Šik starog Holivuda

Autor: Suzana Stamenković

Uz kvalitenu ešarpu, kupljenu ili napravljenu, štampanu ili ručno oslikanu, ista odevna kombinacija svaki put može izgledati drugačije. A ešarpe se odavno ne vezuju samo oko vrata. Nose ih i muškarci od stila

„U potpunosti se osećam kao žena, tj. kao lepa žena samo kada nosim svilenu maramu“, izjavila je u jeku popularnosti holivudska diva Odri Hepbern, koja je bila i ostala simbol elegancije, prefinjenosti i stila. Decenijama kasnije, stilizovana ešarpa neizostavni je modni detalj za sva godišnja doba i za sve prilike. Dozu glamura i otmenosti daje i najjednostavnijoj odevnoj kombinaciji. Bilo da je nosite zavezanu oko pasa na plaži, kao ukras na ručnom zglobu na poslovnom sastanku ili kao turban na letnjoj proslavi, biće pečat vašeg stila, modnog ukusa i karaktera.

Neprolazna klasika

Korišćenje marama dugo je kao i istorija odevanja, jer je parče tkanine moglo da prekrije deo tela, da zaštiti od pogleda i hladnoće, ali i da osobu izdvoji iz mnoštva sličnih. U starom Egiptu smatrana je statusnim simbolom. Na isti način je i sada doživljavaju oni koji ne žale da čitavo bogatstvo daju za malu kreaciju najpoznatijih modnih kuća, ručno oslikanu. Iako svaka epoha ima svoju modu, zlatno doba Holivuda ostalo je inspiracija generacijama do sada, a velike filmske zvezde čiji su stil kopirale dame širom sveta, bile su glavni promoteri svih modnih noviteta, pa i marama. Volele su ih i Merilin Monro, Grejs Keli, Džejn Fonda. Ne mogu im odoleti ni današnje trendseterke Viktorija Bekam i Kim Kardašijan. Ešarpe se obično izrađuju od laganih materijala, svile, lana, finog pamuka, prozračnih tkanina, ali postoji bezbroj mogućnosti i varijanti, ne samo materijala i teksture, već i boja, stilova, šara, printa. U skladu sa sopstvenim doživljajem mode i ličnog stila, dame biraju apstraktne šare, arabeske, cvetne motive, pruge, tufne. Ešarpe čuvenih svetskih dizajnera prepoznaju se po karakterističnim motivima, pa modni sladokusci na prvi pogled prepoznaju da li je u pitanju Hermes, Iv Sen Loran ili Fendi kreacija.

Spoj stilova

Najveća draž mode, ukoliko ste dovoljno odvažni i smeli, jeste eksperimentisanje sa detaljima i spajanjem stilova. I u tome je najveća draž ešarpe jer je možete nositi i kombinovati na bezbroj načina. Dame je uglavnom nose obmotanu oko vrata sa zavezanim čvorom ili lagano neobavezno vezanu sa puštenim krajevima. Može se prebaciti preko ramena, obmotati oko struka, ili vezati za gajku pantalona. Odličan je detalj i ako je nosite na glavi klasično vezanu, obmotanu u turban ili ako njome samo ukrasite rep ili punđu. Ako želite da osvežite stajling, umesto nakita koristite ešarpu, nosite je opušteno kao ogrlicu oko vrata, ili čvrsto obmotanu uz zglob ruke kao narukvicu. Da ostavite povoljan modni utisak i iskažete svoju kreativnost i originalnost, dovoljno je i da omiljenu tašnu ukrasite ešarpom.

Glamur Pariza na svili

Najpoznatije ešarpe na svetu još od 1937. godine proizvodi francusko modno carstvo Hermes. Kako su prvi patentirali grafiku na svili, na prečac su osvojili dame, najpre u Francuskoj a potom i u celoj Evropi. Zanimljivo je da je na fotografiji na britanskoj poštanskoj markici iz 1956. godine kraljica Elizabeta II sa Hermesovom ešarpom. Tokom prethodnih osam i po decenija ova modna kuća predstavila je najrazličitije modele, boje, printove. Preko 150 vrsnih umetnika dizajniralo je marame u više od dve hiljade dezena, a u njihovoj bogatoj kolekciji su jednobojni i modeli karakterističnih šara, ali i moderni motivi urbane generacije. Imati Hermesovu ešarpu nije samo stvar stila i istančanog modnog ukusa, već i svojevrstan statusni simbol. Poznate dame sa pozamašnim bankovnim računom, lako mogu da plate i po 500 dolara, koliko u proseku košta ovo čudesno parče svile sa ručno iscrtanim motivima. Cena pojedinih modela ide čak i do 2.000 dolara. Uprkos ceni, u svetu se svakog minuta prodaju dve Hermesove ešarpe.

Glamur i luksuz u čarobnom komadu tkanine, koji stajling obične devojke pretvara u elegantnu i otmenu kombinaciju, dizajniraju i ostale modne imperije Šanel, Bulgari, Guči, Živanši, Aleksandar MekKvin. Ešarpa je neizostavni detalj na svim modnim revijama.

Deo stajlinga i ovog proleća

U prvih pet “must have” komada garderobe za ovo proleće, našle su se i marame. Modne kuće predlažu da ih odaberete u crvenim i ružičastim tonovima, koje ćete lako upakovati u dnevni i stajling za veče. Ešarpe sa geometrijskim oblicima možete nositi kao modni dodatak oko vrata, zavezati oko glave, zakačiti za gumicu za kosu ili jednostavno obmotati ručicu tašne. Nije na odmet da omiljenu ešarpu nosite u torbi, jer je u nepredviđenim situacijama možete prebaciti preko rolke ili haljine i pravo s posla otići na večeru ili zabavu. Kako god da nosite ešarpu, nećete pogrešiti i ne zaboravite i imajte na umu reči modnog maga Kristijana Diora „Marama je za ženu isto što i kravata za muškarca, a način na koji je vežete izražava vašu ličnost“.