Vežbe koje pomažu

 

Svakodnevno dugotrajno sedenje ima brojne loše posledice na ukupno zdravstveno stanje našeg organizma. Zbog toga je svaki vid aktivnosti dobrodošao u borbi za bolje držanje.

 

Autor: Marko Simić

 

Moderan način života doneo je čovečanstvu mnoge pogodnosti, ali i jednu veliku skrivenu opasnost  ̶ sedenje. Nakon hiljada godina evolucije tokom kojih se ljudski organizam prilagođavao stalnom kretanju u cilju opstanka, u svega nekoliko decenija smo došli do situacije u kojoj sedeći provodimo najmanje osam sati dnevno, a ponekad i skoro celokupno vreme u kome smo budni.

Usled neaktivnosti dolazi do brojnih poremećaja u metabolizmu, tonusu mišića i ostalim bitnim zdravstvenim parametrima. Oslabljeni leđni i trbušni mišići ne pružaju dovoljnu potporu kičmenom stubu, a uz lošu telesnu posturu ovo za posledicu ima i hronične bolove u leđima, vratu i ramenima. Umesto da posegnemo za analgeticima, možda bismo mogli da uložimo malo truda i da u svoju svakodnevnu rutinu uvedemo nekoliko vežbi koje će nam sigurno činiti dobro.

 

Kretanje kao osnova zdravlja

Izađite iz prevoza jednu stanicu ranije pa ostatak puta prevalite hodajući. Ukoliko na posao idete kolima, pokušajte da bar u sitne nabavke do okolnih radnji idete peške. Penjanje i silazak uz i niz stepenice predstavljaju odličnu vežbu. Umesto da posle večere zauzmete svoju omiljenu poziciju na kauču, obujte patike i prošetajte se bar dvadeset minuta (počnite sa šetnjom od pet minuta pa svako veče dodajte po jedan minut dok ne stignete do dvadeset).

 

Trbušnjaci za programere

Tokom poslednjih godina mnogi ljudi su svoje kancelarijske stolice zamenili velikim fitnes loptama što pozitivno utiče na njihovu muskulaturu. Ako ipak ostajete u svojoj stolici, onda uradite sledeće: ispravite leđa i odignite jedno stopalo pet centimetara od tla. Zadržite ga u tom položaju pet sekundi, zatim to ponovite sa drugim stopalom. Prvog dana uradite po tri podizanja svakom nogom, zatim uvodite svakoga dana po jedno dodatno podizanje dok ne stignete do broja deset. Ponovite vežbu bar tri puta dnevno i uskoro ćete povratiti kontrolu nad davno zaboravljenim trbušnim mišićima.

 

Razgibavanje ramenog pojasa

Opustite ruke pored tela i kružite ramenima deset puta unapred, zatim deset puta unazad. Ovo bi trebalo da radite na svakih pola sata. Kada završite sa kruženjem, podignite ispružene ruke bočno laganim pokretom iznad glave dok Vam se šake ne spoje, uz udisanje vazduha. Zatim uz izdisaj spustite ruke pored tela istim putem. Ovo uradite pet puta. Osećaćete se opuštenije i odmornije.

 

Kruženje kukovima

Za ovu vežbu ćete ipak morati da ustanete iz stolice. Napuštanje sedećeg položaja je inače preporučljivo na svakih pola sata. Ustanite  pored svog radnog mesta, ispravite se, stavite ruke na kukove i kružite deset puta u smeru kazaljke na satu. Zatim to ponovite u suprotnom smeru. Oni koji Vam se budu smejali će Vam se verovatno uskoro pridružiti.

 

Aktivacija nogu

U pauzi između slanja dva mejla podignite kolena u sedećem položaju tako da stopala ostanu oslonjena samo na vrhove prstiju. Zatim spustite celo stopalo na pod. Ovo možete da radite i u ritmu muzike koju slušate dok ste na poslu. Malo zahtevnija varijanta ove vežbe izvodi se stojeći dok čekate prevoz, stojite u redu ili bilo gde drugde. Propnite se na nožne prste i zatim se oslonite na cela stopala. Osim što jačaju mišiće lista, ovi pokreti razmrdavaju i stopala, kolena, kukove i butne mišiće.