Elegantnа i praktična

 

Bilo da je nosite na svečanu večeru ili ste krenuli na plažu, vaša torba je vaš saveznik. Njoj uvek možete da verujete i u njoj uvek možete da pronađete sve što vam je potrebno. Ili bar skoro uvek.

 

Autor: Milica Đokić

 

Dolazak leta nas asocira na oslobađanje od viška garderobe, slobodu pokreta, uživanje na plaži. Međutim, sve one sitnice koje su nam neophodne, a koje su tako zgodno bile smeštene po džepovima, sada moraju da se presele na drugo mesto. To mesto je, naravno, naša torba. U idealnim uslovima ona bi trebalo da ima zapreminu manje sobe, ili prosečnog kontejnera za prekookeanski transport robe, ali usled ograničenja koje nameće krhka ženska anatomija, moramo se zadovoljiti onim što možemo da ponesemo.

 

Posao ili plaža?

Kada govorimo o letnjim torbama, važno je da napravimo razliku između onoga što nosimo svakodnevno i onoga što nam služi da ponesemo sve što nam je potrebno za uživanje na plaži. Ipak, ta podela nije toliko stroga, pa sve češće na ulici viđamo žene sa torbama koje sasvim slobodno možemo da nazovemo torbama za plažu.

Povratak blejzera, kostima i, uopšte govoreći, strožeg elegantnog poslovnog izgleda u žensku modu tokom poslednjih par sezona, uslovio je i povratak klasičnih oblika torbi. Ovde nema mnogo mesta za unapređenje, mada dizajneri uspevaju da im udahnu svežinu maštovitim kombinacijama materijala i dezena.

Međutim, za opuštenije stilove odevanja koji nisu definisani strogim biznis dreskodom, nema strogih pravila. Ono što vas ograničava jeste isključivo vaša mašta i skolnost ka isprobavanju novih trendova, ako zanemarimo ograničenja finansijske prirode. Ne postoji pravilo koje će vas sprečiti da svoju omiljenu torbu za plažu ponesete i u večernji izlazak, pod uslovom da je usklađena sa ostatkom vaše odevne kombinacije za provod. Što se tiče dnevnih aktivnosti, ove torbe su idealne da u njih, pored svih sitnica bez kojih ne možete, ubacite i laptop, flašicu vode, bočicu sa sredstvom za zaštitu od sunčevih zraka, pakovanje keksa i sve ostalo što može da vam zatreba.

 

Pleteno je još uvek u trendu

Iako pletene torbe načinjene od rafije, slame ili pruća više nisu ultimativni hit, kao što je to bilo tokom prošlog leta, još uvek ne možemo da im odolimo. Ulazak na modne piste ovim torbama su omogućile još Odri Hepbern i Džejn Birkin tokom pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka. Nekoliko decenija pre toga su američki bogataši, kao jedan od znakova svog dobrog imovinskog stanja, koristili i pletene kofere, ali pomenute dve dame su imale ključnu ulogu u rastu popularnosti pletenih torbi. Odri Hepbern je naviku nošenja torbe napravljene od pruća stekla još tokom detinjstva u Holandiji, a Džejn Birkin je jednostavno prihvatilia praktičnu stranu velike torbe napravljene od prirodnih materijala.

Čuvenu Birkin torbu dizajnirala je modna kuća Hermes nakon slučajnog susreta u avionu ove glumice sa njihovim predstavnikom. Oni su kao materijal upotrebili kožu, dodali malo rafiniranije linije i žene su dobile elegantno skladište za sve što im je potrebno. Birkin torba je već više od trideset godina prisutna na modnoj sceni. Pojedini primerci dostižu cenu i do 300.000 dolara. Poznato je da Viktorija Bekam poseduje više od sto ovakvih torbi. Neverovatno je šta modna popularnost može da učini od obične slamnate torbe, zar ne? Sama Džejn Birkin je pre nekoliko godina zahtevala da njeno ime ne koriste za torbe napravljene od krokodilske kože, zbog primedbi koje su zaštitnici prava životinja imali na proces proizvodnje.

 

Drvene perlice i geometrijski oblici

Torbe sačinjene od nanizanih drvenih perlica raznih boja i veličina prikazane su na brojnim revijama ovog proleća. Kao i kod upotrebe ostalih materijala, aktuelni su geometrijski oblici, pa skoro da nije bilo revije na kojoj manekenke nisu nosili torbe savršenog kružnog oblika. Bilo je tu i trapeza, kvadrata i pravougaonika, a posebnu kategoriju čine sve popularnije torbe u obliku kofe. Uz rafiju, slamu i pruće dizajneri su se, pored standardnih kožnih varijanti, opredeljivali i za najlon i plastiku. Ovi materijali omogućavaju kreiranje potpuno transparentnih torbi, što možda i nije toliko loše budući da nas navodi da samostalno preispitamo da li je baš sve što nosimo neophodno, naročito ako smo svesni da i drugi mogu to da vide. Od prirodnih materijala aktuelna je i upotreba bambusa.

 

Jarke neonske boje

Što se preovlađujućih boja za ovo leto tiče, neonske nijanse su definitivno nešto što ne možete da zaobiđete. To možda i nije toliko nepraktično koliko bi oni skloniji tradicionalizmu mogli da pomisle. Pravilno odabran modni detalj, poput torbe u ovakvoj boji, može u potpunosti da osveži vaš izgled i da mu da sasvim drugačiju modernu notu, bez napuštanja utvrđenih normi poslovnog oblačenja. Ružičasta u različitim nijansama se odlično uklapa u ovaj koncept, uz kombinaciju sa ostatkom odeće u sivim ili crnim tonovima. Kraljevska plava, vatreno narandžasta ili zelena koja podseća na nepregledne amazonske šume takođe su visoko kotirane ovog leta.

Prisutni su i retro dezeni iz devedesetih, cvetni motivi takođe opstaju iako smo mislili da je njihovo vreme prošlo. Definitivno je u modi nošenje većih torbi sa dugačkim kaiševima. Pošto su okačene o rame, ruke su slobodne za upotrebu telefona.

 

Idealna za peškir, sredstvo za zaštitu od sunca i sve ostalo

Torba za plažu mora da bude dovoljno velika da bi u nju stalo sve što vam je potrebno, a opet mora da zadrži i određenu dozu stila. Zato još jednom dobro razmotrite da li vam je stvarno neophodno sve što ste naumili da ponesete na plažu. Zgodan detalj na torbi za plažu predstavljaju sitnije pregrade u koje možete da ubacite sitnice poput ključeva i naočara za sunce. Vodootporne torbe imaju svoje prednosti, pod uslovom da ne izgledaju kao obična najlon kesa. One mogu biti transparentne i u sebi mogu da sadrže nesesere u koje možete da ubacite svoje lične stvari tako da budu sakrivene od tuđih pogleda.

Nasuprot njima, ovog leta su popularne i sićušne torbe koje nemaju veliku praktičnu upotrebu, ali mogu da izgledaju zaista neverovatno dobro ukoliko ih iskoristite u pravom momentu uz odgovarajuću odevnu kombinaciju.

I za sam kraj, gde god da krenete ovog leta, ne zaboravite da u svoju torbu spakujete dobro raspoloženje, to je nešto što vam je uvek potrebno.