HERPES NA USNAMA

Simptomi i lečenje

 

 

Na otečenoj, crvenoj, bolnoj koži u uglu usana ili tik pored usana, pojavljuju se mali plikovi ispunjeni tečnošću. Posle nekog vremena, plikovi počinju da pucaju i na tom mestu nastaje bolna rana. Nakon toga se formira žuta krastica koja nakon sedam do deset dana otpadne, a ranica se zaceli.

 

autor: Mr ph Jelena Nešović

 

Herpes labialis (kod nas često nazivan i groznica)genitalni herpes izaziva virus herpes simpleks. Postoje dva tipa ovog virusa, herpes simpleks 1 (HSV-1) koji obično izaziva promene na usnama, ponekad i na nosu ili obrazima, dok herpes simpleks 2 (HSV-2) najčešće izaziva promene u predelu genitalija. S obzirom na promenu životnog stila i seksualnih navika, ova podela više nije tako striktna. Sve češće imamo pacijente sa simptomima HSV-1 u genitalnoj regiji, kao i simptome HSV-2 na i oko usana.

 

Nastanak infekcije

Do primarne infekcije virusom herpesa obično dolazi u ranom detinjstvu, na primer tokom igre ili grljenja, a simptomi obično nisu vidljivi. Jednom kad virus prodre u epitelne ćelije kroz oštećenja na koži ili sluzokoži, on putuje nervnim vlaknima do kičmene moždine gde miruje i čeka priliku za reaktivaciju.

Ponovnoj aktivaciji virusa mogu doprineti različiti faktori:

  • Povišena telesna temperature (usled bakterijskih i virusnih infekcija)
  • Izloženost jakom UV zračenju (zato se herpes veoma često reaktivira tokom letnjih meseci)
  • Hormonske promene
  • Stres, umor…
  • Pad imuniteta

Kod osetljivih ljudi herpes može izbiti čak i 12 puta godišnje, što umnogome kvari kvalitet života.

 

Držanje simptoma pod kontrolom

Uz estetske probleme, herpes uzrokuje neprijatnost i bol, a kad se pojavi na usnama, vrlo je iritantan, što je glavni razlog zašto se stalno traga za nekim proizvodom koji bi ublažio simptome. Virus herpesa nije moguće izlečiti klasičnim konzervativnim metodama, a ni prirodnim lečenjem. Međutim, postoje razne metode kojima se simptomi mogu držati pod kontrolom. Ono što je najvažnije a često zaboravljamo jeste da svom telu pružimo neophodan odmor kako bi naš imuni sistem mogao da brani organizam od infekcija.

 

Kako se hraniti?

U borbi s herpesom pomaže i hrana. Namirnice koje se preporučuju su piletina, ćuretina, sardine, jaja, jogurt, sveže mahunarke jer su bogate lizinom, aminokiselinom koja ubrzava oporavak. Namirnice koje pak treba izbegavati su: kafa, čokolada, orašasti plodovi i semenke, orasi, bademi, lešnici i citrusno voće.

Ukoliko se infekcija nalazi u usnoj duplji, treba izbegavati kiselu hranu, i što češće usta ispirati čajem od kamilice ili žalfije.

 

Olakšanje tegoba

Neki proizvodi na tržištu, npr. oni koji sadrže aciklovir, smatraju se najdelotvornijim za lečenje infekcije herpesom u početnom stadijumu infekcije. Nažalost, u praksi je teško odrediti prikladan trenutak, jer plikovi nastaju veoma brzo, a jednom kada su plikovi nastali terapija aciklovirom više nema smisla. U ovoj fazi treba birati proizvod koji će umanjiti svrab, smanjiti napetost kože oko plikova, zaštititi ranicu od sekundarnih infekcija i omogućiti što brže zaceljivanje ranice.

 

Chad Thomas Jersey