Gospodar prstenova – Betty

Vanvremenski spektakl

Ukupno je čak 3.000 ljudi učestvovalo u snimanju filma, od kojih je njih 300 bilo u kreativnom timu.

Autor: Aleksandra Jakovljević

Snimanje cele trilogije filma The Lord of the Rings (2001, 2002, 2003) trajalo je 274 dana, tokom kojih su sva tri dela filma snimljena istovremeno. Za potrebe filma napravljeno je 18.000 kostima.

Šon Koneri je bio prvi izbor za ulogu Gandalfa, ali ju je odbio jer, kako on kaže, nije razumeo scenario i nije shvatio suštinu. Za ulogu Aragorna u planu su bili Nikolas Kejdž, Vin Dizel i Rasel Krou. 

Vigo Mortensen i Orlando Blum su sami radili kaskaderske scene, zbog čega je čuveni Legolas tokom snimanja jedne zahtevne scene polomio rebro. Vigo je insistirao da koristi pravi mač umesto aluminijumskog ili plastičnog, čak ga je i sve vreme nosio sa sobom.

Tolkinovo nasleđe

Tolkinova želja je bila da knjige u celosti napiše na vilenjačkom jeziku. Za lakše razumevanje i izgovor vilenjačkog jezika prilikom snimanja filma nisu korišćeni samo delovi iz romana, već i Tolkinov rečnik, ali i autentični snimci Tolkinovog čitanja. Zahvaljujući rečniku, neki delovi su dopisivani i dodati u filmu iako ih u knjizi nema. 

Jedini član filmske ekipe koji je bio počastvovan da upozna Tolkina bio je Kristofer Li, koji je u filmu igrao Sarumana. To se dogodilo sasvim slučajno, kada je Li sa grupom prijatelja u jednom pabu ugledao Tolkina, nakon čega su rešili da mu priđu i porazgovaraju sa njim. To da je Li jedini imao ovakvu priliku, opravdano je, s obzirom na to da je on i najveći obožavalac Tolkinovog rada i dela. Za vreme snimanja ostali članovi filmske ekipe stalno su ga ispitivali o različitim stvarima iz trilogije, ali se nijednom nije dogodilo da on nije znao tačan odgovor.