NEPROLAZNI MODNI DETALJ

Autor: Milica Đokić

Koža predstavlja jedan od prvih materijala koji su korišćeni za izradu odeće, ali bilo je potrebno da prođu milenijumi pre nego što se pojavio odevni predmet toliko jedinstven da ga jednostavno svi žele. Čak se i protivnici upotrebe životinja za ishranu i odevanje ne odriču tako lako zavodljivog izgleda kožne jakne. Za njih je modna industrija razvila čitav niz sintetičkih materijala koji svojom teksturom podsećaju na pravu kožu. S druge strane oni koji nemaju tu vrstu etičkih dilema svoju kožnu jaknu ne bi menjali za bilo šta drugo. Osim možda za još jednu, isto tako atraktivnu, moćnu i neodoljivu.

Kada praktično postane šik

Kao i mnogi drugi danas popularni odevni predmeti, kožna jakna je nastala iz praktičnih potreba. Razvoj avijacije se u prvim danima više kretao u smislu održavanja aviona u vazduhu i pokušaja da se izbegne pad. Od pilota se očekivalo da podigne letelicu u vazduh i da je bezbedno spusti na zemlju, a uživanje u udobnosti nije razmatrano kao opcija. Problem je nastao kada su piloti otkrili da temperatura na velikim visinama nije ni najmanje prijatna. Rešenje je pronađeno u kožnim jaknama. Ovaj materijal, kao i krojevi koji su razvijani uoči i tokom Prvog svetskog rata, objedinjavao je izdržljivost i dobre termičke karakteristike a dopuštao je kreatorima da naprave model koji neće sputavati pokrete. Ubrzo su piloti stekli slavu vitezova modernog doba, a njihov modni stil poželeli su da oponašaju svi koji su sebe smatrali smelim i odvažnim pripadnicima ljudskog roda.

Paralelno sa razvojem avijacije tekao je napredak u dizajnu motocikala. Svi oni koji nisu mogli sebi da priušte letenje žudeli su da svoju nezavisnost iskažu na opasnim dvotočkašima. Kožna jakna se logično nametnula kao deo obavezne motociklističke opreme. Ključni momenti u etabliranju kožne jakne kao neizostavnog dela garderobe desili su se dvadesetih godina prošlog veka. Francuska modna kuća Chapal je 1925. godine tržištu predstavila svoj model A1. U ovakvoj jakni je Čarls Lindberg izveo svoj istorijski poduhvat preletanja Atlantika, model A1 je još moguće kupiti, a uskoro će biti obeležen i pun vek kako je u redovnoj proizvodnji. Drugi model koji je odredio želje budućih brojnih buntovnika, sa i bez razloga, bio je Perfecto. Jakna sa rajsferšlusima pojavila se 1928. godine u radnjama koje su prodavale Harlej Dejvidson motocikle.

Holivud i popularna kultura

Filmovi su tokom celog prošlog veka imali značajan uticaj na formiranje modnih shvatanja. Počevši od Džejmsa Stjuarta u filmskom klasiku Night passage, preko Marlona Branda i Džejmsa Dina u filmovima Divljak i Buntovnik bez razloga, glumci su svoje kožne jakne nametali kao jedini mogući izbor za sve koji su želeli da izgledaju cool. Trend je nastavljen i u narednim decenijama, pa su mnogi klinci kao omađijani posmatrali avanture čuvenog Indijana Džounsa, koji je naravno sve svoje podvige izvodio obučen u kožnu jaknu. Pojava Terminatora zapečatila je ključnu ulogu ovog dela garderobe kao obavezne uniforme jakih individualaca, a ostala je zabeležena i replika Nikolasa Kejdža iz filma  Divlji u srcu: Za mene ovo je simbol moje individualnosti i moje vere u ličnu slobodu. Nešto duža forma kožne jakne, bolje reći mantil, obeležila je i nastavke Matrix serijala.

Rok muzičari su takođe prihvatili kožne jakne kao deo svog obaveznog outfit-a. Od subkulturnih grupacija po stilovima i izboru kožnih jakni izdvajaju se ljubitelji rokabili muzike (najbliži šablon za ovaj izgled potražiti u filmu Briljantin), pankeri, hevimetalci, gotičari, kao i brojni drugi ljubitelji gitarskih rifova. Muzička industrija je u jednom momentu shvatila da dečački bendovi predstavljaju dobar izvor profita, pa je kožna jakna postala i obavezni deo imidža ovakvih sastava. Od osamdesetih godina prošlog veka kožne jakne različitih krojeva su i apsolutno neizostavni deo ženske mode, iz sezone u sezonu.

Materijali i boje

Već smo pomenuli da je modna industrija razvila čitav niz alternativnih materijala koji imitiraju izgled različitih vrsta kože. Prednosti ovih materijala ogledaju se u nižoj ceni i lakšem prihvatanju boja kao i različitih dizajniranih printova. U eri dominacije različitih popularnih nijansi, od pastelnih do onih izrazito jarkih, ovo predstavlja nesumnjivu prednost.

S druge strane tehnologija prerade i bojenja prave kože je takođe napredovala, pa nije retkost videti jaknu od prirodnih materijala obojenu u sasvim neočekivanu nijansu. Najviše se koriste kože koje stižu iz mesne industrije (kravlja, jagnjeća, svinjska), međutim u upotrebi su i kože dobijene od jelena, antilopa i ostalih životinja. Reptili i slična stvorenja takođe daju svoj doprinos modnim ludostima (pomenuta jakna koju je nosio Nikolas Kejdž bila je napravljena od zmijske kože).

Za zakopčavanje su u upotrebi i dugmad i rajsferšlusi, kao i različite verzije kožnih kaiševa. Neki od modela su dopunjeni vunenom ranflom oko struka i rukava, dok su neki izrađeni tako da zadrže prirodni izgled (najčešće je reč o takozvanim pilotskim jaknama koje se izrađuju od jagnjeće i ovčije kože sa koje nije skinuto runo). Mornari koji plove Severnim morem dobro znaju da na -50⁰C svi ostali materijali ne pružaju odgovarajuću zaštitu, zbog toga su ovakve jakne ono što čuva njihov život.

Šta nas očekuje ove sezone

Jedna od prednosti kožne jakne ogleda se u njenoj kompatibilnosti sa najrazličitijim modnim stilovima. Upravo je kožna jakna taj detalj koji dolazi na kraju, preko svega što smo obukli i na taj način definiše naš modni stav. Znači, bilo da ste se opredelili za letnju lepršavu haljinu ili za pantalone i košulju definisane poslovnim dress codom, vaša kožna jakna može da se uklopi sa tim. Kao i sa cipelama, nikada ih ne možete imati previše, ali sasvim je dovoljno imati jednu klasičnog kroja koja pokriva sve vrste događaja gde je potrebno da ne štrčite (ukoliko vam to nije namera, što je takođe legitiman modni iskaz) i jednu koja je više rokerski nastrojena i koja pokazuje da ste još uvek buntovnik spreman da menja svet. Sve ostalo je prepušteno vašem izboru i trenutno dostupnim akcijama. Tokom poslednjih godina mnogi su postali vlasnici niza kožnih jakni zahvaljujući lancima radnji sa second hand garderobom. Kvalitetna kožna jakna obično traje daleko duže nego što je potrebno da nekome dosadi u garderoberu, tako da je njihovo udomljavanje jedna od čestih modnih razbibriga svih koji na kreativan način ostvaruju sopstvene modne izbore.