Efikasno i zabavno

 

Ukoliko imate priliku da se tokom letnjih meseci kupate u reci, moru, jezeru ili bazenu, obavezno iskoristite te trenutke za zatezanje celokupne musculature.

 

Autor: Marko Simić

 

Boravak u vodi donosi brojne dobrobiti našem organizmu. Voda kroz koju se krećemo ima efekat masiranja celokupnog tela, što pozitivno utiče na cirkulaciju, otklanja umor, stres i napetost. Iako brčkanje ima opuštajući efekat, to ne znači da naši mišići nisu aktivni. Baš naprotiv, plivanje i vežbe koje radimo u vodi aktiviraju skoro sve mišićne grupe, čineći da naše telo postane čvršće, snažnije i gipkije.

 

Prednosti vežbanja u vodi

Pored već navedenih korisnih efekata, vežbanje u vodi ima veliku prednost nad vežbanjem na suvom zbog sile potiska kojom voda deluje na tela uronjena u nju. U praktičnom smislu to obično doživljavamo kao da smo deset puta lakši u vodi nego na suvom. Ovo je od posebno velikog značaja za sve koji imaju problema sa ligamentima, kičmom i zglobovima, budući da su ovi delovi tela rasterećeni tokom vežbanja u vodi. Zato se ovaj vid vežbanja često preporučuje starijim osobama, rekonvalescentima i trudnicama.

 

Mere opreza

Da bi bilo koji vid vežbanja dao rezultate, neophodno je primenjivati ga bar dva do tri puta nedeljno. Paralelno sa redovnim treninzima neophodna je i korekcija načina ishrane. Tek u kombinaciji ova dva faktora možemo da očekujemo napredak. Pre svakog početka vežbanja neophodno je da konsultujete svog lekara da biste odredili nivo opterećenja koji smete da primenite. U dogovoru sa svojim farmaceutom ishranu možete da dopunite odgovarajućim suplementima.

Vodite računa da voda u kojoj vežbate ne bude hladnija od 25⁰C, kao i da, ukoliko vežbate na otvorenom, to ne činite u najtoplijem delu dana. Ne zaboravite na upotrebu sredstava za zaštitu od štetnog sunčevog zračenja. Najmanje 90 minuta pre treninga ne bi trebalo jesti, a bez obzira na to što smo okruženi vodom, ne smemo da zaboravimo na značaj redovne hidratacije organizma.

 

Jednostavne, a korisne vežbe

Hodanje kroz vodu iziskuje dosta uložene energije. Odredite dubinu koja vam prija i jednostavno se šetajte ritmom koji vam omogućava da to radite narednih desetak minuta. Nošenje obuće za vodu eliminiše neugodnosti koje može doneti hod po neravnom dnu. Ako ste već u dobroj formi, onda šetnju možete da zamenite bržim hodom, dok oni najspremniji mogu da se oprobaju i u trčanju. Pored mišića nogu, ova vežba aktivira i sve ostale mišićne grupe.

Noge možete da jačate i radeći sunožne skokove u vodi. Pozitivan efekat ima i imitiranje vožnje bicikla dok se pomoću ruku održavate na površini. Leđno plivanje bez upotrebe ruku takođe maksimalno aktivira mišiće nogu.

Plivanje klasičnim stilovima zateže sve mišiće i daje im lep vretenast izgled. Osobe koje imaju problema sa kukovima i kolenima trebalo bi da izbegavaju plivanje prsnim stilom zbog opterećenja koje ti zglobovi trpe. Za njih su kraul ili leđni stil bolja opcija.

Ruke možete dodatno da zategnete ukoliko plivate klasičnim stilovima, ali bez upotrebe nogu. Korisna vežba može da bude i oslanjanje na ruke dok ležimo potrbuške u plićaku. U kombinaciji sa radom nogu, ova vežba jača celo telo.

Trbušne mišiće jačamo ležeći na leđima na površini vode, uz naizmenično podizanje jedne pa druge ispružene noge iznad površine vode. Još jednu vežbu možemo da uradimo dok se pomoću ruku održavamo u uspravnom položaju sa glavom iznad vode. Kolena bi trebalo privući prema grudima i zatim opružiti obe noge. Dok ležimo u plićaku na leđima, možemo da ispružimo i odignemo obe noge paralelno od tla i da radimo takozvane makazice.