Destinacije za sve kojima nedostaje leto

 

Zamislite zemlje u kojima ne znaju šta je to radijator, zimnica ili nabavka drva za grejanje.

 

Autor: Milan Popović

 

Iako zima ima svoje nesumnjive čari, moramo da priznamo da bi mogla da traje kraće, ili bar da dolazi svake prestupne godine. Zato nas i ne čudi sve veće interesovanje za turističke aranžmane koji našim sugrađanima nude odlazak u toplije krajeve tokom zimskih meseci.

 

Kuba

Najveće karipsko ostrvo je ljudima širom planete asocijacija na prelepo more, prijatne temperature i dobar provod. Kuba posetiocima nudi brojne atrakcije koje ne uključuju samo ležanje na plaži i ispijanje koktela sa rumom. Njeno bogato istorijsko nasleđe ogleda se u upečatljivoj arhitekturi zasnovanoj na evropskom uticaju. Prestonica ove ostrvske zemlje je Havana, a njene ulice su prepune zgrada iz kolonijalnog perioda. Od kada je Kuba devedesetih godina prošlog veka počela da se okreće prema turizmu kao jednoj od glavnih privrednih grana, zvaničnici su shvatili da je neophodno ulagati u konzervaciju ovih zgrada. U tom periodu nije bilo neobično da se dotrajale građevine skoro svakodnevno same od sebe urušavaju. Situacija je sada ipak drugačija, i to u pozitivnom smislu.

Ulicama kubanskih gradova još uvek krstare automobili koji su iz SAD stigli na ostrvo četrdesetih i pedesetih godina prošlog veka. Nakon smene režima i Kastrove pobede, Kuba se od svog prvog suseda (američko kopno je udaljeno svega nešto više od sto kilometara) politički veoma udaljila, a novog saveznika je pronašla u tadašnjem SSSR. Dovitljivost ostrvljana je doprinela održavanju vozila u upotrebljivom stanju, pa nije retkost naići na stari Ševrolet sa ugrađenim Ladinim motorom. Početkom šezdesetih godina svet je bio na ivici nuklearnog samouništenja, a Kuba je imala centralnu ulogu u toj drami. Razum je ipak odneo pobedu, a Kubanci su mogli da nastave sa onim u čemu su neosporno fenomenalni – muzikom i plesom.

Pravu Kubu je moguće doživeti jedino van ograda ekskluzivnih odmarališta, kojih je iz godine u godinu sve više. Iako samostalno tumaranje gradskim četvrtima može biti opasno ako zađete u pogrešan kraj, ipak su kubanske ulice mesto gde je moguće osetiti kako ovo ostrvo stvarno živi. Ukoliko se upustite u ovu avanturu, savetujemo da to radite u društvu lokalnog vodiča. Kubanska kuhinja je zasnovana na mešavini brojnih uticaja, dok bogatstvo ribljih vrsta okolnih mora samo doprinosi raznovrsnosti ukusa.

Varadero je najpoznatije letovalište, a turističke agencije nude brojne aranžmane u različitim cenovnim rasponima, tako da je moguće pronaći i one povoljnije i pristupačnije.

 

Šri Lanka

Smeštena jugoistočno od indijskog poluostrva, Šri Lanka je već hiljadama godina važna raskrsnica trgovinskih puteva. Pisani tragovi o njenoj istoriji sežu do tri hiljade godina unazad, a prema predanju, koje je još uvek živo među lokalnim stanovništvom, ostrvo je bilo povezano zemljouzom sa Indijom sve do XIV veka naše ere. Dok je bila pod kolonijalnom upravom Britanije, ova zemlja je nosila ime Cejlon, a novo ime ponela je sa sticanjem nezavisnosti.

Noviju istoriju Šri Lanke obeležio je trodecenijski građanski rat koji je okončan 2009. godine primirjem između pobunjenih Tamilskih tigrova i države. Ostrvo je pretrpelo znatna oštećenje tokom velikog cunamija 2004. godine, i još uvek se oporavlja od katastrofe.

Tropska klima, bogatstvo biljnog i životinjskog sveta, plantaže kokosa (ova zemlja podmiruje jednu trećinu svetske potražnje za kokosovim brašnom), čuveni cejlonski čaj i mnoštvo istorijskih spomenika privlače brojne turiste iz celog sveta. Bentoti je mesto sa najbolje organizovanim sistemom odmarališta na obali. Kuhinja je bliska indijskoj. Nemojte podleći iskušenju isprobavanja uličnih specijaliteta na neproverenim mestima. Preporuka je da Šri Lanku posetite u okviru organizovanog aranžmana ukoliko ne želite da se samostalno borite sa određenim poteškoćama. Oni koji se odluče da sami istražuju ostrvo, najčešće koriste niskobudžetne čarter letove iz Evrope, koji povratnu avionsku kartu nude po ceni manjoj od 500 evra.

Sever ostrva je tradicionalna teritorija Tamilskih tigrova, nije preporučljivo zalaziti tamo. Prestonica Kolombo ne nudi mnogo atrakcija prosečnom putniku, ali zaljubljenici u prirodu ne bi trebalo da propuste posetu nacionalnom parku Horton Plejns. Do njega se stiže iz nekadašnje prestonice Kandija, a budući da javni saobraćaj uglavnom ne funkcioniše, najbolje je iznajmiti auto zajedno sa vozačem. Potrudite se da jasno definišete šta dobijate za ugovorenu cenu. Period nakon cunamija je doneo smanenje broja turista i povećanje broja onih koji bi da nešto od njih iskamče. U krajevima gde turisti ne zalaze situacija je sasvim drugačija, i tu imate priliku da upoznate pravo lice ostrvske gostoljubivosti. Istorijske lokacije koje bi trebalo svakako videti su Dambula pećine sa brojnim Budinim statuama i Sigirija, uzvišenje na kome se nekada nalazio veliki hram sa utvrđenjem. Ostaci drevnog grada Polonaruva svedoče o dugogodišnjem sukobu različitih etničkih grupa na ostrvu.

Kupanje u moru se ne preporučuje van uređenih plaža, okean zna da bude nepredvidiv, a podvodne struje su ponegde veoma jake. Šri Lanka Vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim.

 

Tajland

Zvanični naziv ove zemlje je Kraljevina Tajland. Smeštena je u jugoistočnoj Aziji i graniči se sa Mianmarom, Laosom, Kambodžom i Malezijom. Kralj Rama IX je na presto došao davne 1946. godine i to ga svrstava u vladare sa najdužim neprekinutim stažom.

Ukoliko ste se zaputili u ovu zemlju, imaćete priliku da upoznate sve čari Azije, a svi koji dođu obavezno požele da se opet vrate ovamo. Bangkok je glavni grad i njegovo neprestano pulsiranje u ritmu užurbanog velegrada Vam se možda dopadne, a možda i ne. Nećete ostati bez komentara sigurno. Ovde se vozi levom stranom, pa dobro razmislite da li želite da iznajmite auto ili motor. Ako se odlučite za taj korak, imajte na umu da je saobraćaj luđi od svega što ste do sada iskusili. Gurmani ovde shvataju da su ušli u gastronomski raj. Ako niste sigurni šta da izaberete, samo pratite lokalno stanovništvo. Voće ima nestvarno lep ukus, a Vaš kofer će u povratku garantovano biti pun raznih sosova pomoću kojih ćete pokušati da u sopstvenom domu dočarate egzotične arome tajlandske ulične hrane.

Ono što je nemoguće ne primetiti je osmeh. Ovde su svi nasmejani i potrebno je svega par dana da se na to naviknete. Iako se čini da je sve užurbano, ritam života je u stvari daleko opušteniji. Pokazatelj takvog načina razmišljanja je jedna tajlandska pijaca kroz koju prolazi voz. Svakodnevno vredni nasmejani prodavci sklanjaju svoju robu dok voz ne prođe, i zatim je opet vraćaju na staro mesto, bez ikakve ljutnje, žurbe ili psovke. Cenkanje je sastavni deo kupovine. Ako niste uporni, platićete više nego što je potrebno. Šoping nije osnovni razlog za dolazak ovamo, ali predstavlja bitnu stavku u turističkoj ponudi.

Odmor na plaži možete potražiti u nekom od čuvenih odredišta kao što su Puket, Ko Pangan ili Ko Samui. Međutim, Tajland ima još mnogo toga što bi trebalo videti, a ponuda svakako prevazilazi boravak od petnaestak dana. Ova zemlja je omiljeno odredište svetskih putnika. Najbolje bi bilo da se sami uverite zašto je tako.