Razigrane boje i dezeni

autor: Suzana Stamenković

Osim ravnih sandala, u modu se ovog leta vraćaju platforme i klompe, a baletanke ostaju neprolazni, bezvremeni deo stajlinga

»Dajte ženi pravi par cipela i osvojiće svet«, rekla je pre 60 godina zanosna Merilin Monro. U tu misao utkana je sva moć i sva slabost  žena kroz istoriju. Iako svaka žena u proseku kupi četiri para obuće godišnje, a u polici ima još najmanje 25 pari za razne prilike i godišnja doba, uvek će čeznuti za bar još jednim koje će joj upotpuniti izgled, podići samopouzdanje i od Pepeljuge napraviti princezu.

Kako je leto pred nama, nema dame koja može odoleti neprolaznim baletankama, modernim platformama, sandalama sa nakitom ili velikom kambeku drvenih klompi.

Od zaštite stopala do društvenog statusa

Sudeći po sačuvanim zidnim slikama, zapisima i pronađenim primercima, obuća kroz istoriju nije služila samo da zaštiti stopala, već i da upotpuni imidž i ukaže na društveni status. Ni deset milenijuma kasnije nismo mnogo odmakli.

Upravo toliko su stare sandale koje su 1938. godine pronađene u  Oregonu. Potiču iz Grčke, a napravljene su od pletene tanke kore drveta. Potpuno su ravne, zatvorenih prstiju i sa kanapom koji se vezivao oko zglobova. Grci su poznati po svojim ravnim sandalama, ali su glumci u tragedijama nosili visoke platforme, izrađivane od drveta ili plute. Najstariji prikazi obuće sa potpeticama nalaze se na zidnim slikama antičkog Egipta. U srednjem veku i žene i muškarci nose patan, neku vrstu drvenih papuča koje se nose preko obuće, kako bi je zaštitile od blata. U XV veku su se u Turskoj pojavile šopan, koje su ubrzo postale popularne i u Evropi. Njihova visina je je bila do 20 cm, a u nekim slučajevima je išla i do 75 cm. U Veneciji su one statusni simbol, koji govori o bogatstvu i društvenom položaju žene.

Visoke potpetice

Tokom XVI veka se pojavljuje i nova vrsta obuće, sa štiklom koja je deo đona. Nosili su je i muškarci i žene. Formalno uvođenje visokih potpetica u modu se pripisuje Katarini Mediči, koja se1533. godine udala za Vojvodu od Orleana, kasnije kralja Francuske, Anrija II. Bila je niska i ne baš lepa, pa je, kako bi zadivila Francuze, naručila cipele sa potpeticama, što joj je dalo visinu i zavodljivo njihanje pri hodu. Tokom rokokoa štikle su visoke i tanje nego u prethodnom periodu. Mnoge žene su utezale stopala, kako bi izgledala manja. Tokom XX veka se visoke i niske potpetice smenjuju u kraćim vremenskim razmacima: vek počinje sa nižim potpeticama, da bi tokom ludih dvadesetih ponovo bile visoke, sa kaišićem preko risa. Posle II Svetskog rata Dior i Vivije predstavljaju prve salonke sa stiletto štiklom.

Sve ono što je u ovom dugom razdoblju razvoja obuće bilo moderno,  s vremena na vreme, uz određene dodatke i inovacije, ponovo bude u trendu.

Leto 2020.

Svaka će vam dama reći da je za obuću važno da bude udobna, da se uklapa u lični stil, ali i da može da izdrži test vremena i modnih noviteta. Najpoznatiji svetski dizajneri su za ovo leto osmislili predivne modele obuće sa otvorenim prstima, uglavnom jarkih boja, a neki od njih su inspiraciju našli u retro stilu koji se ponovo vraća na velika vrata. Osim ravnih sandala, u modu se vraćaju platforme i klompe, a baletanke ostaju neprolazni, bezvremeni deo stajlinga.

Baletanke, kakve danas poznajemo, delo su čuvene pariske kuće Repetto, ali su popularne postale zahvaljujući dvema filmskim divama. Brižit Bardo je 1956. godine u legendarnom filmu »I bog stvori ženu« nosila neodoljivi par od crvene fine kože sa mašnicom, dok je predivna Odri Hepbern, osim po maloj crnoj haljini i biserima, ostala upamćena i po baletnakma koje je nosila sa kapri pantalonama. Zanimljivo je da je na svom venčanju, uz raskošnu venčanicu,  imala baletanke od satena. Ove sezone baletanke će biti sa špicem, a nosiće se i one sa trakom oko zgloba ili pertlama za vezivanje poput sandala. »In« su i baletanke sa ravnom platformom, čime su dva modna imperativa zaoukružena u jednom modelu. Osim leopard i zmijskog printa, smelije dame mogu odabrati tufne, i to raznih boja i veličina. Uvek ženstvene, prefinjene, moderne i elegantne, baletanke su pravi izbor za poslovne, opuštene i svečane odevne kombinacije.

Povratak klompi i platformi

Istorija klompi počinje pre nekoliko stotina godina u Holandiji, kada su se izrađivale od drveta topole, vrbe ili jablana, da bi bile izdržljive i dugo trajale. Maštoviti obućari potom su ih oslikavali koristeći različite boje i motive, a od 1950. počinju serijski da se proizvode. Vrhunac popularnosti dostižu u hipi kulturi. Baš ti modeli  inspirisali su vodeće modne dizajnere koji su osmislili klompe za ovo leto. Svejedno u kojoj će boji biti i da li će na njima biti cvetići, leptirići, srca, geometrijske šare ili nešto drugo, predstavljaju idealan izbor i za plažu i za vrelo leto u gradu.

Disko era vraća se i kroz platforme, bile one potpuno ravne ili sa nagibom na visoku petu. Idealne sandale za leto, vizuelno vas izdužuju, ne opterećuju telo, udobne su i praktične. Ovog leta sandale sa platformom dolaze u širokoj paleti boja, u različitim verzijama, napravljene od plute i kanapa, u metalik, jarkim i pastelnim bojama, sa zanimljivim printom ili blistavim detaljima. Pogodne za posao, šetnju, izlaske. Zanimljivo je da je sandale sa platformom u sedište modnih zbivanja prvi put ušetala 1930. godine glumica Marlen Ditrih.

Maštoviti detalji na obući

U modu sve više ulazi nakit za obuću, a dizajneri su se opredelili za ukrase oko gležnja, koji će na svakoj nozi biti lep luksuzni detalj. Moderne su i sandale sa kaišićima oko članka, pa čak i sa onima koji idu duž lista, u obliku gladijatorki.

Sunce u nama budi osećaj sreće i podiže raspoloženje, a leto nas ispiriše da eksperimentišemo sa bojama, dezenima i modelima. Svoj lični modni pečat maštovitim detaljima možete dati i starim sandalama, baletankama ili papučama. Možete na njima nešto izvesti, naslikati ili našiti satenske trake i perlice. Imaćete originalan i unikatan par obuće. Sasvim dovoljno da za početak osvojite leto, a potom i svet.