Estetski zahvati brišu tamne kolutove

autor: Suzana Stamenković

Kozmetički tretmani lica toliko su napredovali poslednjih godina i postali dostupni,  da se u konsultacijom sa estetskim hirurgom lako i bezbolno možete rešiti tamnih podočnjaka

Da li se i vama dešava da dok na televiziji, u novinama ili na internetu posmatrate nasmejane filmske dive, manekenke ili muzičke zvezde, ispeglanog lica i utegnutog tela, pomislite da su u nekom sefu zaključale istinite fotografije na kojima se vide tragovi godina i načina života? Baš kao u romanu Oskara Vajlda »Slika Dorijana Greja«. Deluju vam nestvarna njihova savršena lica dok se vi svakog jutra susrećete u ogledalu sa svojim podbulim likom otečenih kapaka  i tamnih kolutova oko očiju? Ne klonite duhom, ako nisu ulepšane filterima (fotografskim), onda svakako jesu filerima (hijaluronskim). Međutim, kozmetički tretmani lica toliko su napredovali poslednjih godina i postali dostupni da i vi u svom okruženju sigurno poznajete neku osobu koja je išla na ubrizgavanje hijalurona i kolagena, »brisanje podočnjaka«, podizanje kapaka, zatezanje lica, »peglanje bora«.

Zašto nastaju podočnjaci?

Neprospavana noć, zabrinutost, umor, ostaci šminke, pa i genetika, najčešći su uzroci tamnih kolutova oko očiju. Ako su praćeni i nadutim licem i kapcima, ne samo da utiču na lepotu, već dodaju godine i utisak narušenog zdravlja. Iako ne izgledaju reprezentativno, podočnjaci su obično bezopasni i mogu se ukloniti kozmetičkim preparatima, promenom životnih navika i drugačijom ishranom. Osnovni uzrok pojave izraženih podočnjaka je gubitak masnog tkiva u gornjem delu obraza sa godinama koje prolaze, ali i pušenje i loša cirkulacija. Međutim, izraženi podočnjaci mogu se javiti nezavisno od godina i stila života. Kada od povremene, tamni kolutovi i nadutost očiju postanu svakodnevna slika, koja se ne može prekriti šminkom, možete potražiti pomoć lekara koji će vam pomoći da povratite samopouzdanje i lepotu.

Estetske čarolije

Za uporne ili uznemirujuće natečene podočnjake, koji se ne mogu rešiti prirodnim metodama, operacija očnih kapaka može biti opcija. Blefaroplastiku radi isključivo plastični hirurg. Ovim zahvatom uklanja se višak masnoće kroz rez u prirodnom naboru gornjeg kapka ili unutar donjeg kapka. Zatim se koža ponovo spaja sa sitnim rastvorljivim šavovima, bez upadljivih ožiljaka.

Postoje i druge manje invazivne metode koje se primenjuju ne samo na svetski poznatim kozmetičkim klinikama, već i kod nas u svakoj bolje opremljenoj ordinaciji doktora estetske hirurgije. U jednoj od njih saznajemo da postoji nekoliko tehnika kojima se rešava problem sa podočnjacima.

Mezoterapijom se koža podmlađuje, zateže i hidrira, povećava se njena elastičnost i čvrstina. Procedura se sastoji od unošenja vitaminskih koktela tankim iglicama u središnji deo kože, odnosno, mezoderm. U koktelima se nalaze hijaluronska kiselina, aminokiseline, multivitamini (A, E, C i D), kompleks vitamina B i minerali.

Hijaluron je prirodna supstanca koja se već nalazi u vezivnom tkivu kože. Godinama je hit u svetu bezbolno podmlađivanje novom tehnikom hijalurona, u koje spada i »brisanje podočnjaka« bez perioda oporavka. Nova metoda ubrizgavanja hijalurona pomoću Pixel kanile u zoni podočnjaka, ali i u zoni srednjeg dela lica i  jagodica, omogućava ne samo uklanjanje crnih natečenih kolutova oko očiju, već i zatezanje lica i korekciju opuštenih obraza i podbratka.

3D mezoniti su vlakna napravljena od biorazgradivog materijala, koja se resorbuju tokom pola godine. Na njihovom mestu se formira potpuno nov kolagen u koži, koji pravi novu potpornu mrežu naše kože. Jednostavno rečeno to je postavljanje elastičnih niti u sve nivoe kože i u svim pravcima. Rezultati su vidljivi i do dve godine.