Lepota domaćih jezera

 

Za sve one koji žele odmor u idiličnom prirodnom okruženju, Srbija u ponudi ima mnoštvo lepih jezera čiju lepotu svakako morate uživo da vidite.

 

autor: Milan Popović

 

Sezona odmora neminovno nameće dileme vezane za izbor lokacije na kojoj ćete provesti dugo očekivane slobodne dane. Iako je mnogima morska plaža prva asocijacija na letnji odmor, mi vas pozivamo da istražite jezera Srbije i svu njihovu lepotu. Predstavićemo ukratko neka od najpoznatijih domaćih jezerskih odredišta, a na vama je da otkrijete one skrivene oaze lepote kojima je Srbija, svakako, veoma bogata.

 

Belocrkvanska jezera

Vojvođanska Venecija je naziv koji se često koristi da bi dočarao svu lepotu Bele Crkve, grada smeštenog u Južnom Banatu. Okružen vodama tri reke, Dunava, Nere i Karaša, kao i obližnjim kanalom Dunav-Tisa-Dunav, ovaj gradić je jednostavno neraskidivo povezan sa uživanjem u rečnim lepotama. Tome doprinosi i sedam jezera nastalih iskopavanjem šljunka između Bele Crkve i sela Vračev Gaj. Najpoznatija su Glavno, Vračevgajsko, Šaransko i Šljunkara, a ostala manja jezera uopšte ne zaostaju po lepoti za njima.

U okviru Šljunkare, najvećeg jezera, postoji i malo ostrvo, dok su obale ovog jezera poznate po lepim skrivenim uvalama. Glavno jezero se nalazi skoro u samom centru grada, na nekih 800m udaljenosti od njega. Ono je prvo nastalo i ima najuređenije plaže koje su opremljene tuševima, suncobranima i ležaljkama. Posetiocima su tokom sezone obezbeđene škole jedrenja, plivanja i ronjenja. Posebnu atrakciju za pecaroše, kao i za sve ostale posetioce, predstavlja legenda o Besi, džinovskom somu koji živi u dubinama Glavnog jezera i već decenijama izmiče čak i najupornijim ribolovcima. Pecaroši koji su skloniji realnosti više vole da svoje veštine oprobaju na obalama Šaranskog jezera, koje se smatra pravim rajem za ribolovce. Turisti koji vole da kampuju obično se smeste pored Vračevgajskog jezera, gde se uz kamp i bungalove nalaze i uređena dečja igrališta.

Uz uživanje u prirodnim lepotama gostima je ovde na raspolaganju niz gurmanskih specijaliteta, a oni skloni arhitekturi mogu satima da se šetaju razgledajući Belu Crkvu i njene barokne fasade. Još jedna od atrakcija po kojoj je Bela Crkva čuvena jeste Belocrkvanski karneval, manifestacija koja se održava svakoga leta, a prvi put je organizovana davne 1828. godine.

 

Vlasinsko jezero

Ove godine se navršava punih sedam decenija postojanja jedne od najvećih veštačkih akumulacija u Srbiji. Zbog velike nadmorske visine, prijatno kupanje u ovom jezerskom biseru Južne Srbije je moguće tokom samo tridesetak dana godišnje. Oni otporniji na hladnoću mogu da plivaju i u ostalim danima, dok se oni zimogrožljiviji posetioci tada moraju zadovoljiti šetnjama po prelepim šumskim stazama koje vode pokraj obale.

Posebnu atrakciju Vlasinskog jezera predstavljaju lutajuća ostrva nastala izdizanjem tresetnog tla tokom punjenja akumulacije. Moguće ih je posetiti čamcem uz dogovor sa lokalnim vodičima. Pecaroši su česti gosti ovih predela, mada se sve češće čuje da riblji fond više nije tako bogat kao ranije. Čist vazduh i bistra voda pružaju potreban mir svima koji žele da uteknu od gradske vreve i užarenog letnjeg asfalta, dok je gastronomska ponuda u lokalnim ugostiteljskim objektima pravi izazov za sve koji žele da sačuvaju vitku liniju.

 

Srebrno jezero

Na dva kilometra od Velikog Gradišta je, pregrađivanjem nekadašnjeg rečnog rukavca, nastalo 14km dugačko jezero koje je na pojedinim mestima široko do 300m. Zbog svoje lepote i odbleska sunčevih zraka o mirnu površinu, dobilo je naziv Srebrno jezero. Bistra voda je posledica nedostatka velikih zagađivača u okolini kao i filtracije kroz peščane naslage. Kao nekadašnji sastavni deo Dunava, jezero je sačuvalo veliko riblje bogatstvo, što je odavno poznato svim ljubiteljima pecanja.

Na obali jezera se nalazi najveći auto-kamp u Srbiji, a ukoliko želite da odmor provedete ovde, potrudite se da na vreme rezervišete mesto, budući da je potražnja često veća od ponude. U blizini se nalaze brojne atraktivne turističke lokacije poput srednjevekovnih tvrđava Golubac i Ram, i arheoloških nalazišta Viminacijum i Lepenski vir. Moguće je otići i do Đerdapske klisure i diviti se snazi ukroćenog Dunava. Kolima nije dalek ni izlet do Smederevske tvrđave, tako da boravak na Srebrnom jezeru možete da pretvorite u niz raznovrsnih izleta koji će vam ostati u dugom i lepom sećanju.

 

Perućac

Svakog jula se na vodama jezera Perućac održava velika Drinska regata, događaj koji okuplja brojne zaljubljenike u prirodu, dobru hranu i veseli provod. Ovo jezero je nastalo pregrađivanjem Drine za potrebe HE Bajina Bašta i predstavlja idealno mesto za beg od letnjih vrućina. Posetiocima nudi brojne prirodne lepote i atrakcije, između ostalog i pogled na reku Malo Vrelo, karakterističnu po tome što se nakon svega 365 metara svoga toka uliva u jezero.

Poseta Drvengradu i šarganskoj osmici je nešto što ne bi trebalo da propustite ako ste već tu. Pecaroši ovde dolaze sa posebnim ciljem, a to je lov na mladicu koja u jezerskim dubinama dostiže zadivljujuće razmere.

 

Borsko jezero

U skoro 30 hektara vodene površine Borskog jezera ogleda se obližnji Crni vrh. Poseta ovom kraju Srbije donosi brojna prijatna iznenađenja svima koji su tu po prvi put. Na obalama jezera postoji nekoliko uređenih plaža, savetuje se da se kupate na njima. Voda leti dostiže temperaturu od 25⁰C i nudi fantastično rashlađenje. Uz auto-kamp i nekoliko hotela smeštaj možete naći i u privatnom aranžmanu. Ukoliko ste ljubitelj dugih šetnji kroz guste šume, onda je ovo mesto koje obavezno morate da posetite.

U blizini se nalazi i Zlotska pećina koja nam pruža uvid u svet drugačiji od onog na koji smo navikli. Bor je daleko više od običnog industrijskog grada, to je mesto sa širokom dušom, koja sa osmehom dočekuje putnike namernike.

 

Bovansko jezero

Smešteno između Aleksinca i Sokobanje, ovo jezero je veštačka akumulacija koja se proteže na oko osam kilometara dužine. Aleksinac se snabdeva vodom odavde pa je vožnja motornih čamaca zabranjena, a jezero je pod stalnim nadzorom da bi se sprečilo zagađivanje. Ribolovce ovde očekuju smuđ, som, tolstolobik, šaran, mrena i štuka. Od Sokobanje se stiže biciklom za pola sata pa ga možete posetiti i ako ste tamo odseli.

Bovanskom jezeru je potrebno dodatno uređenje da bi bio iskorišćen njegov puni turistički potencijal, naročito u delu predviđenom za kampovanje. Okolne šume su dom brojnoj divljači pa u ranim jutarnjim časovima nije neuobičajeno videti zeca ili srnu.