Preporučuje se oprez

Mr ph Dušan Goljić

Informacije o upotrebi i zloupotrebi preparata na bazi kortikosteroida često stvaraju konfuziju kod pacijenata, što često čujemo i u apoteci prilikom izdavanja terapije, pa je vreme da razbijemo predrasude i razrešimo dileme po pitanju ovih lekova

Šta su kortikosteroidi, kada i zašto se koriste? Steroidi su molekulo karateristične hemijske strukture koji nastaju kao produkt metabolizma u celom živom svetu. Ćelijama biljaka, životinja i ljudi neophodni su za normalno funkcionisanje. U ljudskom organizmu se stvaraju u kori nadbubrežne žlezde, luče se u cirkulaciju i kontrolišu rad endokrinih žlezda, funkciju imunog sistema, fiziologiju kože itd. Tokom dana regulišu nivo šećera u krvi, ritam spavanja, nivo stresa i izdržljivosti.

Kao lekovi koriste se hidrokortizon, deksametazon, flutikazon, budesonid i mnogi drugi. Oni imaju protivupalno, antiiritaciono, vazokonstriktorno i imunosupresivno dejstvo, pa se koriste u raznim oblastima medicine. Apotekar ih izdaje isključivo uz recept lekara.

Topikalni steroidi se koriste u terapiji oboljenja kože i sluzokože. Mogu se naći u vidu lekovitih krema, losiona ili masti namenjenih za lečenje kože i očiju. Dostupni su u gotovoj formi kao preparati koje dobijamo u apoteci ili se pak razblažuju ili kombinuju sa drugim lekovima prema preskripciji lekara. Često se koriste kod kožnih oboljenja kao što su osip, ekcemi, psorijaza i alergijske reakcije. U većini slučajeva su efikasni, a simptomi se brzo povlače nakon upotrebe. Kod lokalizovanih kožnih reakcija preporučuje se njihova upotreba od pet do sedam dana, nakon čega se pravi pauza od par nedelja. Kod oboljenja većih površina kože, inicijalni tretman može trajati čak i nekoliko nedelja u kombinaciji sa drugim mastima.

Preporučuje se oprez. Nekontrolisana upotreba može dovesti do istanjivanja (atrofije) kože, stvaranja ožiljnog tkiva, proširenja krvnih sudova na periferiji i dr. Ako se tretira velika površina kože, postoji mogućnost prodiranja leka u krvotok, kada se mogu javiti i ozbiljniji endokrinološki problemi.

Od oralnih formi u apoteci najčešći se izdaju prednizon ili prednizolon. Koriste se kod hroničnih oboljenja creva (Kronova bolest, Ulcerozni kolitis), autoimunih bolesti (reumatoidni artritis), alergija i drugih oboljenja. Efikasni su u suzbijanju simptoma bolesti. Propisuju se pacijenatima kod kojih ne postoje bezbednije alternative, s obzirom na to da se mogu javiti neželjeni efekti, poput porasta krvnog pritiska, skoka nivoa šećera u krvi, a povećava se podložnost infekcijama i mogućnost razvijanja teških sistemskih bolesti.

Inhalacioni steroidi se koriste u terapiji opstruktivnih oboljenja disajnih puteva, poput bronhijalnog spazma ili astme. Značajno smanjuju upalne procese u disajnim putevima, te olakšavaju disanje. S obzirom na to da deluju lokalno (u tkivu pluća ili nosa), efikasni su u malim dozama, čime se smanjuje mogućnost apsorpcije u krvotok i neželjenih dejstava. Upotrebljavaju se kod dece i odraslih podjednako. Kortikosteroidima se uspešno leče razne bolesti, čime je život pacijentu olakšan, ali treba uvek uzeti u obzir i neželjene efekte i za savet pitati svog lekara ili farmaceuta.