Elegantna toplina

 

Ovo je još jedan od onih delova garderobe koji, jednostavno, pronalaze put do modnih pista iz sezone u sezonu, bez obzira na aktuelne trendove.

 

Autor: Milica Đokić

 

Priča o džemperima počinje otpilike u isto vreme kada i priča o pripitomljavanju životinja. Još uvek nije jasno definisano da li su ovce postale predmet interesovanja naših predaka zbog mesa ili zbog materijala za odeću, ali najverovatnije je u pitanju bila kombinacija oba razloga. Nakon prvobitnog ogrtanja u neprerađeno runo otkriven je postupak izrade filca. Tehnika filcanja je ostala gotovo nepromenjena milenijumima, no tek je otkriće mogućnosti upredanja vunenih vlakana u nit dovelo do pravog napretka. Generacije veštih pletilja su svoju veštinu prenosile s kolena na koleno sve do pojave mašinskog štrikanja. Umeće izrade ručno štrikanih odevnih predmeta je danas više hobi nego profesija mada postoji tržište za njih. Posebno visoku cenu dostižu džemperi ručno štrikani od vune iz organskog uzgoja.

 

Vuna – idealan materijal

Krzno pojedinih sisara sastavljeno je od finih dlaka koje je obradom moguće pretvoriti u tanku nit visokog kvaliteta. Najčešće se koristi ovčija vuna, i to ona dobijena šišanjem runa. U upotrebi su i vlakna dobijena iščešljavanjem angorskih kunića, kašmirskih koza i još nekih vrsta životinja. Po svom hemijskom sastavu vuneno vlakno je uglavnom sačinjeno od proteina, uz mali procenat lipida i relativno visok sadržaj sumpora. Vlakna su presvučena slojem lanolina, a karakteristično za svako vlakno jeste da 85% njegove zapremine u stvari čini vazduh. Ovo je osobina koja je presudna za dobre termoizolacione sposobnosti vunenih odevnih predmeta. Druga karakteristika prirodne vune je da, iako odbija vodu svojim površinskim slojem zahvaljujući lanolinu, svako vlakno može da upije količinu vode do 33% svoje težine, pritom ne pokazujući svojstva vlažnosti. Zbog toga je i dan-danas vuna omiljeni materijal planinara i svih ostalih ljubitelja aktivnog boravka u prirodi. Usled elastičnosti vlakana vuneni materijali se ne gužvaju, a još jedna osobina koja je izuzetno važna za modnu industriju jeste odlično prihvatanje različitih sredstava za bojenje. Ukoliko vunena vlakna nisu obrađena na pravilan način, prilikom nošenja se može javiti karakterističan osećaj grebanja, što se danas događa retko, jedino u situacijama kada je vuna ručno predena.

 

Šta je u stvari džemper

Ovu reč smo preuzeli iz engleskog jezika, a u zavisnosti od toga u kom delu sveta se nalazite, može označavati različite odevne predmete. Kod nas se najčešće odnosi na štrikani odevni predmet koji se navlači preko glave, bez kopčanja. Englezi ovu vrstu odeće zovu sweater, dok je termin kardigan rezervisan za džempere na kopčanje. Pulover je još jedan anglicizam i kod nas se obično odnosi na džemper bez rukava, mada i to zavisi od kraja do kraja. Postoje i štrikani prsluci, ali reč džemper uglavnom obuhvata sve pomenute predmete u svakodnevnom govoru.

Ženski džemperi mogu biti i produženi kada zapravo predstavljaju vrstu haljine, a neki su krojeni tako da se nose stegnuti pojasom, koji može biti i sastavni deo pletiva. Džemperi u muškoj garderobi predstavljaju poseban segment i ukazuju na to koliko neko u stvari vodi računa o svom odevanju. Izbor dobrog elegantnog muškog džempera zavisi od više činilaca. Navešćemo samo najbitnije: kroj (elegantan džemper ne sme izgledati kao da je pozajmljen od nekog ko je krupniji od trenutnog vlasnika, to jest mora savršeno da leži uz vašu figuru), finoća prediva od koga je ištrikan, nema vidno istaknut logotip proizvođača, ukoliko je na kopčanje ne koriste se rajsferšlusi već dugmad i svakako nije podložan stvaranju loptica ućebane vune.

 

Kako se džemper ušunjao u visoku modu

Od klasične radne odeće ribara na britanskim ostrvima džemper je polako tokom XIX veka postao deo uniforme britanske mornarice. Prekretnicu su donele dvadesete godine prošlog veka. Koko Šanel je unela revoluciju u žensku modu oslobađajući žene viška tkanine i dajući im priliku da istaknu svoju figuru. Trikotaža je bila kao stvorena za to. Paralelno sa tim Princ od Velsa se 1921. pojavio u javnosti noseći džemper dobijen iz Škotske. Ovo je bio znak pripadnicima visokog društva da slede njegov primer. Tokom te decenije pisac Noel Kauard je svojim zaštitnim znakom učinio džemper sa rol-kragnom, što je takođe imalo mnogo modnih sledbenika. U narednim godinama džempere su intenzivno nosili, i tako ih uštrikali u svakodnevnu modu, poznati muškarci poput Erola Flina, KerijaGranta, Stiva Mekvina, Majkla Kejna i Mika Džegera. Britanska manekenka Tvigi je takođe zaslužna za deo te popularnosti.

Ipak i nezavisno od poznatih ljubitelja džempera ovaj deo odeće bi sigurno doživeo podjednak uspeh. Za to je zaslužno mnogo pozitivnih osobina. Počnimo od finoće vlakana. Najfinija vlakna vune merino ovaca tanja su od 12 mikrona (skoro tri puta tanje od ljudske vlasi). Tehnološki proces obrade vlakna je toliko uznapredovao da predmeti štrikani od ovako dobijenog prediva imaju nestvarnu mekoću. Mogućnosti dobijanja različitih tekstura u zavisnosti od tehnike pletenja  takođe su skoro beskonačne. Dodajmo na to sve boje sveta i šare koje od njih mogu nastati i shvatićemo deo magije džempera.

 

Saveti za nastupajuću sezonu

Trend monohromatskog izgleda se nastavlja i ove zime bez obzira na to da li ste se odlučili za pastelne nijanse ili za jarko obojenu odeću. Džemperi su idealni za pobornike slojevite mode. Ukoliko ispod džempera imate košulju i kravatu, slobodno ćete moći da se raskomotite ako vam je pretoplo, bez bojazni da će vaš poslovni izgled biti narušen. Povratak mode iz osamdesetih godina prošlog veka donosi na modne piste džempere sa naramenicama. Paralelno sa tim patike, joga-pantalone i biciklistički šortsevi ne odustaju od svog dela modnog tržišta, a džemperi se mogu savršeno uklopiti sa njima. Suknje se takođe vraćaju u velikom stilu. Prirodno je da su praćene i odgovarajućim džemperom. Udobnost je reč koja dominira savremenom modnom scenom. Ono što vam dobar džemper pruža jeste upravo neverovatan osećaj prijatnosti, postignut bez onog vrećastog izgleda koji ima garderoba šivena tako da vam ne sputava pokrete. Uz to, vuna se svrstava u obnovljive sirovine, što je od posebnog značaja za ekološki osvešćene ljubitelje mode. Jednostavnije rečeno – nema zime za džempere, a ni uz njih.