Zgodna u svakoj prilici

 

Jednostavno, ne postoji mogućnost da ih imate previše u svom garderoberu.

 

Autor: Milica Đokić

 

Ešarpe i marame su poznate po svojoj moći da se uklope u skoro svaku zamislivu odevnu kombinaciju. One su u stanju da nešto što deluje sasvim obično i prosečno izdignu iz jednoličnosti i načine jedinstvenim. Uz to, njihov mekani dodir u hladnim danima prijatno greje, a tokom leta pruža zaštitu od vreline. Kako je uopšte počela priča o ešarpama?

 

Francuska reč

Kad god se upustite u istraživanje neke teme iz oblasti mode, neminovno ćete u jednom trenutku naići na nešto što ima veze sa Francuskom. Tako je i u ovom slučaju. Reč écharpe potiče iz francuskog jezika i prvobitno je označavala deo oficirske uniforme, preciznije rečeno pojas, najčešće izrađen od svile, koji je u svečanim prilikama nošen preko ramena ili oko struka.

Međutim, nošenje parčeta tkanine omotanog oko vrata ili prebačenog preko ramena ima svoje korene u dalekoj istoriji i verovatno ga možemo povezati sa prvim počecima umetnosti tkanja. Asirsko doba je ostalo upisano u istoriji i kao period u kome je upotreba ovog dela garederobe bila u širokoj primeni.

 

Vuna, svila, kašmir

Najčešće korišćeni materijali prirodnog porekla za izradu ešarpi su vuna, svila i kašmir (koga tehnički takođe smatramo vunom, ali ga zbog osobenosti u načinu izrade ipak izdvajamo). Pojava viskoze i ostalih tkanina modernog doba je samo doprinela bogatstvu sveta ešarpi, a uz to, nije zanemarljiv ni efekat koji su imale na njihovu cenu. Čim je nešto jeftinije, odmah je dostupnije većem broju ljudi, pa su ešarpe u prethodnim decenijama izvršile pravu malu invaziju na ormare širom planete.

 

Koze iz Ladaka i tibetanske antilope

Kada je Sajed Ali Hamadani, persijski naučnik i pesnik, u XIV veku stigao u posetu Ladaku, jedna od stvari koje je primetio bila je mekoća vune kašmirskih koza. Budući da je bio veoma vešt, i da je imao znanja iz raznih oblasti, on je umeo čak i da napravi čarape. Par takvih čarapa od kašmirske vune poklonio je tadašnjem vladaru Kašmira. Ovaj je bio oduševljen i pokazao je dodatno interesovanje za to šta bi sve moglo da se napravi od tako prefinjenog materijala. Danas se Hamadani smatra ključnom figurom u razvoju priče koja je Kašmir postavila na neizbrisivo mesto u istoriji modne industrije.

U potrazi za još većim stepenom finoće, kašmirski tkači su došli do saznanja da meka poddlaka tibetanske čiru antilope predstavlja idealnu sirovinu za izradu najmekših tkanina koje možete da zamislite. Šantuš je ime proizvoda dobijenog na taj način, a čuvena je demonstracija njegove finoće dokazana provlačenjem velikog komada tkanine kroz mali prsten. Danas je zbog ugroženosti čiru antilope ovaj proizvod ilegalan, pa postojeći primerci dostižu basnoslovne cifre među ljubiteljima i kolekcionarima.

 

Put svile

Jedna od najznačajnijih trgovačkih ruta u ljudskoj istoriji povezivala je kontinente, narode i države. Trgovački karavani su putovali u oba smera natovareni nakitom, začinima, oružjem, posudama i naravno svilom. Njena prefinjena mekoća bila je oduvek na visokoj ceni, a posedovanje odeće izrađene od svile pokazivalo je finansijski status njenog vlasnika. Oni koji sebi nisu mogli da priušte metre i metre svilene tkanine pokušavali su da se barem ogrnu svilenom maramom. Tokom XIX veka iz Kine su svet osvojile šarene marame koje su na zapadno tržište stizale preko Filipina, pa su postale poznate i kao marame iz Manile. U tom periodu ovaj predmet postaje deo brojnih narodnih nošnji, a opera Karmen je doprinela tome da ga povežemo sa španskom kulturom. Svilene ešarpe su i predmet umetničkog ručnog bojenja, a postoje brojne tehnike za oslikavanje kojima se koriste profesionalci i oni koji se ovim bave iz hobija.

 

Čuveni brendovi i još čuveniji nosioci

Praktično, ne postiji nijedan modni brend koji drži do sebe čiju firmiranu ešarpu nećete pronaći. Ipak, prva asocijacija na ešarpe u modnom svetu svima koji prate modna dešavanja je svakako francuska kuća Hermes. Oni se bave izradom luksuznih predmeta još od XIX veka, a prve njihove marame pojavile su se u prodaji davne 1937. godine. Od tada su u njihovom dodiru uživale engleska kraljica Elizabeta, princeza Grejs od Monaka, Elizabeta Tejlor, Džeki Kenedi, Odri Hepbern, Madona, Hajdi Klum…

 

Proleće – leto 2019.

Za početak, proverite stanje u svom cipelarniku. Zatim uporedite ešarpe i marame iz sopstvene kolekcije sa nijansama cipela koje imate. Slaganjem ova dva dela garderobe daćete elegantni pečat svemu što obučete. Čak i monotone poslovne odevne kombinacije mogu da zasijaju ukoliko ih obogatite ešarpom u prijatnoj svetloj nijansi.

Različiti printovi na tekstilu su i dalje aktuelni, a svoju modnu smelost i originalnost možete da iskažete kombinacijom ešarpe sa printom i gornjeg dela odeće sa odštampanim drugačijim dezenom. Ovde ipak morate da povedete malo više računa o izboru boja da biste izbegli moguću katastrofu izazvanu preteranim šarenilom.

Jednostavnost je uvek rešenje, pa se za manje svečane prilike možete osloniti na kombinaciju univerzalnog džinsa, sportske obuće, jednobojnih majica i neizostavne ešarpe koja će svemu dati završnu notu jedinstvenosti.

Muškarci ne zaostaju u praćenju modnih trendova, ali se oni ipak radije odlučuju za klasičniji dizajn i mirnije boje. Oni skloniji opuštenijem načinu odevanja će verovatno u svom ormaru imati i šemag, koji je na Bliskom istoku vekovima korišćen umesto kape.

Ešarpu možete nositi oko vrata na bezbroj različitih načina, srećom, internet je prepun saveta na tu temu. Možete je i prebaciti preko ramena ili je omotati oko struka. Osamdesete godine prošlog veka opet imaju odjeke u modnim trendovima današnjice, pa ćete možda poželeti i da ešarpu vežete oko glave. U svakom slučaju, krajnji rezultat zavisi isključivo od vaše kreativnosti, zato se slobodno prepustite otkrivanju novih načina za nošenje ešarpe.