Kako se rešiti strija i celulita?

autor: Suzana Stamenković

Retke su žene koje na svom telu neće naći nijedan nedostatak, a skoro sve, bez obzira na godine, složiće se da su im celulit i strije jedan od najvećih problema

 

Iako se često pojavljuju zajedno i utiču na poimanje lepote, nemaju mnogo sličnosti. Strije su površinski problem na koži, a celulit pod kožom. I dok se zimi ne vide zbog odeće, problem nastaje kada treba obući kratku suknju  ili kupaći kostim.

Pomorandžina kora

Celulit mogu imati i gojazne i mršave osobe, kao i muškarci i žene, mada je češći kod nežnijeg pola. Reč je o nepravilno raspoređenim potkožnim masnim naslagama, u vidu grudvica, pa koža poprima izgled pomorandžine kore. Najčešće se javlja na butinama, zadnjici, stomaku, mišicama. Da li će se pojaviti i u kojoj meri, zavisi od genetike, godina, elastičnosti kože, nivoa hormona, sadržaja masnoće u organizmu.  Ako rešite da pobedite celulit, promenite životne navike.

Borba sa celulitom

S godinama je sve teže dobiti bitku sa celulitom. Lakše je mladim devojkama jer će u većini slučajeva biti dovoljno da promene režim ishrane, da redovno vežbaju i da dovoljno spavaju. Dame u srednjim godinama moraju se naoružati upornošću i disciplinom, jer čudotvornog leka ni tretmana nema.

Vežbanje je najefikasnije, posebno džoging, plivanje, aerobik i vožnja bicikla jer se masne naslage tope, mišići izdužuju, telo zateže.

Ishrana mora biti bogata voćem i povrćem, uz puno dijetalnih vlakana, sa što manje šećera i soli. Umesto slaniša i slatkiša grickajte krastavac, narandže, grejpfrut, jabuke. Morate piti bar 2 litra vode dnevno, a efikasan je i zeleni čaj. Zaboravite na gazirana pića, kafu, alkohol.

Kozmetički tretman kože, kreme i gelovi na bazi kofeina, ginka, bršljana i kestena smanjuju celulit. Efikasna je i ručna masaža koja podstiče cirkulaciju. Postoje i skupi tretmani koji se sprovode u kozmetičkim salonima, ali efekta neće biti bez promena stila života.

Izbrazdana koža

Zbog naglog istezanja kože i smanjenja njene elastičnosti nastaju ožiljci – paralelne, duge, tanke linije. Strije. Da li ćete ih dobiti zavisi od tipa kože koji imate. Obično se pojavljuju kada se brzo dobija ili gubi na težini, pa su najčešće u trudnoći, ali ih imaju i tinejdžeri kad naglo porastu. Mogu biti i rezultat povećanja kortizona, hormona nadbubrežne žlezde. Najuočljivije su na stomaku, grudima, nadlakticama, butinama i zadnjici. Strije obično blede i postaju manje uočljive tokom vremena.

Ima li leka?

Strija se ne možete rešiti potpuno, ali će vremenom potpuno izbledeti i postati gotovo nepremetne, ukoliko promenite način ishrane, pijete više tečnosti, bavite se sportom, koristite kozmetičke preparate ili narodnu medicinu.

Vitamin E ima isceljujuća svojstva, obnavlja ćelije kože i daje prirodno lep i zdrav izgled, pa je obavezan u borbi protiv strija. Ima ga u integralnim žitaricama i biljnim uljima. Obavezno povećajte unos vitamina D i C, koji su blagotvorni za kožu, a jelovnik obogatite amino kiselinama i proteinima.

Hidratantne kreme i losioni sa vitaminima A i E pomažu u regeneraciji ćelija kože, hidriraju ožiljke i smanjuju vidljivost strija. Efikasne su i kreme na bazi kolagena. Važno je da se one ne nanose na uobičajen način, već se umasiraju u kožu jer se tako pospešuje cirkulacija krvi u problematičnim područjima, što omogućava koži da lakše upije korisne sastojke i kvalitetnije ih iskoristi.

Narodna medicina za tretiranje strija predlaže ricinusovo i maslinovo ulje, aloju veru i sok od krompira. Šta god da odaberete, budite strpljivi, jer rezultati neće biti vidljivi preko noći.