Lek za dušu – Betty

Maj u bašti 

Boravak na čistom vazduhu u cveću i zelenilu opušta um i telo, obnavlja energiju i misli, tako da baštovanstvo nije samo hobi koji relaksira, već i  nagrađuje. Zato i ne čudi da je i u gradskim sredinama zaživeo koncept urbanog baštovanstva 

Autor: Suzana Stamenković

Priroda leči. Nakon sat vremena provedenog u šumi, kraj reke, na livadi ili u cvetnoj leji  zaboravljamo na stres i nevažne stvari iz sumorne svakodnevice. Oaza mira u kojoj ćemo moći da se opustimo, dišemo punim plućima i uživamo u raskošnim bojama i mirisima može biti mala bašta u kojoj ćemo zasaditi omiljeno cveće ili čak terasa sa žardinjerama i saksijama dalija, karanfilića, gladiola, muškatli, lepog jove. Baštovanstvo je aktivnost koja pruža velike fizičke i psihičke benefite. Uređenje bašte je proces u kome se uživa i dok traje i kad se završi.

Koncept urbanih bašta

Baštovanstvo je zabavna zanimacija čak i za one koji žive u zgradama i soliterima u velikim gradovima. Iako se o urbanom baštovanstvu govori tek poslednjih decenija, koncept su osmislili Asteci, a  početkom 19. veka u Evropi nastaju javne bašte. Nemačka je otišla najdalje. Napušteno zemljište ustupa se na obradu onima koji žele da oplemene prostor i posade cveće,  pa se zelene površine mogu naći svuda, čak i na parkiralištima i krovovima visokih zgrada.

Čari baštovanstva

Baštovanstvo osvaja na prečac. Posadite li jednom biljku, uživaćete u svakoj fazi njenog rasta, diveći se njenoj lepoti. “Vreme koje si uložio oko svoje ruže čini tu ružu tako dragocenom”, još davno nam je otkrio tajnu “Mali princ”. Jedan pogled na cveće koje ste posadili dovoljan je da vas ispuni radošću, posebno kad znate da je sve to vaših ruku delo. Mnogi imaju baštu ili uzgajaju balkonsko cveće kako bi slobodno vreme ispunili na kvalitetan način, bavili se fizičkom aktivnošću, relaksirali misli, uživali u miru. Za one koji  vole svet biljaka, baštovanstvo predstavlja beg od svakodnevnih pritisaka i pravo sklonište od stresa, negativnih emocija i ljudi. Psihološka istraživanja pokazuju da povezivanje sa prirodom pomaže da se oporavimo od osećaja mentalne iscrpljenosti i preopterećenja. Strastveni baštovani će vam otkriti da cveću govore i pevuše i da se u realni život vraćaju potpuno preporođeni i spremni da se uhvate u koštac sa novim izazovima. Vaš baštenski kutak, bilo da je to mala parcela na obodu grada, ispred zgrade ili na terasi, biće mesto gde možete da se potpuno opustite.

Baštenski radovi u maju

Najviše poslova u bašti ima tokom proleće, a u maju se seje povrće i cveće. Prijatno majsko sunce i prolećne temperature pogoduju sadnji kadifice, lepe kate i lukovica gladiola, dalija, ljiljana. Na pijacama i u rasadnicima bogata je ponuda rasada jednogodišnjeg cveća. Ukoliko imate samo balkon, odaberite sorte koje se mogu gajiti u saksijama, zasadite ih na vreme, dobro ih zaštitite, redovno ih zalivajte i uživajte u svom novom hobiju. Maj je idealan mesec i za podizanje novog travnjaka.