HOBI SENIORA – Betty

ISpunjeni penzionerski dani

Zaokružen radni vek; fizička i mentalna relaksacija; vremena, snage i ideja na pretek. Penzija nije kraj aktivnog života, već početak nečeg novog. Nikada nije kasno da se posvetite hobiju i da vratite veru u sebe

Autor: Suzana Stamenković

Kad prođe početna euforija prvih penzionerskih dana mnogi shvate da sati sporo prolaze i da ih treba ispuniti smislenim aktivnostima. Osim brige o domu i unucima postoji još bezbroj uzbudljivih i zanimljivih stvari koje mogu upotpuniti društveni i unutrašnji život. Oni koji su od ranije imali hobi svesni su koliko im radosti i pozitivnih iskustava donosi, dok će drugi moći da se posvete stvarima koje ih interesuju, a za koje ranije nisu imali vremena. A ima i onih koji će tek pronaći savršen hobi.

Kreativno, a opušteno

Hobi je aktivnost koju biramo u skladu sa ličnim afinitetima, interesovanjima i talentima.  To ne mora biti ništa komplikovano, ni zahtevno. Mnogi će tek sa odlaskom u penziju moći da pročitaju knjige koje su zapostavljali tokom godina rada. Klasici, žensko pismo, savremeni pisci, popularna literatura… mogućnosti su velike. Bogati se rečnik, poboljšava memorija i izražavanje, a budi inspiracija. Mnogi tek u poznim godinama otkriju talenat za pisanje, pa požele da zapišu svoja zapažanja o svetu u sebi i oko sebe ili svoja sećanja na mladost. Nekima je lakše da svoja osećanja i misli izraze na drugačiji način – bojama na slikarskom platnu, rukama u glini ili rezbarenjem drveta. Drugi imaju više sklonosti ka muzici i plesu, bilo da je to pevanje u gradskom horu, učenje sviranja na nekom instrumenta ili tematske plesne večeri. Ples utiče na poboljšanje balansa i bolju koordinaciju, a osim što je zabavan, predstavlja i odličan vid rekreacije i socijalizacije. Oni koji su vešti u ručnom radu: vezu, dekupažu, pravljenju nakita ili izradi maketa, svoje rukotvorine mogu darivati, pa i prodavati, što da ne?

Mentalno razgibavanje

Od enigmatskih glavolomki nema bolje vežbe za moždane vijuge. Rebusi, anagrami, sudoku, skandinavke, bele, klasične ukrštenice… izbor je veliki. Odličan način da se sačuva bistar um su i društvene igre, od  domina i remija do tablića i šaha. Pametni telefoni, tableti i računari nisu nepoznanica za današnje generacije penzionera, a pružaju bezbroj mogućnosti za mentalno razgibivanje, od čitanja zanimljivih blogova i ostavljanja recenzija na sajtovima, do komunikacije sa prijateljima iz mladosti koji su decenijama na nekom drugom kraju sveta.

Fizičke i kućne aktivnosti

Fizička pokretljivost važna je i za mentalno i za telesno zdravlje. Ne morate biti seniorski prvak države u nekoj sportskoj disciplini, niti svako jutro trčati polumaraton, ali brzo hodanje, joga ili tenis pružaju brojne benefite za telo i duh. Čak i redovna šetnja ili kućni poslovi odagnaće probleme sa kilogramima, bolnim zglobovima, zaboravnošću. Baštovanstvo je jedna od omiljenih aktivnosti penzionera, jer je nabolji način da zadrže osećaj korisnosti dok doprinose za sebe i svoje najmilije, bilo da gaje voće, povrće ili cveće. Biljkama se može pričati, ali se sa kućnim ljubimcem može razgovarati. Osobe koje imaju psa ili mačku u manjem su riziku od oboljevanja od depresije i imaju zdravije srce. Društvo i bezrezervna ljubav krznenog prijatelja podstiču reakcije u mozgu koje stimulišu osećanje sreće i zadovoljstva, a svakodnevna briga o drugom živom biću daje novi smisao životu.