Mali znak pažnje

 

Ponekad je dovoljan samo mali gest da bi osoba koju volimo znala da uvek mislimo na nju.

 

Autor: Svetlana Sušić

 

Širom sveta se odomaćilo davanje poklona na Dan zaljubljenih onima koji zauzimaju posebno mesto u našim srcima. Svakako da je za one koji su zaljubljeni svaki dan kao praznik, ali lepo je i izdvojiti neki poseban datum i provesti ga u dodatno pojačanom romantičnom raspoloženju. Ovo je i prilika da skupimo hrabrost i iskažemo svoja osećanja prema nekome ko ih možda do ovog trenutka nije bio svestan. Ili možda i jeste, ali takođe nije imao smelosti da načini prvi korak.

 

Ne mora da bude skupo da bi bilo vredno

Dar koji dajemo voljenoj osobi ne mora da bude basnoslovno skup. Daleko je važnija poruka koju taj dar prenosi, zato su rukotvorine uvek dobar izbor, naročito ako ih sami napravimo. Trud i energija uloženi u izradu malog znaka pažnje daleko su vredniji od bilo čega što se može kupiti novcem. To primalac poklona dobro zna i još bolje oseća u svom srcu. U ovom broju vam donosimo nekoliko saveta za izradu narukvica koje mogu biti lep dodatak vašem poklonu, a mogu biti i jedini poklon koji ćete dati. Kao i uvek, ne radi se o količini, već o nečemu što ima posebnu simboliku i ukazuje na vašu povezanost sa drugom osobom.

 

Potreban materijal

Makaze i upaljač verovatno već imate negde u kući. Ostatak materijala možete pronaći u specijalizovanim radnjama za bižuteriju, kao i u bolje snabdevenim knjižarama i robnim kućama. Potrebene su vam različite perlice i ukrasi koji svojim dizajnom odgovaraju konkretnoj temi. Uz to vam je potreban i poseban konac za narukvice, ali ako ga ne pronađete, možete upotrebiti i silk za pecanje, običnu vunicu ili već nešto drugo što vam je pri ruci. Jedino treba voditi računa da debljina konca bude takva da može da prođe kroz otvor na perlicama.

 

Izrada

Odsecite komad konca dugačak oko 20cm. Njega treba provući kroz centralni ukras (mi smo ovde koristili srca i usne kao simbol poljupca). Zatim, pomoću manjeg komada konca (dužine oko 10cm) vezati takozvani klizni čvor za narukvice. Ova vrsta čvora omogućava podešavanje širine narukvice. Nije preterano komplikovan za izradu, međutim, najbolji način da ga savladate jeste da gledate neku od brojnih video instrukcija dostupnih na internetu. Krajeve tog manjeg konca, kada je podesivi čvor gotov, možete dodatno da ukrasite perlicama i potom da ih obezbedite završnim malim čvorom koji će sprečiti njihovo ispadanje. Upaljač u celoj ovoj priči služi tome da spalite krajeve konca kako se ne bi razlistavali i tako izgledali neuredno. Uz malo strpljenja, uskoro ćete postati majstor u izradi ovakvih poklona. Uživajte u svom novostečenom umeću i ostanite uvek zaljubljeni.