Kampovanje

Autor: Suzana Stamenković

Samo begom u prirodu usvojićete njen ritam i uspostaviti ravnotežu duha i tela. Pravi doživljaj je noćiti u šatoru s pogledom na zvezde, na obodu šume, daleko od civilazacije

Prva asocijacija na letnji odmor za mnoge je komforan hotel na obali mora, ali za ljubitelje prirode nema ničeg lepšeg od uživanja u zelenilu i čistom vazduhu. I to bukvalno. U šatoru pod vedrim nebom, dok u blizini žubori potok i miriše šuma. Kampovanje je i za početnike i za iskusne kampere najbolji način da pobegnu od svakodnevice i užurbanog ritma grada. Nakon prve šumske avanture u stilu Indijane Džonsa mnogi kampovanje usvajaju kao stil života.

Beg u prirodu

Dobra organizacija čini pola posla. Važno je i da li ćete kampovati u šumi, na planini, kraj reke ili jezera; koliko ćete dana provesti u prirodi i da li ćete tokom kampovanja menjati destinacije ili biti stacionirani na jednoj. Najvažnije je svakako da li se prvi put upuštate u avanturu zvanu kampovanje ili već imate iskustvo. Najlakše je kampovati u organizovanim kampovima sa šatorima, kamp prikolicama, pa čak i bungalovima, gde ima tekuće vode, priključaka za struju, pa čak i interneta, ali je pravi doživljaj noćiti u šatoru s pogledom na zvezde, na obodu šume, daleko od civilazacije. Samo begom u prirodu usvojićete njen ritam i uspostaviti ravnotežu duha i tela.

Avantura može da počne

U avanturu se ne polazi bez mape, kompasa i aplikacije za lociranje na telefonu. Šator, najbolje dvoslojni, postavlja se na ravnoj podlozi u blizini reke ili pijaće vode, na čistini ili ivici šume. Važno je da ga pričvrstite klinovima da ga ne oduva vetar i da oko njega napravite mali kanal kako se ne bi sakupljala kišnica. U šator postavite podlogu za spavanje ili gumeni dušek, vreće za spavanje. Oprema za kampovanje, hrana, odgovarajuća garderoba i sredstva prve pomoći se podrazumevaju. To bi otprilike značilo da obavezno ponesete konzerviranu ili instant hranu, što više vode, ručni frižider, stočič i stolice na rasklapanje, rešo na gas, posuđe i escajg za piknik, termos, prvu pomoć, lekove, baterijsku lampu, petrolejku, nož “švajcarac”, sredstvo protiv alergije i ujeda komaraca…Među ličnim stvarima dobro je da se nađu i jake cipele za pešačenje, rezervne patike, kišna kabanica. Kada ste se udobno smestili, sami ili u društvu, možda i sa kućnim ljubimcem, avantura može da počne.

Aktivnosti u prirodi

Možda će prvih dana biti dovoljno osluškivati prirodu, čitati knjigu kraj reke, sakupljati biljke, svirati gitaru, brojati zvezde na noćnom svodu, ali će avanturista koji čuči u svakom od nas tražiti više. Tokom kampovanja možete plivati, roniti, penjati se na planinu. Ako ste u društvu, možete pecati, voziti bicikl, igrati odbojku, istraživati okolinu, a uveče igrati društvene igre, slušati tranzistor i maštati. Šta god da radite, važno je da udišete život punim plućima i da, ako vam se svidelo kampovanje, isplanirate novu pustolovinu.