Dragoceni prirodni antioksidanti

 

Flavonoidi su poznati kao moćni antioksidanti, hepatoprotektori, stimulatori metabolizma i cirkulacije.

 

 autor: Mr ph Dušan Goljić

 

Flavonoidi predstavljaju hemijski srodnu grupu jedinjenja koja se u prirodi javlja u nijansama žute boje. Široko su zastupljeni u biljnom svetu, a nalaze se u korenu, stablu, cvetu, listu i plodu. Pored biljaka, pojedine vrste gljiva mogu sadržati ova jedinjenja. U skladu sa njihovom raznovrsnošću i kompleksnošću, mogu postići različite fiziološke efekte. Biljni ekstrakti, koji se nalaze u vidu prirodnih lekova i fitopreparata koje nalazimo u apotekama, imaju širok lekoviti opus.

 

Citrus flavonoidi

Nalaze se u agrumima poput zelenog i žutog limuna, u svim vrstama narandže i grejpfruta. Najpoznatiji su diosmin, hesperidin, kvercitrin i rutin, koji svoje antioksidantno dejstvo ostvaruju na nivou endotela krvnih sudova. Neizbežni su sastojci biljnih preparata za tretman visokog krvnog pritiska. Lekovi na bazi pročišćenih frakcija citrusa se nalaze na međunarodnim vodičima za lečenje venskih oboljenja poput hemoroidalnog sindroma ili venske insuficijencije.

 

Flavonoidi grožđa i vinove loze

Tradicionalno se koriste u vidu lekova za tretman povišenog krvnog pritiska. Ova jedinjenja daju vinu boju, oporost, hemijsku stabilnost i lekovitost. Vina, posmatrano generalno, jesu antioksidanti i hemoprotektori. Kreme i gelovi sa ekstraktom vinove loze koriste se za spoljašnji tretman reaktivnih kapilara.

 

Flavonoidi u plodovima

Biljni ekstrakti borovnice, maline, aronije, kupine, paradajza, paprike i šargarepe imaju visok antioksidativni potencijal, te ispoljavaju svoje zaštitno dejstvo po strukture krvi i po kožu. Flavonoidi banane i nekih vrsta šljiva ispoljavaju zaštitno dejstvo u digestivnom traktu.

 

Ginko flavonoidi

Kada se uzimaju oralno u vidu čajeva ili fitopreparata, pospešuju cirkulatorne funkcije u mozgu, stoga deluju kao neurostimulansi. Ekstrakti ginka i zimzelena se tradicionalno koriste kod problema sa kognitivnim funkcijama.

 

Zeleni čaj, guarana, kakao i kafa

Ovi napici sadrže flavonoidne komponente sa stimulišućim dejstvom na metabolizam šećera i masti u čoveka. Dodatno, konzumacija preparata ovih biljaka ima neuroprotektivno dejstvo.

 

Flavonoidi brusnice

Imaju snažno protivupalno i antiseptično dejstvo, a kako se izlučuju putem mokraće u aktivnom obliku, tradicionalno se koriste u čajevima i čajnim mešavinama za tretman upalnih stanja bešike i bubrega.

 

Flavonoidi u zelenom povrću

Ovde se nalaze u manjoj količini, ali opet ostvaruju svoje protivupalno i zaštitno dejstvo kroz ishranu. Ekstrakti peršuna, sremuša ili spanaća se mogu koristiti kod oboljenja jetre. Ekstrakti sikavice (čička) se nalaze u lekovima koji se koriste i za lečenje toksičnih hepatitisa.