Kuda na odmor?

 

Bilo da vam je na raspolaganju slobodan vikend ili neki duži vremenski period namenjen odmoru, nećete pogrešiti ako se zaputite u neko od srpskih etno-sela i seoskih domaćinstava.

 

autor: Milan Popović

 

Svoje slobodno vreme bi trebalo da organizujemo tako da ga što bolje iskoristimo i da se uz odmor lepo zabavimo, družimo i naučimo ponešto novo. Idealnu priliku za tako nešto nude nam brojna seoska domaćinstva i etno-sela koja širom Srbije dočekuju goste sa osmehom. Pokušaćemo da u narednim redovima predstavimo neke od njih. Nažalost, prostor nas ograničava, pa vam savetujemo da se i sami malo potrudite i da pronađete sva ona lepa mesta koja neće biti navedena u ovom tekstu.

 

Etno-kuća Kraljica voća

Smešten na severu Vojvodine, na Gornjem bregu nedaleko od Sente, očekuje vas pravi mali raj ušuškan u okruženju bogatih i plodnih voćnjaka i vinograda. Ovde ima mesta i za one koji od odmora očekuju više od opuštenog uživanja u čarima prirode. Za njih su na raspolaganju vožnje čamcem po prelepoj Tisi, vožnja fijakerom, rekreativne šetnje, vožnja bicikla, a ko želi, može da se oproba i u poljoprivrednim radovima. Svima su na raspolaganju specijaliteti vojvođanske kuhinje, a posebnu čar predstavlja degustacija domaćih vina i nadaleko čuvene kajsijevače.

 

Banatsko etno-selo Tiganjica

Nadomak Zrenjanina, u blizini Carske bare, smešteno je etno-selo Tiganjica, koje je od temelja izgrađeno u lalinskom stilu, poštujući drevna pravila gradnje u ovim krajevima. Posetioci ovde mogu da dožive Banat kakav je nekada postojao i da se vrate u davnu prošlost. Zvuci tamburice vas prate dok učestvujete u kuvanju čobanskog paprikaša, riblje čorbe i ostalih specijaliteta. Na raspolaganju stoje rasni konji za jahanje, a najmlađi posetioci obožavaju ponije koji trčkaraju u ograđenom prostoru. U sklopu ovog kompleksa nalazi se i restoran Trofej kao i mini zoo-vrt.

 

Moravski konaci

Na imanju od pet hektara površine smeštene su autentične srpske kuće iz XIX veka koje čine etno-selo Moravski konaci. Velika Plana je najbliže veliko mesto, a u okviru sela nalazi se i pravoslavna crkva posvećena Svetom Nikoli. Pored restorana poznatog po jelima tradicionalne domaće kuhinje, posetiocima boravak ulepšava jezero sa devet ostrva međusobno povezanih drvenim mostićima. Tokom leta gostima su na raspolaganju tri otvorena bazena, a spa i wellness centar su otvoreni tokom cele godine.

 

Etno-selo Divljakovac Bajka

Padine Bukulje kriju brojne lepote, a jedna od njih je svakako i ovo etno-selo. Šest vajata starih preko dva veka dočaravaju autentično šumadijsko selo iz XIX veka, a utisak pojačavaju drveni rustični kreveti, stolovi i stolice i ručno tkani ćilimi. Uz ovaj starinski ambijent posetioci ne ostaju uskraćeni za tehnološka dostignuća modernog doba, pa se uz domaći pršut, kajmak i sir mogu preko interneta informisati o najnovijim događajima. Ruku na srce, pored toliko šumadijske lepote, retko ko to zapravo radi. Blizina Aranđelovca, Topole i Oplenca nudi mogućnost za brojne zanimljive izlete.

 

Etno-selo Lopatnica

Kada krenete od Kraljeva put Raške, naići ćete na predivne predele. Otprilike na pola puta između srpskih srednjevekovnih bisera, manastira Žiče i Studenice, smešteno je etno-selo Lopatnica, kraj istoimene reke. Nad njim se uzdiže planina Troglav, dok srednjevekovni grad Maglič poziva da saznate više o bogatoj istoriji ovog kraja. Ljubaznost domaćina izvire poput čiste vode na svakom koraku. Vruć hleb, sveže ispečen, a umešen od brašna mlevenog na vodenici potočari, mlad kajmak, pita od kopriva, pastrmka sa roštilja, pasulj iz kazana; sve su to ukusne namirnice koje možete ovde probati. Sve to doprinosi ukupnom osećaju mira i opuštenosti koji vas iznova povezuje sa prirodom.

 

Etno park Terzića avlija

Ovo je tipično seosko domaćinstvo, od onih kakva su pre sto i više godina krasila zapadnu Srbiju. Stare kuće sa okućnicom posetiocima pružaju uvid u to kako su izgledali i čemu su služili salaš, šupa, mlekar, kačara, bunar i mnogi drugi objekti. Ovaj specifični muzej dobitnik je brojnih priznanja za doprinos razvoju seoskog turizma, a u okviru Terzića avlije je i sedište etno-udruženja Zavičaj.

 

Etno-selo Štitkovo

Selo Štitkovo je, prema legendi, još početkom XIII veka bilo poznato po umeću izrade štitova. Vrelo je izvor reke Tisovice, koja probija svoj put podno Zlatara, praveći dolinu u kojoj je smešteno ovo nesvakidašnje naselje. Kuće u selu pripadaju starovlaškom tipu gradnje i potiču iz XIX veka, dok je crkva Svete Trojice u centru sela podignuta 1867. godine. Ovaj kraj je još uvek koliko-toliko sačuvan od betona i modernih graditeljskih poriva, pa je to dodatni razlog da ga posetite i da uživate u lepoti ovog dela Srbije.

 

Drvengrad – Mećavnik

Možda je najbolje da u kratkom predstavljanju ove atraktivne turističke lokacije citiramo njenog osnivača i idejnog tvorca Emira Kusturicu: Mećavnik je grad iz sna kojeg je utopijska slika pretvorila ipak u stvarnost. Kulturno poprište sa festivalima koji se ređaju jedan za drugim, kako po redu idu i godišnja doba. Među njima je prvo nastao „Kustendorf“, filmski i muzički festival, na kome se takmiče mladi filmski stvaraoci i gde stižu najozbiljniji autori svetskog filma. Ništa manje važan je i muzički festival „Baljšoj“, gde se afirmišu mladi izvođači klasične muzike iz Srbije i Rusije, ali i iz čitavog sveta. Slika kulturnog delovanja na Mećavniku upotpunjuje se „Jesenjim festivalom pozorišta“ te „Majskim festivalom pisaca“.

 

Rajačke pivnice

Poznato još i kao Rajačke pimnice (u skladu sa lokalnim izgovorom), ovo jedinstveno mestašce smešteno je između Zaječara i Negotina. Njegovi kameni podrumi su od davnina služili za čuvanje vina u buradima, a, zahvaljujući naporima entuzijasta, u jedinstvenom ukusu tako čuvanog vina možemo i danas da uživamo. Brojni turisti iz godine u godinu u sve većem broju dolaze ovamo, otkrivajući usput i mnoge druge zanimljivosti ovog regiona.

 

Etno-selo Sunčana reka

Drina je svojom lepotom opčinjavala još stare Rimljane, pa ne čudi što i danas ostavlja posetioce ovog etno-sela bez daha. Gosti ovde mogu uživati u opuštajućem odmoru, a mogu se upustiti i u avanturistička uživanja kojih u ponudi ima na pretek. Blizina Banje Koviljače, Zvorničkog jezera i brojnih manastira dodatno obogaćuje spisak mesta koje treba posetiti dok ste tu.

 

Otkrijte svoje novo omiljeno mesto za odmor

Predstavili smo vam deset lokacija koje nude provereno prijatan odmor, ali, kao što smo već rekli, ovaj spisak je daleko duži. Potrudite se da otkrijete šta vam sve ljubazni srpski domaćini nude i uživajte u odmoru.