LOZNICA GRAD SA DUŠOM – Betty

Loznica je grad za koji turisti kažu da je poseban, da ima dušu, dok njeni meštani kažu da je za slovo ispred svih. Nalazi se u zapadnom delu Srbije, u podnožju planine Gučevo, na desnoj obali reke Drine, u blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom. Geografski gledano, Loznica se nalazi na veoma lepom mestu jer obiluje i planinama i brdima i ravnicama. I sve to uz reku Drinu i plodni Jadar.

Autor: Darinka Mihajlović

Svedoci istorije

Lozničani vam toplo preporučuju da prošetate gradom ulicama velikana, posetite njihove Banje, manastire, Tršić, Gučevo i reku Drinu; to su izletišta koja i sami meštani najradije posećuju u slobodno vreme, naročito vikendom i praznicima. U  centru grada se nalazi istorijski šanac iz Prvog srpskog ustanka, na kom je vođen Boj na Loznici 1810. godine koji je predvodio vojvoda Anta Bogićević. Preporučuju da posetite i Muzej Jadra i Biblioteku Vukovog zavičaja u Loznici, ali i Memorijalni muzej bitke na Drini u Banji Koviljači. Svedoci prošlih vremena su svakako i stare zgrade u Loznici: Vukov dom kulture, Gimnazija, kuća Katića i  brojne vile.

Zavičaj velikana

Jedan grad nije samo naseobina i teritorija, to su pre svega ljudi, stvaraoci, kultura. Lozničani su gostoprimljivi i privrženi svom zavičaju, brinu o očuvanju tradicije i kulture i govore najčistiji srpski književni jezik. To što ih u jezičkom smislu čini drugačijim od ostatka Srbije zahvaljuju Vuku Stefanoviću Karadžiću – rođenom 1787. godine u Tršiću kod Loznice. Bio je filolog, reformator srpskog jezika, sakupljač narodnih umotvorina i pisac prvog rečnika srpskog jezika. U Loznici su podignuti njegov spomenik i bista, njegovo ime nose i osnovne škole u Loznici i Tršiću, jedna ulica i jedan trg. “Vukov sabor” je najstarija i najmasovnija kulturna manifestacija u Srbiji, posvećena negovanju uspomene na njegov život i delo.

Od znamenitih Lozničana spomenimo naučnika geografa Jovana Cvijića i Miodraga Miću Popovića, akademika, slikara, pisca…

Banjska lečilišta

Banja Koviljača na 6 km od Loznice, ubraja se u najpriznatije banje u zemlji. Poseduje termomineralnu vodu i peloid-lekovito blato. Uspešno leči reumatska oboljenja, oboljenja koštano-zglobnog sistema, diskus herniju, osteoporozu, sterilitet, pojedine ginekološke i kožne bolesti.

Banja Badanja udaljena je od Loznice 33 km, manje je poznata, ali izuzetno lekovita poput Banje Koviljače. To je savršeno mesto za sve koji žele mir u prirodi. Lekovita voda je bogata gvožđem i sumporom i koristi se za lečenje kupanjem i pijenjem.

Drinska regata

Na Drini se održava međunarodna regata »Drina je samo jedna« od Malog Zvornika i Zvornika do Banje Koviljače na raznim plovilima.

Po mnogo čemu je jedinstvena i pruža mogućnosti za razvoj retkih i veoma traženih vidova turizma, prvenstveno sportova na vodi i ribolova. Smaragdno zelene boje, krivudava, ovde stvara predivne šljunkovite plaže na kojima lokalno stanovništvo i brojni turisti pronalaze osveženje u toku leta, a njeni brzaci i virovi su idealno mesto za ribolovce.

Planine

Gučevo je planina koja, pored svog istorijskog značaja, pruža idealne uslove za razvoj sportsko-rekreativnog i izletničkog turizma. Spoj netaknute prirode, guste bukove šume, čistog vazduha, uređenih staza i terena, čine da ova planina postaje sve atraktivnija za pešake, planinare, bicikliste, bajkere, džipove, ekstremne sportove… Cer je planina koja je ime dobila po brojnim stablima drveta cer, ima puno zelenila, listopadnog drveća i niskog rastinja. Takođe pruža idealne uslove za aktivan odmor i avanturistički turizam.