Lepe i negovane

Autor: Suzana Stamenković

Osim lica i kose, ruke su najviše izložene suncu, vetru, vodi, hladnoći i hemikalijama, pa im je potrebna svakodnevna nega. Lepe i nežne ruke i uredni nokti ne govore samo o ličnom poimanju higijene i nege, već odaju senzualnu ženu koja vodi računa o sebi

Sigurno da nema žene koja ne želi da ima meke, nežne i elegantne ruke i jake, kvalitetne i lepe nokte. Pravilna nega kože ruku podrazumeva upotrebu neutralnih sapuna, nanošenje hidratantne kreme posle pranja ruku, povremeni piling i manikir, kao i izbalansiranu ishranu koja će obezbediti vitamine i minerale za rast noktiju i zdravu kožu.

Nega kože ruku

Za razliku od kože na ostalim delovima tela, na koži ruku nema lojnih žlezda koje bi osigurale površinski sloj lipida i zadržavanje vode, što je neophodno za zaštitu i mekoću. Poslovi koje obavljamo kod kuće i u bašti, kao i vremenski uslovi, ostavljaju trag na rukama, tako da koža može biti isušena i ogrubela, a nokti iskrzani. Kako bi se to predupredilo neophodno je nositi zaštitne rukavice i koristite preparati za negu ruku i noktiju. Najefikasnije su hidratantne kreme koje kožu hrane lipidima i podstiču njeno obnavljanje. Takođe, štite ruke od spoljnih uticaja i sprečavaju prevremeno starenje kože. Negujte naviku da kremom redovno mažete ruke kad god se setite, posebno uveče pre spavanja. Ukoliko koristite hranljive maske za lice, nanesite smešu i na ruke. Kozmetičari preporučuju i piling jednom nedeljno da bi se izumrle ćelije uklonile s površine, a potom i parafinsko pakovanje namenjeno intenzivnoj nezi i hidrataciji kože.

Nega noktiju

Manikir, nadogradnja i ukrašavanje noktiju koje smo nekada gledali samo u modnim časopisima, dostupni su svakoj ženi. Međutim, koliko god da su očaravajući i prihvatljivi za neke posebne prilike, teško je sa njima obavljati svakodnevne aktivnosti, posebno kućne poslove. Dugi nokti vizualno izdužuju prste i čine ruke elegantnijim i ženstvenijim, ali kraći i zaobljeni nokti sa diskretnim manikirom su praktičniji i uredniji. Uredni nokti podrazumevaju redovnu negu, skraćivanje i oblikovanje turpijicom, korišćenje krema i tonika, brigu o zanokticama i redovno uklanjanje laka. Zanoktice nemojte seći makazicama već ih bar jednom nedeljno, nakon tuširanja kada koža omekša, nežno potiskujte ka bazi nokta zaobljenim drvenim štapićema. Nakon toga, u predeo oko noktiju laganim pokretima utrljajte hranljivu kremu. Vodite računa da vam nokti nikada ne budu iskrzani, ili još gore izgrickani. Ako ne možete da se oslobodite te loše navike, potražite pomoć.

Home made maske

Iskoristite sezonsko voće, jagode na primer, ili uvek dostupne banane i jabuke da napravite hranljivu masku za ruke. Dovoljno je da izblendirate voće i smešu nanesete na ruke. Delotvorne su i maske koje sadrže kvasac, krastavac, maslinovo ulje i jogurt, jer hidriraju i obnavljaju ćelije kože. Za negu noktiju, pre odlaska na spavanje, koristite prirodni tonik od toplog maslinovog ulja u koji ćete dodati nekoliko kapi limunovog soka i tuferom natapati nokte. Prespavajte sa pamučnim rukavicama.

Za lepe ruke i nokte nije dovoljna samo spoljna nega. Nedostatak vitamina i minerala ogleda se na koži, pa i na noktima. To ćete znati ako su vam nokti slabi, polomljeni, oštećeni ili se listaju. Pojačajte ishranu namirnicama koje sadrže vitamine A, C, D, E, cink i folnu kiselinu. Za negovanu kožu neophodan je unos vitamina E, omega-3 masnih kiselina iz ribljeg ulja i biotina koji ćete naći u mesu, jajima i koštunjavom voću.