IZBELJIVANJE ZUBA

autor:  Dr Nikola Vunjak,  specijalista ortopedije vilica

Beljenje zuba je brza, efikasna i bezbedna metoda koja doprinosi lepom osmehu, a samim tim i osećaju zadovoljstva i samopouzdanja.

Čovek je od postanka težio idealu lepote i mladosti, ostavljajući nam usađenu tu, makar skrivenu, želju do današnjih dana. U našoj kulturi jedan od indikatora zdravlja i vitalnosti svakako su belina i lepota zuba. U skladu sa tim težnjama razvijala se posebna grana stomatologije posvećena estetici.

Postoje različite metode za postizanje lepšeg, svetlijeg i harmoničnijeg izgleda zuba. Metoda koja se najčešće primenjuje i najbrže daje očigledne rezultate, jeste izbeljivanje zuba. Kroz naše dugogodišnje iskustvo, pouzdano možemo reći da je beljenje zuba bezbedna, minimalno invazivna procedura, kojom se uz povremena obnavljanja, postižu vrhunski rezultati. Za razliku od reklamiranih proizvoda za kućno beljenje, najbolji efekti i najveća bezbednost postiže se beljenjem koje vrši i nadgleda stomatolog.

Tehnike izbeljivanja

Vaš stomatolog će najpre razgovarati sa vama o vašim željama, definisati trenutnu i željenu boju zuba. Nakon pregleda zuba i okolnog tkiva, ustanoviće koja je tehnika beljenja optimalna za vas. Bez obzira na to koja se tehnika primenjuje, potrebno je uraditi parodontološku pripremu. U slučaju da ne postoje akutni parodontološki problemi (obeljenje desni), to podrazumeva samo uklanjanje kamenca i pigmentacija ultrazvučnim aparatom, kao i poliranje zuba.

Terapija beljenja zuba može biti sprovedena isključivo u ordinacijskim uslovima (ambulantno) ili kombinovano, u ordinacijsko – kućnim uslovima.

Ordinacijsko beljenje zuba postiže se korišćenjem visokih koncentracija vodonik peroksida i karbamid peroksida u vidu gela, čija se aktivacija postiže korišćenjem svetla, toplote, laserski ili hemijski. Procedura podrazumeva:

obezbeđivanje zaštite okolnih tkiva (desni) od dejstva agensa

aplikaciju sredstva na površine zuba koje želimo izbeleti, tri puta po 15 min.

Ukupno trajanje intervencije je sat vremena.

Avitalni zubi (zubi kojima je izvađen živac) su skloni tamnjenju, te su pojedini pacijenti zainteresovani za izbeljivanje isključivo tog zuba. Tada se primenjuje „unutrašnja“ tehnika beljenja zuba, kada se u sam kanal zuba aplikuje sredstvo za beljenje.

Kombinovanom, ordinacijsko-kućnom metodom, kroz 5 do 10 dana se postiže postepeno beljenje vitalnih zuba. Primenjuju se visoko kvalitetni gelovi na bazi karbamid peroksida koncentracije 10-22%. Gel se u maloj količini nanosi na individualno izrađene folije koje pacijent nosi noću, dok spava. S obzirom na to da se folija pravi od fine mekane plastike i precizno naleže na površine zuba, njeno nošenje je udobno i omogućava neometan san.

Procedura je jednostavna i sprovodi se u nekoliko koraka:

uzimanje otiska za izradu folije, određuje se postojeća i ciljana boja zuba

predaja folije i gela pacijentu uz detaljnu obuku i savete o korišćenju

kontrola

Kod malog procenta pacijenata može se pojaviti preosetljivost na hladno nakon otpočinjanja ovog tretmana. Njima se može savetovati postepeno prilagođavanje, tako što će foliju nositi u toku dana prvo jedan sat dnevno, zatim svaki sledeći dan po jedan sat više. Druga mogućnost je da naizmenično nose foliju sa gelom za izbeljivanje jednu noć, a sledeću noć sa nekim od preparata na bazi fluora, koji dodatno ojačavaju zubnu gleđ.

Beljenje zuba je brza, efikasna i bezbedna metoda koja doprinosi lepom osmehu, a samim tim i osećaju zadovoljstva i samopouzdanja.