam daje solidnu osnovu na kojoj uz pomoć mašte možete da izgradite svoj prepoznatljivi modni stil u svakoj prilici.

Jednostavna i uredna frizura, sjajne, crne cipele sa štiklom, velika „pismo“ tašna, mala, crna haljina i spremne ste za neverovatan broj različitih društvenih okupljanja. Ukoliko želite da izađete iz monokolorne šeme, uvek možete da posegnete za nekim od atraktivnih modnih detalja u drugoj boji. Promena boje tašne u crvenu, zlatnu ili srebrnu Vas vodi u tri sasvim različita pravca, pri čemu nijedan nije pogrešan. Ili ostavite crnu tašnu, ali obujte cipele u neonski jarkoj nijansi. Sasvim nova osoba, zar ne? Mali trik za produžen izgled nogu sastoji se u obuvanju cipela u nijansi kože. I ovde vam tašna u dominantnoj boji može pomoći da se izdvojite iz mase. Ostanite verni minimalizmu, šarenilo prepustite novogodišnjoj jelki, dovoljno ćete zasijati ako verujete u sebe. Za one sklonije isticanju sopstvene individualnosti preporučujemo kombinaciju male, crne haljine i kožne jakne.