Zaštita funkcije detoksikacije

 

Metabolički procesi u jetri se konstantno odvijaju i putem njih se filtriraju celokupni krvotok i limfotok.

 

Autor: Mr ph Dušan Goljić

 

Mehanizam prilagođavanja na sve supstance koje unesemo, njihov metabolizam i eliminacija u organizmu se zove proces detoksikacije. Ukoliko dođe do smanjenja sposobnosti hemijskog odstranjivanja potencijalno štetnih supstanci iz organizma dolazi do preopterećenja sistema raznim hemikalijama i intoksikacije.

 

Kojim putem najbolje zaštititi funkciju detoksikacije organizma?

Jetra je glavni metabolizer eksternih supstanci koje uđu u krvotok. Sastoji se od funkcionalnih ćelija – hepatocita, koje proizvode specijalne biomolekule čija je uloga da hemijski obrade jedinjenje spoljašnjeg porekla (ksenobiotik). Pored obrade svih pogodnih molekula koje uzmemo hranom, udahnemo ili unesemo preko kože, u hepatocitima se konstantno odvija i proces sinteze nekih od esencijalnih biomolekula.

 

Oboljenja jetre i lečenje

Oboljenja jetre mogu biti različitog porekla i progresije. Bilo da je u pitanju infektivno oboljenje (virusni hepatitis), hronični unos štetnih materija (alkoholna ili narkotična ciroza) ili pak preopterećenje stranom supstancom (toksični hepatitis), uzrok većine je smanjena sposobnost hepatocita da hemijski obrade ksenobiotike, te se ovi nagomilavaju u organizmu. Aktivne supstance koje se koriste u terapijske svrhe, kao lekovi ili zaštita od dalje progresije oboljenja, nazivamo hepatoprotektori. Kod metaboličkih oboljenja jetre, ili bilijarnih oboljenja koriste se derivati aminokiselina kao što su: prolin, lizin ili cistein. Dodatno, lekovi na bazi esencijalnih fosfolipida ili derivata žučnih kiselina registrovani su za lečenje raznih stadijuma ciroze.

 

Hepatoprotektori na bazi lekovitog bilja

Inflamacija je karakteristična za akutna oboljenja jetre, i ako perzistira, može da indukuje razvoj hronične bolesti. Stoga, u apotekarskoj praksi širom sveta preporučuje se upotreba biljaka sa antioksidantnim i protivupalnim aktivnim principima.

Danas možemo naći kapi za detoksikaciju jetre na bazi maslačka, kleke, zove i đumbira. Dodatno, proizvodi od kurkume ili crnog kumina imaju potvrđeno terapijsko dejstvo u lečenju bolesti jetre i nalaze se u vidu tečnog ekstrakta ili kapsula. Crni biber, kopriva, kantarion, hajdučka trava i orah se nalaze kao sastojci na starim receptima za lekovite čajeve, odavno korišćenim u ove svrhe na našem podneblju. Iako naširoko poznata kao prirodni zaslađivač, postoje studije koje ukazuju na hepatoprotektivni efekat biljke stevia. Ekstrakti nevena i crvene deteline nalaze se u pojedinim preparatima namenjenim lečenju hormonskih stanja gde imaju ulogu detoksikujuće komponente.

Većina pomenutih biljaka se nalazi u apotekama u vidu kombinovanih preparata, koji se konzumiraju u vidu napitka, kapi, kapsula ili tableta. U zavisnosti od sastava, zatim od čistoće i jačine aktivnih komponenti, ovi preparati mogu biti u klasi suplementa ili biljnog leka. Ove proizvode, pritom, ne treba koristiti ukoliko ne postoje jasne indikacije za njihovu upotrebu, a sva pitanja u vezi sa njima možete da uputite svom farmaceutu.

 

Dokazano dejstvo čkalja

Biljka koja se koristi kao prvi izbor u modernoj terapiji insuficijencija jetre kod nas jeste vrsta čička poznatija u narodu kao čkalj ili sikavica. Njen aktivni princip silimarin je hepatoprotektor sa klinički potvrđenim dejstvom. Terapija njime se dobro podnosi i efikasno sprovodi godinama. Pretpostavlja se da se farmakološko dejstvo silimarina zasniva na efektu biohemijske zaštite membrana hepatocita od dejstva toksina.