Povrće i riba na tanjiru

autor: Darinka Mihajlović

Leto je period kada najviše možemo uživati u bogatim i različitim ukusima jer nam priroda daje obilje povrća i voća

Toplo vreme izaziva u nama želju za drugačijim jelovnikom, uz obilje zdravih salata, ribe, voća… Sam pogled leti na pijačne tezge prepune sezonskog povrća, daje nam mnoštvo ideja za brz letnji ručak pun minerala i skroba kako bi organizam lakše vario hranu.

Želite li da zaista budete sigurni da je jelo niskokalorično i lagano, oslonite se na vlastite snage i pripremajte obroke kod kuće, koliko vam to vreme omogućava. Namirnice poput svežeg povrća, voća, jogurta, tofua i žitarica prirodno su light.

Light označava i način pripreme namirnica sa što manje masnoća i što kraćom toplotnom obradom. I masnije namirnice, poput mesa i ribe, možete učiniti nemasnim odstranite li im svu vidljivu masnoću i kožicu (pre pripreme).

Uz laganu ishranu očistite organizam i izbacite nakupljene toksine ispijanjem većih količina (oko 2 litra) zdravih tečnosti, među kojima su biljni čajevi i sveže ceđeni sokovi i naravno voda!

Iskoristite ovaj divan period i uživajte u bogatim i različitim ukusima, za čiju vam pripremu ne treba puno vremena.

 

Tikvice zapečene sa sirom i paradajzom

Sastojci:

1 veća tikvica

2 veća paradajza

1 veća glavica crnog luka

200 g feta sira

malo soli

malo maslinovog ulja

peršunovo lišće

1 čen belog luka

Priprema:

Tikvice dobro operite i isecite. Posolite i između svakog koluta ređajte naizmenično: feta sir, kolut paradajza, kolut luka…. Prelijte maslinovim uljem, prekrijte folijom i pecite na 220 stepeni oko 30 minuta. Sklonite foliju pa još 8 – 10 minuta zapecite. Napravite marinadu od belog luka, pešunovog lišća i sosa od tikvica. Marinadom prelijte jelo i poslužite.

 

Varivo od graška

Sastojci:

600 g mladog graška

300 g šargarepe

1 glavica luka

1 kašičica mlevene paprike

1 kašika brašna

1 veza mirođije

2 kašike ulja

1 l juneće supe (može i vode)

mešavina začina, biber

Priprema:

Luk i šargarepu iseći na kockice, mirođiju sitno iseckati. Na malo ulja propržiti luk, dodati šargarepu pa dinstati uz povremeno dolivanje supe po potrebi dok šargarepa ne omekša. U omekšalu šargarepu dodati grašak, te nastaviti sa dinstanjem uz dolivanje supe. Kada grašak i šargarepa omekšaju, dodati mirođiju, mlevenu papriku i začiniti po ukusu. Brašno razmutiti sa malo vode i umešati u varivo pred kraj kuvanja. Zatim nastaviti sa kuvanjem uz povremeno mešanje dok se ne dobije željena gustina.

 

Riblji ražnjići u susamu

Sastojci:

600 g fileta oslića bez kožice
(debljine 2,5 cm)

60 g semena susama (crnog i belog)

60 g belih čia semenki

Jedno umućeno belance

500 g mladog spanaća

250 g dinje iseckane na kockice

2 manje glavice crnog luka

18 čeri paradajza

So i biber.

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Filete oslića isecite na 16 kocki. U činiji pomešajte čia semenke sa crnim i belim susamom. U drugoj činiji pomešajte kocke oslića i umućeno belance, potom iscedite komade ribe i uvaljajte ih u mešavinu semenki. Poređajte po četiri kocke na četiri štapića za ražnjiće i stavite u pleh obložen masnim papirom. Posolite i pobiberite i pecite 12-15 minuta. U međuvremenu u činiji pomešajte očišćeni spanać, dinju, seckani luk i čeri paradajz. Posolite, pobiberite, začinite uljem, promešajte i podelite u četiri porcije. Dodajte pečenu ribu i poslužite.