LETNJA HALJINA

Lagana i chic

 

Idealna je ona koju, čak i po najtoplijem danu ne osećate na sebi, dok svi ostali primećuju da je imate.

 

Autor: Milica Đokić

 

Jedan od prvih hitova nekadašnje grupe Haustor, početkom osamdesetih godina prošlog veka, naveo je stotine hiljada ljudi da pevuše: Djevojke u letnjim haljinama volim… I zaista, letnja haljina je neodvojivi deo letnje magije, bilo da se radi o jednostavnom komadu platna omotanom oko tela ili o kreacijama vrhovnih magova modne industrije.

 

Oslobađanje od viška tkanine

Za razliku od antičkih vremena kada su žene vrelinu leta pobeđivale ogrnute platnom zakačenim preko jednog ramena, srednji vek je u žensku garderobu uveo stroga pravila, koja su podrazumevala i veliku količinu materijala utrošenog za haljinu. Uz to je bilo obavezno i nošenje korseta, pa pretpostavljamo da damama onog doba nije bilo ni najmanje prijatno od proleća do jeseni. Engleski satirični časopisi sa kraja XVIII veka su objavljivali crteže žena obučenih u haljine šivene od prozirnih materijala. Ti časopisi su pokazivali da su se dotične dame oslobodile svih viškova odeće ispod haljine. Međutim, to je bilo tadašnje shvatanje humora, dok su u praksi žene još uvek svakodnevno morale da podnose vrućinu zakopčane do grla.

Preokret je, baš u vreme objavljivanja pomenutih crteža, donela francuska kraljica Marija Antoaneta, koja se u javnosti pojavila odevena u belu haljinu sašivenu od laganog muslina. Iako je sa današnjeg stanovišta chemise a la reine, kako je ova haljina nazvana, poprilično konzervativna i opterećena viškom materijala, u to doba je predstavljala revoluciju u modi. Marija Antoaneta je neslavno završila usled jedne druge revolucije, ali kada je ženama jednom pružena prilika da lakše prebrode vrele dane, nijedna sila na svetu više nije mogla da ih zaustavi.

Doduše, bilo je potrebno još više od 150 godina da bi mini moda iz šezdesetih godina prošlog veka postala opšteprihvaćena, na zgražavanje moralnih čistunaca, ali jednom pokrenuta modna revolucija je neumorno nastavljena. Ne možemo da izostavimo veliku ulogu koju je u borbi za udobno i elegantno žensko odevanje odigrala Koko Šanel, a male crne haljne su još uvek na listi obaveznih detalja za letnje večernje izlaske.

 

Šta kažu kreatori za ovu sezonu?

Na revijama koje su prikazivale modele za leto 2019. mogli smo da vidimo neverovatan raspon ideja i predloga, od krojeva do upotrebljenih materijala i njihovog dizajna. Iako je opšti zaključak koji možemo da izvučemo iz svega viđenog da u stvari ne postoje nikakva ograničenja, ipak su neki pravci preovladali. U slučaju da se pitate u čemu je sličnost između letnjih haljina i cipela, odgovor je jednostavan – nikada ih ne možete imati previše. Ne zaboravite da je njihova osnovna funkcija da vam letnji dan učine prijatnijim, mada svakako neće štetiti ni ako svi primete kako ste lepo obučeni.

 

Ramena izložena pogledima

Skoro svi kreatori su damama ove godine ponudili varijante letnjih haljina koje otkrivaju jedno rame ili oba ramena. U ovom drugom slučaju najčešće je u pitanju kombinacija korseta i haljine, koja je ipak primerenija za večernje izlaske nego za odlazak na posao. Ukoliko ipak ne možete da joj odolite preko dana, možete je dopuniti laganom ešarpom kojom ćete pokriti ramena. To će vas i dodatno zaštititi od dejstva sunčevih zraka.

Varijanta sa jednim otkrivenim ramenom je u modi prisutna tek nekoliko hiljada godina, tako da, ako je ovakva haljina vaš izbor, tu sigurno nećete pogrešiti.

 

Dugačko, lagano, prijatno

Iako smo na modnim pistama videli predloge mini i midi haljina, maksi moda je na sebe preuzela dominantnu ulogu ovog leta. To u prevodu znači da sebi morate da obezbedite bar jednu dugačku letnju haljinu. Predloženi modeli su raznovrsni, od onih krajnje lepršavih i širokih, preko onih koji od struka naniže formiraju kružni oblik, do onih koji krojem prate vašu siluetu. Večernji modeli su ponegde dopunjeni izazovnim dubokim šlicem. U modi su i retro varijante obogaćene finim naborima, koji haljini daju efekat voluminoznosti.

 

Napred kraće, nazad duže

Tip haljine poznat kao mullet već desetak godina ima svoje pristalice. Njen kroj podrazumeva da je prednji deo haljine kraći, nekada i do iznad kolena, dok se zadnji deo spušta do članaka. Budući da nemamo baš svi dugačke noge, što je idealan stas za ovu vrstu kreacije, taj problem možemo da rešimo kombinacijom mullet haljine sa cipelama sa visokom potpeticom. Ovo je takođe jedna od onih kombinacija koje su primerenije večernjem provodu.

 

Štrikano – heklano

Ako ste mislili da je plemenita veština heklanja, kojom su suvereno vladale naše bake i prabake, otišla u zaborav, prevarili ste se. Mrežaste letnje haljine imale su zapaženu ulogu na revijama za ovo leto, a u zavisnosti od načina izrade i veličine otvora u tkanju, možete ih nositi u različitim prilikama, od odlaska na plažu do svečanih prijema.

 

Sarong i srodne varijante

Komad tkanine omotan oko tela, osim što predstavlja najprijatnije i najudobnije rešenje, može da bude i veoma elegantan i chic. Ovde je stvarno jedino vaša mašta ograničavajući faktor, a dodatnu lepotu ovom izboru pruža mogućnost da ga napravite u kućnoj radinosti, uz skoro zanemarljive troškove. Kada se radi o izboru haljine za plažu, onda je ovo svakako jedno od najboljih rešenja.

 

Perje i ostali dodaci

Dodatnu notu zanimljivosti vaša letnja haljina može dobiti ukoliko je obogatite raznovrsnim dodacima. Perje je često viđano na revijama kao detalj koji unosi dozu različitosti u more sličnih modela. Svetlucave stvarčice poput kristala i šljokica još uvek imaju svoje pobornike, ali su ipak potisnute u drugi plan ove sezone.

 

Materijali i boje

Saten, svila, pamuk – ovaj trio prirodnih materijala predstavlja najčešće korišćene tkanine ovog leta, mada smo imali priliku da vidimo i predloge letnjih haljina šivenih od kože. Osnovna stvar kod letnje haljine jeste prijatnost tokom nošenja. Imajte to na umu pre nego što odvojite pozamašnu svotu novca za nešto u čemu ćete izgledati lepo, ali će vam biti baš vruće.

Neon zelena je obeležila ovo leto, baš kao i ostale srodne fluo-boje. Crvena je uvek siguran izbor kada ste u nedoumici, ali predstavljeni modeli su nas takođe ubedili da više ne postoje pravila kada je kombinovanje boja u pitanju. Tako smo imali priliku da vidimo kombinacije prugica, tufnica i psihodeličnih šara. Tufnice samostalno podsećaju na pedesete i imaju svoje fanove. Životinjske šare se ne povlače, a sada ih viđamo i sve odjednom na istoj haljini. Ombre efekat prelaska boja od tamnije ka svetlijoj je, takođe, bio zapažen.

Pre nego što se upustite u kupovinu, proverite još jednom svoj orman. Nije nemoguće da se u njemu već kriju neke zaboravljene haljinice, koje sasvim odgovaraju opisanim stilovima. Uživajte u letu obučeni u prijatne haljine, uz dobro raspoloženje.